Holnap kezdődik az idei Cannes-i Filmfesztivál így most rendhagyó módon olyan filmeket mutatunk be, amelyek annak idején indultak az Arany Pálmáért, de valami miatt mindenki elfelejtette őket.

cannes 2013.jpg

Ernyedt herék

A jugoszláv Mirko Pokcsin erotikus bábfilmjét, és a folytatást, Csuri felügyelőt sem a magyar, sem a jugoszláv nézők nem láthatták. De érdekes módon nem a tartalma miatt. Tito rendszere a hetvenes évek közepén még állami pénzzel is megtámogatta a szláv teremtéstörténetet ilyen formában feldolgozó alkotást. A film egész egyszerűen rossz, ezért nem merték a mozik leadni. Mai szemmel nézve azonban érdekes kordokumentum lehet.

Az időn kívüli tejfog balladája

Fiúk, azt hiszem beszartam!” – hangzik el a film zárómondata mindjárt az első percben, ami nem kevesebb, mint ötszáz decibelen levetítve vált kultuszfilmmé illegális bulikon Európa-szerte. Marslakók, gibbonok és romantikus elhalálozások; nagyjából így lehetne leírni, amit a Mákos pokróc nézőiből nem vált ki ez a lengyel okádék. A főhősnőt, Ulmát a nepáli musical koronázatlan királya, Sean Connery (nem az, hanem a másik – a szerk.) alakítja, aki az utóbbi pár évben gyerekszínészként is vállalt szerepeket. Mindenképpen javallott műremek. Az alkotás zenéjét a Grammy-díjra jelölt Váriusz Ártiszt zongora-terror-hop oboanégyese szerezte.

Lovak magassarkúban

A Walt Disney első és utolsó próbálkozása, hogy egész estés rajzfilmben adják vissza a vietnami háború borzalmait, bemutatva az amerikai katonák és a vietkong embertelen kínzási módszereit. A filmszakértők mai napig nem értik hogy adhatták ilyen rajzfilm készítésére a fejüket. A tesztvetítéseken csak 10 éven aluli közönség volt, akik mind idegösszeomlást kaptak a film végére. Érdekes, de a vetítés alatt odakint várakozó szülők mindegyike elmúlt már mostanra 70 éves.

Teperyn, a szolgalelkű tokhal

Könnyed humorú oszét dokumentumfilm 2009-ből. Az első Facebook-ízű csipsz gyártását elindító mozgás- és lelkisérült testvérpár életét követhetjük nyomon, amint figyelemfelkeltő beöntéseket adnak felebarátaiknak cégük bedőlése után. Che Guevarára hasonlító nézőknek csak fenntartásokkal ajánlott a filmben feltűnő meztelen bolíviai díszkertépítők főzőversenye miatt. A delfinhamisítós jelenet a film csúcspontja.

Csírák háborúja

Thierry Loucroix eredeti vizsgafilmjének fekete-fehér változatát biztos nem látták azok a norvég filmesek, akik már 1976-ban felismerték a keletnémet kamionosok lengő cickók iránti igényét. A 420 perces űreposz bevezető jelenetéről maga Ingmar Bergman nyilatkozta egyszer, hogy akkor sem nézné meg, ha ingyen pénzt adnának érte. A filmfesztiválra sohasem jutott el: bár 1988-ig összesen hat folytatása készült (nagyrészt bangladesi gyerekszínészekkel). Az eredeti kópiák egy fura szexbalesetben megsemmisültek. A vak rendező 1992-ben végül megkapta a hőn áhított aranyeret.

13 KOMMENT

  1. @Dr.out: A mezőny erős igy igaz! Itt van pl. …na , tudod aki abban a cukifilmben …na ,de nem azaki megdugta hanem aki majdnem.
    De a világhírű …. is itt lesz/van! …magyar felmenői is vannak s a Zandy is tuggya ki az ,ha mi nem is.
    …s persze a magyar filmek!!!! Na az semmi!!! A nagy képernyős három G-s magyar filmek ….. mindenki hátast fog dobni tőlük.
    ….. mi van hogy nem is? …de hát eztet igérte a Szőcs meg a Zandy is …. hogy nyerünk meg hogy világhírű no és hogy a Tarr Béla tök kopasz! ….vagy nem??? Hát már őkis hazudnak? …. vagy csak hazudnak?
    —-de hát miért? Pár milliárdért?

    ……Ó a kedves mamájukat nekik.!

  2. Azért a trafikban vak komondoron áteső Terikét is megfilmesíthette volna valaki és indulhatna vele a fesztiválon a pszichodráma/burleszk/szamizdat szekcióban.

  3. @Buga.Jakab: Ó a nagy lószerszámot azt! A Zorbán fidessmaffia kifia a kutyát nem érdekli! …. csak az a bunkó-béna hatalom amely most szétlopja az országot no az már érdekli a tekintetest. Szerintem az lenne a jobb ha nem bukna …. Győzzön végre egy szabadságharc!!! (úgyis bele döglünk) Tudja meg a magyar milyen szar ha győzünk. …. vagy győznek mert Én már öreg vagyok partizánosdit játszani bármely kiskertben is!

  4. “bemutatva az amerikai katonák és a vietkong embertelen kínzási módszereit.” nem tetszik nekem ez az egybemosási kísérlet, fijjuk! Az amerikai kotonák kínzási módszerei igenis emberesek voltak!

  5. Hú! Ilyen széttaposott agyműködés-lenyomatot már régen olvastam.
    De ez, azért már fáj!
    Visszafelé jobb mint előre. Lóugrásban skandálható, de csak perverzeknek.
    Igazi Cannás fesztivál hangulatú filmek.
    Húsz év kitartó kannásbor-kúra idegsejt pusztítás termésének utólérhetetlen antológiája.
    Gratulálok!
    A kép: Lenyom, Puli Megkártol; Silány yuh, be, be, be!
    Életkép Ehnaton után 3299-ből.