Hosszú mondatok, értelemzavaró számozás és túl sok mássalhangzó keserítheti meg a diszlexiások örömét az új Alaptörvény kapcsán.

Mp3-ban üzent a Diszlexiások Érdekvédelmi Szövetsége tiszteletbeli tagjuknak, Schmitt Pálnak, mivel sajtóközleményre nem mertek vállalkozni. Az üzenetben kérték a köztársasági elnököt, hogy vagy egyszerűsítsék utólag a törvényszöveget, vagy maga a köztársasági elnök olvassa fel hangos könyvként, hogy az olvasási nehézségekkel küzdők is megismerhessék.

A szövetség nem először hallatja hangját, hiszen korábban már tiltakoztak a YMCA diszkriminatív koreográfiája és a betűtészta leves ellen is, amit hétköznapi nehézségeik kigúnyolásaként élnek meg. Az Analfabéták Szövetsége is csatlakozott a petícióhoz, de azt semmilyen formában sem sikerült rögzíteniük, ezért inkább a megfelelő alkalomig fejben tartják.

5 KOMMENT

  1. Már magamhoz tértem, és tisztába is rakattam magam (besz@rtam).
    Az új, már aláíráskor is elavult. (Igazi hírek)
    Jön a kotmány 3.0 ás verzió?
    Van, aki komolyan vette, hogy „nem írok, nem olvasok, magyar nemes vagyok”?
    Háááát, ez nem nemesség kérdés….. 🙂

  2. A fotón jól látható, hogy a díszlexia, vagy dikk lek szia, vagy díszgráfitisek (vagy már nem is tudom?) a követelménynek megfelel az új alTokmány.
    Ha kihagyjuk belőle az egy L-t megszokás szerint, akkor is értelmes szót kapunk.
    Ha forditva vesszük fel a szemüveget, akkor viszont nem látjuk rendesen a kis csillagos részt. Pl. hogy a régi tokmányt előbb le kell venni, mert az újat nem lehet felrakni.
    Eddig csak pancsereknek sikerült.
    (Ha már minden kísérlet kudarcot val(l),
    olvasd el a használati utasítást.