A svájci frank árfolyamának megugrása miatt a svájci állampolgárok vagy azok, akik fizetésüket svájci frankban kapják egyre előnyösebb helyzetbe kerülnek.

Tegnap megkaptam a melegétkezési utalványomat és vásároltam belőle egy Michelin-csillagos éttermet Németországban.”- mesélte mosolyogva Günther Hansli, svájci
karosszérialakatos lapunknak. A piacok is egyre érzékenyebben reagálnak a magas árfolyam miatt az alpesi mikrofolyamatokra is, például múlt hétfőn 10%-kal csökkent az euró a svájci frankhoz képest, mivel fizetésnap volt egy graubündeni kismutató- és óralap-üzemben.

Sok zürichi döntött úgy, hogy ebben a hónapban inkább gyalog jár munkába, hiszen egy villamosjegy árából két hetet nyaralhatnak Olaszországban, Görögországban pedig akár házat is vehetnek. A svájci jegybankban is egyre nagyobb gondot okoz a frank felvásárlása, mivel gyakran a hazai forgalomba már nem jut a devizából, így kénytelenek frankutalványokat kibocsátani, amiket a későbbiek során be lehet cserélni a postán a fizetőeszközre.

39 KOMMENT

  1. Azon a Frankon maga Horst Fuchs van?

    Remélem a 15 órakor kezdődő Orbán beszédet élőben közvetítitek. Kíváncsi vagyok, hogy mit reagál ezekre az eseményekre. Állítólag arról is szó lesz benne, hogy a sporteseményeken tilos lesz svájci időmérőket használni, ezzel tiltakoznának az erős frank ellen.

  2. @halál megdöglesz kinyírunk: “Egyetértés van, hogy a devizahitelesek helyzetét könnyíteni kell. Orbán felkérte a gazdasági minisztert, készítsen jelentést arról, hogyan jutottunk el a támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelekig.”

    Ez nem vicc. Egy biztos: Ősszel rengeteg munkám lesz. Immár a devizahiteleseket is én fogom segíteni, nem is beszélve a gazdasági miniszterről a jelentésekkel.

  3. Látszik, hogy mennyire is hiányzik a svájciakból a kreativitás. Hahaha, a buszon spórolnak itáliai nyaralásra meg görög tengerparti házra! És az már eszükbe sem jut, hogy mennyit spórolhatnának azzal, ha mondjuk nem taxiznának…

  4. A svájci frank gyengülését csak úgy lehetne elérni, ha Magyarország csatlakozna a svájcifrank-zónához. Nemzetközi szövetség még nem élte túl Magyarország csatlakozását.

  5. Hajrá,már látom is a svájci túristák tömkelegét a Balatonon!
    Sőőőt kiadom a frank hiteles házamat,nekik bérbe és fizethetik a törlesztést 20 évig.
    Meg van oldva a sch frank hitelesek gondja!

  6. Ismerve a tényeket ezt nagyon nehezen tudom elhinni!
    Zürichben körzetekre van bontva a tömegközlekedés,egy villamosjegy ára maximum 9-10CHF körül van egy oda-vissza útvonalon
    !Ki lehet számolni mennyibe jön ez ki!Ennyiből nem mennek se nyaralni 2hétre de még házat sem vesznek,mert mindenki bérli a lakást vagy a házat ahol él(nek)!
    Fizetést pedig többnyire 20-25-e körül kapnak!;)

  7. Még jó, hogy svájc felkészült, hogy az egész világot ellátja svájci bankókkal. Gondolom, most kamionokkal, meg vasúti kocsikon szállitják ki a sok pénzt, hacsak nem bocsájtottak ki egymilliós és egymilliárdos bankjegyeket.

  8. ez amind semmi !

    Mi a minimálbérünkből már fogpiszkálót is tudunk venni, sőt egy fogpiszkálót 50x tudunk felhasználni, annyira nem kopik !
    …mert nincs mivel koptatni ! nincs mit kipiszkálni…..+ 🙂

    egyébként tudjuk, hogy mostanában minden gazdag oda menekíti a tökét CHF-re….de mi azért kivárjuk, hogy ők is bedőljenek !

  9. @Roy: Felhívom Tisztelt Együtműködő Nemzettársam figyelmét a következő konkrétumokra:

    – Nem lesz mexorítás, továbbra se, ahogy eddig se vót.
    – A kölcség vetési varjakat – izé, hiányt meg a zállamaduságot lenyomva tarcsuk.
    – A gazdasági miniszter jelentéseket fog írni arról, hogy a komcsik hogy kúrták el a hitelezést is. Én meg majd följelentem mindet. Önmagamnál. Ettől a hitelesek jobban fogják érezni magukat, szebb lesz álmuk a csillagos ég – szerencsésebb esetben a híd – alatt. Közben Matolcsyné felügyeli a konyhapénzeszköztöket, mert valaki azért legyen a bótban, aki azért valamicskét ért is hozzá.

    Ez már azért nem semmi!

    Aki nem hiszi, utánajárunk!

  10. Svájcifrankos hitelemet most adtam át egy svájcinak.
    Tudja, hogy kamatos kamatokkal is jó befektetés, mert a forint egyre erősebb lesz amikor eléri a frank a 2-3 ft-ot, még a bank fog fizetni neki nem is kevesetÍgy , tehát 15 év múlva ezzel a befektetéssel beveheti magát a Molba is…
    :DDD