Helyette inkább sötétben tapsoltak

Több ezer tizenéves nem ment el a soproni Volt fesztiválra, mivel úgy értették, a fesztivál volt, és nem lesz. Megkerestük a HEFMI oktatásügyi államtitkárságát is az ügyben, hogy mit gondolnak a szövegértés ilyen radikális romlásáról, ám ott egy hét időt kértek kérdéseink értelmezésére.

Az utóbbi években jelentős gondokat okoz a funkcionális analfabetizmus hazánkban, sokak szövegértése a kompetencia felmérések szerint arra sem terjed ki, hogy egyáltalán megértsék: éppen egy kompetenciájukat vizsgáló tesztet írnak. A buszmenetrendektől kezdve az éttermi étlapokon át a koncertplakátokig terjed a fiatalok szövegértési vakfoltja, sőt a közösségi oldalakon is gyakoriak a félreértések, a téves kommunikáció, ennek köszönhető hazánkban például, hogy a Michael Jackson halálhíréről szóló közleményt több tízezren lájkolták. Sokan a szövegek egyszerűsítésében látják a megoldást, esetlegesen az összetett mondatok betiltása is megoldást jelenthet, végső esetben pedig az oktatás színvonalán kell javítani.

Az eredményekben javulást hozhat az is, hogy idén már szeptemberben kihirdetik, hogy az érettségin a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát kell majd értelmezni és elemezni. A középszintű érettségin a Nyilatkozat címét, míg az emelt szintűn az egész szöveget.

19 KOMMENT

  1. olyan ember nics a világon aki az egész Nyilatklozettet értelmezni bírná.

    mert ugye a klasszikus “mire gondolt a költő?” kérdést se olyan egyszerű megválaszolni ebben az aspesktusban. a jól bevált “a költő jogdíjra gondolt” nem műxik.
    esetleg a kérdést lehetne máshogy feltenni: “gondolt-e bármire is a költő?”
    ebben az esetben viszont szinte biztos a bukás, mert emelt szintű írásbelin nem fogadják el az egyszavas dolgozatokat.

    “Igen-igen” – felelte Dobi Anikó – “a felzaklatott hívek megrendülten telefonáltak. Ám amíg Szijjártó péter papírmasé-fotózáson van, addig nem adhatunk hivatalos választ.” – azzal úgy lebaszta a telefont, hogy az íróasztal is megrendült.

  2. “Az eredményekben javulást hozhat az is, hogy idén már szeptemberben kihirdetik, hogy az érettségin a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát kell majd értelmezni és elemezni. A középszintű érettségin a Nyilatkozat címét, míg az emelt szintűn az egész szöveget.”

    Nem-e lehetne-e egy elégséges szint, ahol csak elég lenne Schmitt Pál nevét helyesen leírni, majd kiejteni?

  3. “Az eredményekben javulást hozhat az is, hogy idén már szeptemberben kihirdetik, hogy az érettségin a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát kell majd értelmezni és elemezni. A középszintű érettségin a Nyilatkozat címét, míg az emelt szintűn az egész szöveget.”

    Tudjátok, az a baj, hogy ez nem elképzelhetetlen és most először nem röhögök vmin ezen az oldalon…

  4. Mivel az egész baromsegget úgysem érti senki, ezért az alap és emelt szinten (sőt az emeleten is!) is elég lesz annyit mondani, hogy Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, ez a 2-es eléréséhez a mentőkérdés (mint a már a régi rómaiak is….) Figyeltek! nincs idézőjel! nemtom a zárójellel mi a szar lesz, azt még bátran…..

  5. a zárójel súlyosabb…
    úgy is értelmezhetik, hogy bezárod vele a nemzetet, mely így nem tud együttműködni.

    szerintem tarkólövés.
    esetleg napi nyolc óra nyilatkozatolvasás talpig bilincsben.

  6. dzsáá, hogy á dévla vigyen el az egészeteket rásszistákok vagytok mind egy fótig, igaza van Szlotta tezsvírnek, ez egy kirekesztő oldal, bisztos a mágyár gárdá féle rásszistá gyilkosok csinájják, hát hol van itt szóú Győzike császárunkról?ő a legnagyobb mádzsár az egísz fődön, minden róla kéne szójón ti tudátlán gádzsók, áz a igazságbármit mondtok, ti mind gyilkos rásszistákok vagytok, na ha a következő hir nem romákokról fog szólni mi dzsanálunk a ómbuccmanhoz, meg vagyunk értve gádzsókáim?

  7. L. Ildi néni!
    Zárójellel jól egybezárom a nemzetet, egész nap olvasgathatja a nyilatkozást, nem bír elmenekülni a büfébe legalább, na lehet, hogy a zárójel is bekerül az alkotmányba, mint nemzetet összezáró jel, és e jelben újraegyesülünk a forradalmi szavazófülkében, /csak nehogy az urnában/

  8. dijung-disung, dijung-disung. Ez a volt vagy a szaund lesz?
    Egyébként a hír felett elszállt az idő vasfoga, nem mindenki szódás, aki veri a lovát.
    “végső esetben pedig az oktatás színvonalán kell javítani.”
    A zoktratárs szinvónalát meg hatyjukmár békibe’, mera hofman rózát rájatok uszithom.
    egyépként nem nyiltkozokk. a zidézőlyelért boccs.