Külön kategóriában indultak a szájjal-lábbal tűzszerészek. A szervezők szerint kirobbanó siker volt az esemény.

Első alkalommal rendezték meg az amatőr tűzszerészek világbajnokságát a Margitszigeten, és az esemény jellegéből adódóan várhatóan nem is lesz folytatása. A verseny helyszínén különböző II. világháborús fel nem robbant lövedékeket, időzített pokolgépeket és egy kínai petárdagyárat rejtettek el. A versenyzőknek először a sziget futópályáján elhelyezett taposóaknákon kellett végigszaladniuk, majd akinek még van lába, annak kell minél több elrejtett robbanóanyagot megtalálnia és hatástalanítania.

A húscafatokkal és végtagokkal borított területen beszélgettünk Peter Stuivesanttal, a szervező Nemzetközi Amatőr Tűzszerész Szövetség elnökével, aki elmondta, hogy azért esett idén hazánkra a választás, mivel ez volt az utolsó állam, ahol nem tiltották még be a rendezvényt Európában. Stuivesant maga már nem amatőr tűzszerészkedik, mivel korábban havonta új elnököt kellett bejelenteni a bíróságon, így inkább a nyugodtabb és főleg életet választotta. „Sokan úgy gondolják, hogy mi egy öngyilkos szekta vagyunk, de míg máshol a halál cél, nálunk azonban csupán mellékhatás. A tűzszerészet nem gyerekjáték, ami abból is látszik, hogy két év alatt tagságunk 95%-a lecserélődött. Tagjaink csak a versenyeken tudják összemérni tudásukat, hiszen otthon elég nehéz a gyakorlás.” – mesélte az elnök.

A győzelemre esélyesek

A verseny nagy favoritja volt az üzbég Virslom Kazsmirov. Az nemzeti tűzszerész-bajnokságban ő léphetett volna fel a dobogó első fokára, ha lett volna mivel. De érdemes volt odafigyelni a svéd Sven Hammarskjöldre is, aki százméteres aknavetésben nagyon erős, pokolgépeknél pedig a piros drótot szokta átvágni.

A versenyzőket sokféle cél motiválta, hogy amatőr tűzszerészek legyen. Vannak, akik a kalandot keresték, mások az olcsó és várólista nélküli amputációs beavatkozás reményében választották ezt a hobbit, de a többség egyértelműen csak a vas és a réz értékesítésében látja a tűzszerészkedés lényegét.

„Van egy ilyen odabaszós kalapácsunk, azzal szoktunk hatástalanítani. Én a vasútnál voltam kerékkopogtató, tudom hogy megy ez. Ott sem azt néztük, hogy jó-e a kerék, hanem, hogy miből van. Mondjuk a Mecsek IC nem repül olyan messzire, ha túlságosan odasózól neki” – mondta el az egyik induló, aki egyben a Magyar Szájjal-Lábbal Tűzszerészek Egyesületének vezetője is.

Eredmény

Aknagránát, időzített bomba és taposóakna kategóriában nem született érvényes eredmény, de a repülőbomba hatástalanítást csodával határos módon túlélte Levter Péter állatbolti eladó, így átvehette megmaradt karjával az arany csípőfogót.

11 KOMMENT

  1. Azt vettem észre, hogy a “csöccsel a fején ébredt a népszerű színész” cikk – mint mélypont – után valami elképesztő tempóban indultatok felfelé, ezen a héten valami iszonyatosan jó volt a termés. Mi történt? a szerkesztőség intellektuális része lemészárolta a “puki-csöcs” szekciót?

  2. Igen, mostanában jók vannak.
    Viszont itt most különösen feltűnő stilisztikai hibák voltak (a helyesírásról már nem is beszélek, az egybeírás-különírás különös vesszőparipám). Például az első bekezdés utolsó mondata múlt idővel kezdődik és jelennel fejeződik be. Máshol a személyt nem egyeztetitek stb.

    Csak annyit szeretnék kihozni ebből, hogy az igényességnél erre is kell adni, és nagyon király, amit csináltok, de ez így sokat vesz el az értékéből. És ezek gyakran előfordulnak nálatok.

    Mielőtt publikáljátok, szerintem mutassátok meg valakinek, legalább a közvetlen kollégának, vagy aki épp a közelben van, még ha nem is egy korrektor. Sokat számít.
    Helyesírásban meg indexes kollégáitoktól(?) vehetnétek jó példát vagy legalábbis leckét, ők általában odafigyelnek erre, az egybeírás-különírásra különösen.

    No, ennyi volt az okoskodásom, hajrá, jók vagytok 🙂

  3. Tűzszerészek megsemmisítettek egy liftaknát egy tízemeletes házban Óbudán. A bravúros beavatkozás során a házat nem kellett kiüríteni, sőt a lakók még a lépcsőházat is használhatták.

  4. @Gavroche11:
    A nyugállományú tűzszerész, ha már nem bírja a futást, akkor a nyugdíjat sem kapja meg.
    Vagy, mert nincs kinek kézbesíteni, vagy nincs mivel átvenni, vagy nincs mivel kimenni a csöngetésre.
    De lehet, hogy az arcfelismerő is újratervezést kér.
    Fuss, Forest, fuss! ……