Az idei választás egyértelmű üzenete az volt, hogy a két oldal egyszerűen nem képes meglátni, meghallani egymást. Mindannyiunknak felelőssége van ebben, a cselekvés viszont nem várhat!

Szavazatszámlálók voltunk 4 településen, tehát releváns tapasztalataink alapján írjuk azt, amit.

Kedves ellenzéki szavazó, ne a lipótvárosi elefántcsonttoronyból okoskodj a választásról!

Menj le vidékre, halld meg a hangjukat!

Miért csak az m1-et nézik? Miért bámulják azt a sok óriásplakátot? Szakadj ki egy kicsit Viber-csoportodból, és ne csak egy ex-uberes szemüvegén keresztül lásd a világot. Ültél például már biciklin? Kötöztél rá gázpalackot? Hidd el, sokkal többen vannak, akik igen, mint nem, csak ez innen Pestről nem látszik…

Próbáltál már kicsit elszakadni a padlófűtés autómata időzítésétől, és begyújtani ronggyal?! (Spoiler: nem szakad le a kezed…)

Ettél már parizert zsemlében? Kóstoltál már csirkefarhátat? Tankoltál-e már hatóságilag rögzített árú benzinből? Egyszer kipróbálhatnád, nem halsz bele…

Próbálj kitörni a buborékból, és megérteni, miért tűnik el a NAV-tartozás a választások után? Nem biztos, hogy a te igazságod az egyetlen igazság!

Sokan nekimentek a NER-lovagoknak, miközben esélyt sem adtok arra, hogy kicsit a helyükbe képzeljétek magatokat.

Vetted arra a fáradtságot, hogy leülj a seggedre, és fejleszd az Aranybulla forgatókönyvét Rákay Phillippel? Ő igen… Neked milyen kifogásod van? Kilestél-e valaha a romkocsmák betonbörtönéből, hogy ha egy másodpercre is, de vezesd a Petőfi Irodalmi Múzeumot?

Nyitottság, egymásra figyelés – ez a változás kulcsa!

Ülj le és beszélj 3 percet Rogán Antallal, és értsd meg az ő álláspontját is, menj oda Ómolnár Miklóshoz, hallgasd meg a történetét, lásd meg az embert! Ne gondold azt, hogy a tiéd az egyetlen igazság!

Ülj egy kávéra Gődény Györggyel vagy Gattyán Györggyel, lásd meg a sorsot az élet mögött, a szenvedést, amit egy álarc takar csak el!

Nem csak az ellenzéki oldalt terheli felelősség, a Fidesz-szavazóknak is el kell gondolkodniuk, hogy hogy lehet, hogy még mindig ennyi ellenzéki szavazó van, vagy hogy még mindig több millióan nem érzik úgy, hogy szavazniuk kellene.

Értsd meg a budapesti fiatalok motivációját! Miért akarják lebombázni magukat? Megkérdezted valaha valakitől, miért vinne fegyvert Ukrajnába és miért akar meghalni?

Szánj rá egy másodpercet, hogy átérezd, mivel küzd Pumped Gabo, mi rejlik Henri Gonzo szomorú akkordjai mögött.

Ezt a munkát a Fidesz-szavazóknak is el kell végezniük!

Ti is próbáljátok meg egyszer a disznószar lapátolása közben egy pillanatra megállni, és elgondolkozni azon, hogy mi motiválja az ellent, hogy Pintér Béla szélsőséges drasztikumán keresztül reflektáljon önmagára és így indukálja a karizmatikus kisegyházak istentiszteleteire is emlékeztető befogadói hangulatot! Na ugye… Ha leveszed a szemellenzőt, máris tisztább a világ.

Tudom, hogy elsőre nehéznek tűnik, főleg most, de ha akár egy centit is közelebb tudunk jutni egymáshoz, máris nagyobb esély van a megértésre.

Muszáj félretenni az előítéleteidet, és megérteni a másikat, hogy tisztábban lássuk a körülöttünk lévő világot és együtt eredményesebben tudjunk haladni a megoldás felé. Négy év semmi, ha utólag kell feldolgozni!