A focivébé a szervezők szerint nem tükrözi eléggé az ország kultúráját, így megpróbálják minél több ember elől eltitkolni.

„Mi itt Katarban két dolgot csinálunk: vagy rettentő gazdagok vagyunk, vagy vendégmunkásként belehalunk az embertelen körülményekbe. Ez a rendszer már évek óta működik, hiba lenne egy sport kedvéért megváltoztatni” – áll a Katari szervezők hivatalos közleményében. Mint írják, a világbajnokságra érkezők külföldinek minősülnek, így igazából nekik csak a második opció tud működni.

„Egy pillanatra azon is elgondolkoztunk, hogy betiltjuk a külföldinek levést, de aztán nevettünk egy jót, hiszen hát nehogy már mi pakoljuk a téglákat, nem?” – teszik fel a kérdést, majd hozzáteszik: az országba érkező játékosoknak természetesen nem kell vendégmunkássá válniuk. De jobb, ha a pályán vigyáznak magukra, mert „egy rövidnadrágban és pólóban játszott sport nagyon könnyen meleg tevékenységgé válhat, azt viszont muszáj megbüntetnünk” – írják.

A katari közleményre a FIFA csak annyit reagált, hogy minden szuperrendben van, akik szerint ez így nem jó, azok nem is szeretik igazán a futballt.