A teljes átalakuláson átmenő budapesti kőszínház jövő évi darabjaiból ajánlja a legjobbakat Dőner György igazgató és Csuka István művészeti igazgató.

  • A pöfeteg galíciai

Ebben az oldott hangulatú musical-vígjátékban Csongor, a kedélyes budai ifjú rájön, hogy ő magyar, de nagyon. Közben beleszeret Emesébe a kedves fajmagyar-palesztin lányba, aki egy szomszédos töpörtyűsbüfé szakácsa. A kezdődő románc tragikus fordulatot vesz, amikor a lányt részeg, bedrogozott, szabadelvű transzvesztita rabbitanoncok megerőszakolják. Csongor bosszút esküszik és áll. A darabot egy lenyűgöző csujogatós körtánc zárja.

  •  A torz liberális patkány halála

Egy mindig aktuális témát dolgoz fel ez a pozitív kicsengésű dráma. Egy leheletével és érintésével is AIDS-et, ebolát és vírusos agyvelőgyulladást terjesztő négerszívű és -lelkű liberálist véletlenül meglincselnek falujában. Ám másnap a fővárosból egy tiszt érkezik, aki az elhunytat keresi. Megindul a faluban az egymásra mutogatás, széthúzás, ám a tiszt közli: ő megölni jött azt az "embert", ugyanis gyanította, hogy verbális hazaárulásra készül. A darab végén mindenki fellélegzik, és rájönnek, hogy az első reakció a helyes reakció. A Vereckei hágóban megrendezett drámaíró-pályázaton Arany Szarvast nyert a mű.

  •  Az elfajzottság két kereke

Iván, a kommunista felmenőkkel rendelkező homokos biciklisfutár merényletet tervez a Herendi Porcelángyár ellen, mert a rendőrök elvették a napi marihuána adagját, ami nélkül elfajzott hajlamai előjönnek és kisállatokat ront meg análisan. Kortárs erdélyi szerző realista drámája, az Ópusztaszeren megrendezett Táltos Drámaíróbajnokság első helyezett alkotása.

  • A fajtiszta királyfi

Gyerekekre is gondolt Dőner György és Csuka István. Shakespeare halhatatlan Hamletjét dolgozza át Csaba királyfi történetével a darab, meghintve a manapság divatos szuperhősfilmek egy-két elemével. A Szörényi Levente által írt tanulságos dalok és hőstettek váltják egymást a színdarabban, ahol Csaba, az apját készül megbosszulni, akit orvul meggyilkolt izraelita mostohatestvére a nemzeti víz- és földvagyonért.

67 KOMMENT

  1. És nem lesz egy sorsdráma a hőslelkű művészről, aki idegen, sőt néha egyenesen néger színészeket kénytelen szinkronizálni a puszta (sőt sivár!) megélhetésért, de aztán a faj- és hazátlan liberálisokon felülkerekedve saját színházat szerez, ahol végre bátran, őszintén lehet magyar, pedig addig nem?
    Fehér lovamat egy hátországért, mondjuk ez lehetne a címe.

  2. Hiányolom a rockoperettet, mint műfajt. Mondjuk:
    “1710 októberében Szekszárd határában a császáriak bekerítették, a megáradt patakban a népdalokban is megénekelt Murza lova összerogyott, így Béri Balogh Ádám fogságba esett. Rákóczi minden követ megmozgatott kiszabadítása érdekében, de hiába, a “megveszekedett árulóval” a Haditanács példát akart statuálni.” De akkor megjelenik a Turul madár egy időgéppel, aminek a segítségével oda lehet vinni Toldi Miklóst, Farkas Bertalant, Gellért Püspüköt és Dózsa Györgyöt, akik közös erővel legyőzik az ellent. Finálé Vikidál Gyula, Pataki Attila, Varga Miklós és Dörner György közreműködésével.

  3. csurika megbasz titeket, elfajzott liberálbolsevik buziimádó fajmagyarpusztító tescóbanvásárló hazaárulók! akkor majd nem viccelődtök ezer év vérzivatarából felemelkedő kulturális elhivatottságunkkal! buzimjuzikelrajongó vattacigányok!
    a dőner az kicsoda? a sarki sütödés?

    dörgöljem a gecimet az árpádsávos miép-logóba!

  4. Az a baj, hogy nincs fantáziátok! Szemezgessünk hát egy kicsit Csurka “nagyon nemzetiesch” Estvány művészetében. Forrásként lapozzuk fel az 1990 előtti 23 évad magyar színműveit (Rivalda sorozat). Ebben a szegény üldözött mester 10 művel van jelen. Ilyenek pölö:

    LSD (1979, qltura.blog.hu/2009/03/25/szinhaz_csurka_istvan_lsd ) – egy elcserélt LSDs zacskó története
    Deficit (1981, qltura.blog.hu/2009/03/25/szinhaz_csurka_istvan_deficit ) – két értelmiségi pár feleséget cserél

    Én azt nem értem, hogy Csurkát miért népies íróként tartják számon, amikor színdarabjai alapján (amelyik 10 én olvastam) tipikus urbánus író.

