Mint minden évben, idén is Európa legnagyobb tűzijátékával ünneplik a magyarok augusztus 27-ét. De miről is szól valójában ez a jeles nap?

Bár minden évben nagy a felhajtás augusztus 27-én, sokan nem igazán tudják, hogy mit is ünneplünk, miért van tűzijáték és miért kell mindenkinek káposztás tésztát ennie Nutellával és töpörtyűvel?

Míg augusztus 20-án az államalapítást ünnepeljük, egy héttel később van a Megbánás Napja. 1000-ben ezen a napon, egy héttel az államalapítás után lettek először kételyei I. István királynak az államalapítással kapcsolatban.

Biztos jó ötlet ez, srácok?

kérdezte tanácsadóitól, miután az államalapítás hírére bezuhant a dénár a kecsketejjel szemben. Az országban eluralkodott a fejetlenség, mivel a déli részekre csak hónapokkal később ért el a hír, hogy már keresztények vagyunk, ezért nem szabad többet gyerekekkel fajtalankodni.

Szintén a Megbánás Napján jegyezték fel István ezen szavait:

Ó, jaj, mit tettem Koppányal! Nem lehetne valahogy összeszigszalagozni csórikámat? Megvan még minden része, ugye? Csak arra kell figyelni, hogy ne a lábát ragasszuk a füléhez!

Szintén kevésbé ismert tény, hogy bár István felvette a kereszténységet nem csatlakozott az európai inkvizícióhoz, és Róma többször is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen már az államalapítás egy hetében is. István erről így írt fiának, Imrének, a koronázása utáni héten:

Szerintem, nálad maradt a glettelő kanál! Hozd már el, ha erre jársz, anyád csinál káposztástésztát, ahogy szereted!

Az augusztus 27-i ünnepek része idén is az elmaradhatatlan tűzjáték, ami rossz idő esetén nem lesz megtartva, de szintén az ünnep része a káposztás tészta Nutellával és töpörtyűvel, ami minden magyar család asztalán ott van, miközben a szivárvány minden színében ragyog az égbolt, kivéve, ha vihar lesz.