Két éve várnak a röszkei határátkelő szerb oldalán, már előre bekészítették április 8-ára a pezsgőt, most mégis hazaindulnak a lebombázott lakásaikba. Exkluzív interjú a röszkei migránsok vezetőjével, Ahmed Fathival.

201804-migrans

HírCsárda: Mióta várnak itt, és honnan érkeztek?

Ahmed Fathi: Két éve táborozunk a kerítés tövében, az utóbbi hónapok nagyon lassan teltek el. Még úgy is, hogy Soros úrtól folyamatosan kaptuk a szórólapokat és az ellátást. Hitegettek minket, hogy mindjárt lebontják, már csak kicsit kell kibírnunk. Amúgy főleg Szíriából érkeztünk, de az utóbbi időben egyre többen érkeznek Afrika különféle részeiből is, mert a Gyuri bácsi (Soros György – a szerk.) szereti a változatosságot.

Kikből áll a csapat? 

Főként az erőszakoló-beköltöző vonalon mozgunk, de többen közülünk nagyon jók az éjszaka kapucniban mászkálásban, és a muszlimnak látszásban. Bár ezzel is volt már problémánk: egyikőnket, aki rövid ideig eljutott Budapestre, simán csak hipszternek nézték.

Milyen érzés volt, hogy a magyar kormány STOP feliratú plakátokkal kampányolt?

Nem láttuk, hát mi itt vagyunk a határ másik oldalán, ide nem raktak olyat. Ide csak a tájékoztatók jutottak el, amiben szekszárdi lakásokat ígértek, meg hogy jelöletlen kisbuszok érkeznek mindjárt. Mondanom sem kell, az utóbbi hónapokban is csak jelölt kisbuszokat láttunk, és azok is rendőrségi kisbuszok voltak. Pedig már azt is elterveztük, hogy milyen beosztású lakásokat szeretnénk, és hová terítjük majd a robbanómellényhez szükséges alapanyagokat. Milyen naivak voltunk…

És akkor jött április 8. Mit szóltak a választás végeredményéhez?

Nagyon csalódtunk. Tegnap egy pár barátom kínjában már egymást erőszakolta meg. Nehéz így. Többen közülünk mecsetépítéssel foglalkoztunk, de most, hogy a Gabi (Vona Gábor – a szerk.) visszavonult, már erre se lesz szükség. Az a beígért fejenkénti 9 millió forint magyar közpénz is jó lett volna, Abdul például már tervezett egy keresztény szűzlány vérével tölthető jacuzzit abba a budai lakásba, amit kinézett és már a kulcsát is megkapta a Geritől (Karácsony Gergely – a szerk.). Még szerencse, hogy a kerítésvágókat vissza tudtuk váltani, mert egy rakás pénzt elköltöttünk rájuk. Igaz, nem a sajátunkat, de akkor is.

Csüggedtnek tűnnek. Hogyan tovább?

Hát, Bécsben gondolkozunk, de állítólag ott már az Omárék mindent elvégeztek. Szomorú ez. Össze kell szednünk magunkat és, ahogy a Gyulus mondaná (Molnár Gyula – a szerk.): dolgoznunk tovább.

2 KOMMENT

  1. Tessenek megnézni a kontasztot! Én fehér ingben, piros nyakkendőben meneteltem, ezek a mai suhancok meg kapucniban mászkálnak! Szörnyű, hova fajul a világ! Az én időmben nem volt olyan, hogy hiszternek néztek valakit Budapesten, nem volt időnk ilyen hülyeségekre! Akkoriban legfeljebb az ítéletet nézték tanúvallomásnak!

    #kontaszt #régiszépidők #hovafajul #hiszter #hülyeség #tanú #elnézéstezazítélet