  5. kedves barátaim!
    kezdjük ott, hogy nem minden gúnyolódás, amit nem értünk. mert ugye a gúnyolódást értjük, tehát az nem lehet ez.
    ha viszont a liberálkomcsi szóösszetételt nem értjük, akkor az pontosan jelzi, hogy rossz irányba halad a magyar kultúra!, és akiknek ilyen vészterhes időkben viccőni támad kedve, az biztosan nem érti a világ folyásában a dolgok menetét. mert igazi magyar drámára van szükség! és ehhez nem kell politikailag képzettnek lenni sem.
    a tragikomédia és bohózat közötti különbséget be kell mutatnunk a japán túristától kezdve a csehszlovák cserediákig mindenkinek! (ne súgjál mán, mer hozzádvágok valamit)

  6. Ez a pályázat melléklete, csak lemaradt az átlátszó.hu-ról 🙂
    A szünetben a büfé melletti sarokban kacagányba és nájlonigbe öltözött ős magyar paraszt fog tárogatózni 🙂

  7. @Szőnyegtáska:
    Szerencsétlen tecsak a hébert ismered meg a zsidók 40 éves bolyongásáról szőtt mesét aminek máig semmi alapját nemtalálják.Ti gúnyoljátuk a magyarok mondavilágát,történelmét?Nekünk legalább van.És a turul mondánk sem alávalóbb mint a ti hülye frigyláda dumátok.
    A rovásírásról meg nebeszéljünk.1960 ig iskolai tananyag volt a magyarok mondavilága és a rovásírás is.Akkor még vidáman elolvasta a magyar az azzal írtakat.Hogy nemzedékeknek az elbutítása megtörténhetett az a drága jó zsidó etársak bűne.Állami szinten ment és megy a népbutítás.Ébred a magyar és ez most megijeszt?

  8. Egyébként a kommenteket olvasgatva tényleg nagyon elszomorító így hétfő estére, hogy mennyi szellemi fogyatékos, nullértékrendű “ember” kommentálgat itten. Viccelődnek, pedig pont ezek a lendvai ildi néni meg szőnyegtáska szardarabok testesítik meg a liberálkozmopolitavárosifaszkalap definícióját – tudjátok amiket mi (jóérzésű, honszeretők) nem szeretünk, nagyon nem szeretünk… 🙁 Óriási gondok lehetnek nálatok a világszemlélettel. De hát ezt hányja belétek a korszellem, amit ti jóízűen eszegettek, és a szaron felnőve még szellemeskedve kérkedtek is vele.

    Hajrá srácok, csak így tovább!

  9. @bájgúnár:

    Node tud-e a Turul olyat mint a Frigyláda, hogy leolvassza az embereket csontvázig, mint abba a filmbe, amibe szerepelt a Han Szóló, de nem szerepelt a Csubakka? Meg a Lejának más volt a frizurája, és rádőltek a múmiák, többre nem emlékszem.

  10. @bájgúnár: “1960 ig iskolai tananyag volt a magyarok mondavilága és a rovásírás is.Akkor még vidáman elolvasta a magyar az azzal írtakat.”

    És ez mind színigaz… Az ötvenes évek volt a magyarság fénykora, maga Rákosi pajtás vezette a rovásírás olvasókört.

  11. @reccs: Te nagyon el vagy tévedve, barátom… Mivel tettem tanúbizonyságot afelől h hobbigyülölködő, ill agyhalott lennék? Ennyi erővel ti is gyűlölködő aljas férgek vagytok, mert gyűlölitek a nemzeti oldalt és a nemzeti kultúrát. Ezek az értékek olyanok amiket megkérdőjelezni is vétek, hasonló ahhoz amikor egy jóérzésű gyerek sem kérdőjelezi meg h szeressem-e a szüleimet, vagy sem (és most nehogy azzal jöjjetek h mivan akkor ha otthagyták az árokszélén :D).

    Az megy itten kérem h a nagy multikulturális álca mögött elpusztulnak a kultúrák. Összefolyik minden, lesz egy nagy katyvasz, és a világ legeldugottabb pontjáig ugyan olyan “kutúra” és ugyan olyan “emberek” lesznek. Na mindegy, erről sokat lehetne vitatkozni egy sör mellett, de nem a Hírcsárdán kommentelve. 🙂

