Emberi combként akarták eladni

Lesújtó eredményt hoztak a szervkereskedők körében végzett próbavásárlások. Számos esetben maradt el a nyugtaadás, míg sokszor nem volt beazonosítható a szervek származási helye és a szavatossági ideje sem. Volt olyan eset, amikor marhatüdővel, vagy birkavesével próbálták megtéveszteni a szervvásárlókat, de az sem volt ritka, hogy másik szervet kértek tőlük cserébe a felkínált portékáért.

Egy emberkereskedő hálózatnál végzett szúrópróbaszerű ellenőrzés során egy Ford Tranzitban 30 embert találtak, annak ellenére, hogy a kocsit csak két fő szállítására vizsgáztatták le. Ennek megfelelően a helyszínre érkező rendőrökkel együttműködve megbírságolták a szabálytalanul utazókat és felszólították őket, hogy hazánkban is tartsák be a közlekedési szabályokat. Bírságot szabtak ki amiatt is, hogy nem volt egyértelműsíthető, ki melyik szervét akarta értékesíteni, így a vámtételek alapját sem lehetett megállapítani.

Ezzel egyidejűleg eljárás indult a 30 utas ellen szervcsempészet alapos gyanúja miatt is. Nem fogadták el annak a 20 nőnek a védekezését sem, akik azt monták, ők úgy tudták, táncolni fognak Milánóban.