Orbán Viktor az Öböl menti országok és Kína után egy újabb gazdaságilag erős állammal, Eldorádóval kezdte meg az egyoldalú tárgyalásokat.

„A tárgyalópartnerünk tradícióit szem előtt tartva az egész magyar delegáció aranyporba panírozta magát, úgy ülünk le a tárgyalóasztalhoz.” – mondta Gíró-Szász András, szóvivő.

Az elutazás kisebb nehézségekbe ütközött, mert a reptéri mágneskapuk többször lerántották az aranybundát a delegáció tagjairól, így egy mobil galvanizálót szereltek az egyik testőr hátára, ami tartós aranypácot terített az utazókra.

Szakértők komoly eldorádói befektetői csoportokkal számolnak, akik több száz tonna aranyat is hoznának hazánkba. Ráadásul csak egy kérésük lenne a dél-amerikai üzletembereknek: hadd pánsípozzanak a Blahán délutánonként.

Az eldorádói tárgyalásokkal párhuzamosan egy másik csoport – Fellegi Tamás vezetésével – Atlantiszba utazott. A búvárdelegáció rézért, ónért és egy jól működő gazdasági mechanizmus receptjéért merült alá. Külső szakértőként James Cameron és Cousteau kapitány is beszállt. „Büszkén mondhatom: ennél mélyebbre már nem mehetünk” – mondta a delegáció szakreferense, Búvár Kund.

6 KOMMENT