A legkisebbek is elkezdhetik

Új zenepedagógiai megoldást vezetnek be több általános iskolában, hogy a gyerekek könnyebben megtanulják a szolfézs alapjait. A Kodály módszer kézjeleit kombinálják a kyokushin karate mozdulataival, így a gyerekek do-ré-mi alapon is meg tudják védeni magukat.

A tanmenetben szerepelnek „kata” formagyakorlatok a ritmika elsajátításához, törőgyakorlatok az A csitári hegyek alatt dallamára és pörgő-rugó mozdulatok a Mikrokozmoszból. A gyerekek zenei fejlődését különböző színű övekkel jelzik. Egy fekete öves szolfézses képes lesz a két kezével külön a basszust és a dallamot is elszolmizálni, miközben 10 kis pajtását szétveri.

A szolfész-karatét az ének-zene tanárokon kívül célszerű lesz a teljes tanári karnak is megtanulnia, különben a gyerekek vitás esetekben könnyen lekottázhatják őket pár ütéssel. A módszer állítólag felkeltette Chuck Norris érdeklődését is, aki levegőben rúgás közben a lábfejével is tud szolmizálni, bár hamisan.

5 KOMMENT

  1. Chuck Norris Kodály reinkarnációja. A karvezetése halálos.
    A kocsmában azt szomizálta Chuck Norris egy csúf arcú részeg alaknak mielőtt titi-tává ütötte volna: szó-lá-ti-t i szó rém-mi? Amikor meg a Keletiben akart pénzt váltani azt énekelte: dó-lá-ré-lá-dó.
    Chuck Norris számára nincsenek negyedhangok. Ó így mondja: tititi-dádádá.
    Chuck Norris többszólamban üt. De olyan gyors, hogy egyszólamnak látod.