Lelkesek és elhivatottak

Érdekes kezdeményezésről adott hírt a FIFA: a dél-afrikai foci vb-n ugyanis újra felbukkantak a két éve nagy botrányokat kavart Sporttal a Rasszizmusért Egyesület tagjai.

„Szervezetünk tíz éve alakult, arra szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a focipálya szélén megnyilvánuló rasszizmus milyen fontos része a sportnak” – nyilatkozott az egyesület vezetője, Hans Pedersen. Elmondása szerint sokat lehet tanulni a nemzetközi- és klubmeccsekből, ő például sose gondolta volna, hogy a szlovákoknak szőrös a talpuk, amíg nem járt magyar labdarúgó-mérkőzésen.

Bár a szervezet két évvel ezelőtti, „szőrös balkániak takarodjatok haza” kezdeményezése nem aratott osztatlan sikert, idén szimpla huhogással készültek a lelátón helyet foglaló tagok. Munkájuk azonban nem túl népszerű Dél-Afrikában: két tagjukat is bántalmazták a Japán-Kamerun mérkőzés után. „Nem tudjuk, kik voltak, az elkövetők, de négerek. Itt mindenki néger, vagy japán.” – kommentálta az esetet az egyik sértett.

Az SR tagjai az incidens ellenére bejelentették: minden afrikai csapat meccsén kint lesznek, hogy a képernyőn keresztül hívják fel a figyelmet a lelátói rasszizmus visszaszorulására.

7 KOMMENT