santa pista.jpgA karácsonyi nagybevásárlás szünetében, az újpesti Angyal büfében értük utol állandó szakértőnket. Nem évértékelés, csak egy meghitt hangulatú beszélgetés.

A diákok szerint a kormány elveszi a jövőjüket a fizetős oktatással. Ön hogy látja ezt?

Ejj, mintha eddig lett volna jövőjük! Hát nézd már meg öcsém, bekapcsolom a tévét (pföjj), aztán mindenhol az a dagadék kínai ürge ugrál, az a lovacskázós. Na, azt pofán basznám egy téglával, mondanám neki, hogy anyád ifjúságát rontsad meg, érted! A sok kisgyerek meg lemegy fagyoskodni, hát látszik, hogy nincs diplomájuk – ha lenne, otthon ülnének a kályha mellett a seggükön! De mondjuk kicsit meg is értem őket, mert a fejeseknél meg megy a buziskodás. És mindig azt mondtam, ahol buziskodás van, ott előbb-utóbb egy téglának is repülnie kell, különben szar se lesz.

Ön hogy akadályozná meg a diplomás, jól képzett fiatalok elvándorlását?
Lapátot adnák a kezükbe, tudják meg, milyen az, amikor nyakig a fosban ásod a gödröt, amit aztán a kollégák úgyis betemetnek. Aztán megmutatnám nekik a kézilabdás lányok fényképeit – na, ott aztán vannak csöcsök! Érted, ha naphosszat te is elnéznéd, itt maradsz az országban, mi a szarért mennél el? Ha meg nem néznéd, akkor buzi vagy, lehet kifelé vándorolni Radebergerbe vagy hová. Pföjj.

Karácsonyig folyamatosan ostrom alatt állnak a plázák és a boltok. Hogy intézi a bevásárlást, az ajándékbeszerzést? Vannak tippjei?
Én mindig azt mondom erre, hogy leszarom. Ha valaki a szarzsák Pista bát szereti, akkor boldog lesz, hogy engem melegség jár át ilyenkor, érted-e? Nem érted, látom, mert hülye vagy, akkor hülyéül mondom: egy dupla cserkót és egy korsó borsót küldessél már ide a Zsuzsival, na!

Milyen keretek között ünnepli a szilvesztert? Önnek mit jelent az új év?
Hát legutóbb a vén Puchner az ablakkeretek között okádva ünnepelte valami munkásszállón, na annyira azért még nem szar a helyzet. Egyvalamit lehet ilyenkor csinálni, jól jegyezd meg, fiam: inni. De nem azért, mert ünnep lenne, hanem mert az ország egy trágya fos, nézd meg, a csövesek is isznak, akkor én ne igyak, érted? Nekik még lóvéjuk sincs rá oszt mégis isszák a Barát asztalit!

A Time magazin Barack Obamát választotta az év emberének. Ön szerint jó döntés volt?
Mondjuk az fosat rendesen. Mármint a Barát asztali. Az év embere meg szerintem nem az Obama volt, és nagyon egyszerűen megmondom, hogy miért: mert néger. Mai világba érted, ki lehet mondani az ilyet itthon is. A helyükben én valami bögyös csajt raktam volna a címlapra, aztán hadd ragadjon. Már ha érted, mit mondok, de úgyse, mert még ahhoz is fiatal vagy, hogy meghívj még két Hubertusra. Mondjuk azért megpróbálhatjuk. Na indulj, mielőtt rádhúzom a mikulássapkámat, baszom a szád szélét!

6 KOMMENT

  1. Megkérdeztük a szakembert:

    Volt-e nálunk rendszerváltás?

    Kódis János 59 éves váltókezelő a Pusztagödöri vasútállomáson. Negyvenöt éve van a szakmában, de ha hozzá vesszük, hogy az apja is váltókezelő volt, nyolcvan éves szakmai múltat mondhat magáénak. Az első kérdésünk az volt, ami mindnyájunkat foglalkoztat, mindennapos vita tárgya:
    — János bácsi, volt-e nálunk rendszerváltás?
    — Volt a rosseb fiam!
    — És miért nem volt?
    — Azér gyerekem, mert a vágány a régi maradt! Látod, ez itt a váltó. Ennek van két állása. Vagy jobbra döntöm, vagy balra. Oszt ezzel a böhöm nagy súllyal kell működtetni. Ez a váltó eredetileg jobbos vót, aztán jöttek a kommunisták, oszt kezdték piszkálni. De meg se bírták emelni, míg az oroszok be nem jöttek. Azok osztán átlökték nekik balra.
    — Ettől megváltozott valami János bácsi?
    — Meg ám fiam!
    — Micsoda?
    — Hát kifele mindig tele vagon ment, befele meg az üres vagon gyütt, osztán annak is örültünk.
    — Miért?
    — Hát, hogy legalább a vagont visszaadták!
    — Mostanában, hogy van ez?
    — Hát kérem, most a váltót megint jobbra állították, oszt azóta, megszűnt a forgalom.
    — Magának jobb lett ettől János bácsi?
    — Hát, ha csak attól nem, hogy azóta, semmi dolgom nincs. Ha nem így vónék nyugdíj előtt, hát már munkanélküli vónék, mint a gyerekeim.
    — Ők mit csinálnak?
    — Ők igazi kódisok.
    — Miért?
    — Mert kilökték Őket a holtvágányra.
    — Az melyik János bácsi?
    — Az amék nem vezet sehova!