Az új magyar fizetőeszköz a BitCoin versenytársa kíván lenni, bár egészen más, magyar szabadalmon alapuló technológiával működik majd.

Egyre nagyobb sikernek számítanak a világ pénzpiacain a kriptovaluták, ezek a digitális fizetőeszközök, amik elosztott módon, központi bank nélkül működnek.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank a sikert látva saját kriptovaluta kiadását határozta el, ráadásul ennek működése egy speciális magyar szabadalmon alapul, aminek természetesen Rogán Antal a tulajdonosa. Míg a kriptovaluták valamilyen titkosítási, “kripto” eljárást alkalmaznak a pénz tárolására, addig a magyar digitális pénzben a “klepto” eljárást alkalmazzák.

Az eddig mészkőbányákba, Borsod megyébe, hotelekbe és Mészáros Lőrincbe kilapátolt pénzeket ezentúl VittCoinban is tárolhatják az érintettek.

A VittCoin egyik innovációja a többi kriptovalutához képest, hogy ezt nem szükséges bányászni, csak az a fontos, hogy a forrása lopásból, korrupcióból, vagy közvetlenül táskás emberektől kell, hogy jöjjön.

A VittCoin nagy előnye, hasonlóan a többi kriptovalutázhoz, hogy a pénzek pontos tulajdonosa nem tudható, bár ez a magyar költségvetési forintok nagy részére alapból igaz, így itt külön innovációra nem volt szükség.

Egy ideig tervben volt Kásler Miklós javaslatára magyar kriptavaluta bevezetése. Ez jobban hasonlított volna a bitcoinhoz annyiban, véges mennyiség állt volna belőle rendelkezésre: Mátyás király csontjai. De végül nem ez a tervezet valósul meg.