Jód 131-es izotóp esik az európai esőzésekben, de Magyarországnak is van mitől rettegnie: a paksi mogyorótól és a Sugár Üzletközponttól.

Magyarországon egyelőre nem kell aggódni a japán erőműből elszabadult jódizotóp felhő miatt, de a Műszaki Egyetem szakemberei óva intenek minket minden olyan veszélytől, amellyel a hazai atomkutatás riogat.

Az egyetemen jelenleg azt vizsgálják, milyen anyagok jutnának a légtérbe a paksi erőmű esetleges meghibásodásakor. A vizsgálat elsősorban a paksi mogyoró felezési idejére összpontosul.

De Paks mellett országszerte akadnak sugárveszélyes objektumok, így például a budapesti Sugár Üzletközpont, bár a szakemberek legkevésbé emiatt az objektum miatt aggódnak, mondván: Király L. Norbi kisugárzása jóval nagyobb fejtörést okoz nekik.

Kérésünkre előkotortak régi aktákat is, amelyeket egykor titkosan kezeltek: ezek között találtunk Sugár Berci és a Sugarloaf együttes bevizsgálásáról szóló anyagot is, valamint megmutatták nekünk az Atom Anti c. rajzfilmsorozat egy lefoglalt kópiáját is.

4 KOMMENT