20091002_europaittepul300Több uniós ország is követné Budapest jó példáját – derült ki az Európai Fővárosok Nemzetközi Találkozóján tartott sajtótájékoztatókból. A Helsinkiben megrendezett eseményen az uniós fővárosok képviselői elismerően szóltak az elmúlt 15 év budapesti fejlesztéseiről, és hangsúlyozták: országuk követendő példaként tartja számon a magyar fővárost.

Különösen lelkesen beszélt a bolgár küldöttség vezetője: mint elmondta, Szófiában januártól vezetik be a Terézváros-elven működő szórakozási rendszert, amelyet lelkes szakemberek tovább is fejlesztettek. A bolgár fővárosban így az összes szórakozóhelyet már délután hat órakor bezárják, az utcákon pedig reggel nyolcig tartó kijárási tilalmat hirdetnek. „A lehető legjobb dolgot tesszük, amit lehetséges. Már nagyon várjuk a januárt” – nyilatkozta lelkesen egy videóüzenetben Szófia polgármestere.

A jó példa nem csak a szórakozóhelyek tekintetében ragadós: Szlovákiában egyenesen Robert Fico miniszterelnök jelentette be, hogy kormánya Budapesthez hasonló változásokat kíván bevezetni Pozsonyban. „Fővárosunk közlekedése nem megfelelő. Már kész a tanulmány arról, hogy hogyan lehetne egyszerre, minél feleslegesebben felújítani az utakat úgy, hogy az egész város működése összeomoljon” – adott számot terveiről a szlovák miniszterelnök.

„Budapestről mindenki példát vehet” – dicsérte a fővárost az EU közlekedési biztosa. Félórás méltatásában azt is kifejtette: az EU átfogó programot indít az összes út macskakövesre cserélése érdekében, és egy csereprogram keretében magyar vállalkozók Németországban és Franciaországban építenek majd autópályát.

„Nagy győzelem ez Budapestnek, és jelzi: az elmúlt sok-sok év megfeszített munkája nem volt hiába” – kommentálta a helsinki csúcson történteket szerényen Demszky Gábor főpolgármester.