Sokáig értetlenül álltak a jelenség előtt

A Birminghami Egyetem evidencia szakának kutatói megállapították, hogy a jelenlegi időjárási körülményeket nem hó, havas eső, ónos eső vagy jégdara okozza, hanem eső. A szakma egyelőre kételkedik.

A kutatók május vége óta tartó kutatássorozata most ért véget és a nagy nevű Nature magazinban publikálták az eredményeiket. A tudományos álláspont az, hogy Magyarország felett több, nagy kiterjedésű ún. felhő magából a vizet kiengedi, ami nagy sebességgel a földnek csapódik. Ennek következtében a felszíni tárgyak, idővel pedig a felszín alattiak, nedvesek lehetnek, és még el is ázhatnak. A kutatók szerint a felfedezés komoly tudományos jelentőséggel bír, ugyanis reális magyarázatot ad az utóbbi idők elviselhetetlen időjárására.

A felfedezést azonban sokan vitatják. A Leicesteri Egyetem egyik szakának munkatársai szerint 45% annak az esély, hogy birminghami kollégáik tévednek, és teljesen másról van szó. Ha ez így van, állításuk szerint, akkor legfeljebb 20% annak az esélye, hogy az eső okozza a jelenlegi állapotokat. Azonban Dr. Fazekas Sándor környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a megrendelésükre készült kutatás teljesen más megvilágításba helyezi a dolgokat, és több, az elmúlt hetekben történt tragédiára és rossz dologra magyarázatot ad.

Most hogy pontosan tudjuk mi a helyzet, nekilátunk a következő lépésnek.” – nyilatkozta a miniszter.

4 KOMMENT

  1. tényleg az északi szomszédok a ludasok, de nem a tengerért teszik, hanem vízbe akarnak fojtani bennünket.De lehet, hogy rosszindulatú vagyok: elvették a Dunát, és mkost azt akarják kipótölni.

  2. Brit tudósok a legújabb kutatásukban megállapították, hogy a Hírcsárda magyar nyelvű honlapon, 2010. július 2., 14:41 kommentelő Zádori Zoé nevű ismeretlen ember valótlant állított.