A név már oké, de az automata garázsajtó még hiányzik

A mindenkori köztársasági elnök nevét viselheti az elnöki rezidencia a Várban, döntött az Országgyűlés 2/3-os többséggel. A szavazás alatt az MSZP és az LMP képviselői külföldön tartózkodtak, mivel álláspontjuk szerint a kivonulás a teremből már kevés.

A Szent György tér ettől még nem lesz a damaszkuszi út.” – tréfált Schmitt Pál, a palota névadója, aki ezzel bibliai műveltségét is megcsillogtatta, majd egy pezsgős üveget vágott a műemlék táblához. „Így a külföldi delegációknak is könnyebb lesz a dolga, nem kell GPS-en keresgélni, elég, ha megjegyzik a keresztnevem. Sőt, azon is gondolkodom, hogy a még nagyobb egyértelműség kedvéért a vezetéknevem is elhagynám, így Pálként az emberekhez is közelebb kerülnék. Én mindenki Palija akarok lenni, a Schmittet amúgy sem könnyű leírni.

Pál az avatási ünnepség után rövid tornára fogadta a sajtó képviselőit a belső udvaron, majd ledőlt.

6 KOMMENT

  1. Az országgyűlés 2/3-a eredetileg Pál-Pajtája nevet szavazott meg, de Rogán módosító javaslatára lett Pál-Palota . Indoklásában elmondta, hogy a pajta ebben az esetben pejoratív értelmű, a jelentése, csűr, istálló. Ez pedig erősen emlékeztet a bolseviki forradalmár bujdoklására: Lenin a csőszkunyhóba c. történelmi drámára. Ill. a csűr változat: csűr-csavar, facsar, ami nem megengedett. Mellette szól azonban (Schmitt) Pál levele a rómaiakhoz; így a keresztény -konzervatív kurzus ideológiai elkötelezettségét erősítő istálló, a Jézus születési helyeként jelölt objektum elnevezés.Mivel ennek a levélnek erősen zsidóellenes éle volt, a Fidesz-frakció a vitát,végül szavazattöbbséggel a palota elnevezéssel zárta le.