  12. Mienk kici ceg tamogat Curka scene.
    Ez lenni valódias Hungarikus (morfus).
    Sehol world illen nincsenek.
    Nad siker lesz ez nektek, jönni bele hazatok sok, sok turist.
    Italy, Germany bakancos turist, meg Norvegian, jönnek tömegestül.
    Előadások muszaj tartani Nép-Puskas-Pancho stadium.
    Nad felemelkedes lehet ez tenektek, meg hirnevesseg.
    Elsötétit ez sziget buli, amit Tarolós amúdis utal szivebűl.
    Sok szemet szorakozó ifjonc menjen ana picit.
    A szinhas lenni alkalmatos sinhel Kossuth dij visszavono celebrity.
    Pince lesz viaszfigura simogató, Adolfus, Benito, und Imre, meg
    Mikulas H.(Csányi mellől)
    Előtér állandó kiallítas nad festő, Adolfus művekbol, meg new megrendelt alkotasok ungarische sorsfordulatokról, asztalokrol, székekrol, tollakrol.
    Elso bemutató, vilagpremier, zenes mulatós darab: Anders Behring Breivik élete es munkassaga, harom felvonasban.Igaz elvez nektek.
    Diszvendög Orban Vittorió De Sokmar, es your team, jobbkez, balkez, nyelvek, szajak, egyeb kinyilvanitók.
    Alakul Hungary Movies Produkcion Company, leszenek nad Hungary filmek is, hamarosan nektek. De ez titok most meg.

  13. Annyira szeretem ezeket a szittyakürtös mélymagyarokat, akik idejárnak elcsodálkozni, hogy őket valaki ki meri figurázni, majd nagy sértődötten kiosztanak mindenkit és jól bemutatják önmaguk paródiáját. Az ilyenekből a Dörner jól megélne, csak kár, hogy alapból nem járnak színházba. 🙂

    Ja amúgy a Frigyláda a Bibliában van benne, aminek a szerzője – bizonyos Jóisten – lehet, hogy egész írói karrierje alatt csak egy könyvet hozott össze, de az valamitől mégis bestseller a mai napig. Szóval vele nem igazán érdemes kekeckedni, csak szólok. 🙂

  14. Lamassu:
    Iszunk egy sört vmkor? tényleg kíváncsi vok a különböző értékrendekre. szigorúan Te fizetsz, mert lib-önsajnáló-semmittevő álmodozóként csak a meghallgatásra és esetleges megértésre telik. komolyan kérdezem.

  15. zupasta: ha rám (is) cáloztál, személy szerint a kurva igényes humor miatt járok ide, jókat derülni. mert a minőségi humor számára majdhogynek semmi sem szent. 🙂

    Narrator: hát, ha debreceni vagy, meghívhatlak pár deci tabisborra (tudod, az a ciklonbés, kurva jó). amúgy komolyan mondom. 🙂

    milyen szép a Vértes, ó: jesszusom, te ezt most kajak komolyan gondoltad? 😀 xD

    Mellesleg szerintem szűklátókörűek vagytok, és nem tudjátok a pártpolitikától elválasztani az egészet. De egyet se féljetek, nemzettársaimként szeretlek benneteket. 😀

  16. @Lamassu:

    Ha leírod, hol vesztetted el a fonalat, segítek, bár ennél egyszerűbben nem hiszem, hogy menne. 🙂

    Amúgy hogyan kell elválasztani a tisztán pártpolitikai káder-kinevezéseket a pártpolitikától?

  17. @milyen szép a Vértes, ó: most te engem komolyan lefideszeseztél? lehet csak félreértettük egymást, őszintén remélem. érdekes dolog ez mondjuk, mert amit csinálnak, az egy köp, viszont pl. most szombaton emberileg nagyot nőtt a szememben Schmitt, Makovecz Imre halotti torán rögtönzött beszéde miatt.

  18. @bájgúnár: Az “1960-ig tananyag volt a rovásírás” kijelentést ünnepélyesen az év baromságának nyilvánítom.

    Érdekes ez egyébként ez az egész, és elnézést, hogy itt pöfögök ezen, de pont most mondta egy egyébként jobboldali érzelmű erdélyi ismerősöm, hogy egészen idióta dolognak tartja a rovásírásos magyarországi táblákat, hiszen Erdélyen kívül a rovásírást nem nagyon használták…

    a felvetett globalizmusról meg csak annyit, hogy amióta világ a világ, azóta van globalizmus. a globalizmus miatt terjedtek el az ilyenek, mint a kerék, kereszténység, arab számok, latin betűk, nyakkendő.

    A globalizmus meg a rovásírás kapcsolatáról meg tényleg csak annyit, hogy kérek minden nagy magyart, hogy egyszer írja le egymás mellé a rovásírás “a” betűjét, a görög “alfát”, meg a sémi “alefet”, aztán nézegesse egy pár percig…

  19. @zupasta: így van. aki eddig kekeckedett, mind megszívta előbb vagy utóbb, de inkább előbb.
    az ősmagyarkodás önmagában még akár érdekesség is lehetne, de a lényege, hogy más, a magyar nemzetet alkotó közösségek kirekesztésére szolgál.
    ahogy a “nemzeti rock” sem főleg zene, hanem politikai hitvallás.

    @Lamassu: senki nem gyűlöli a magyar kultúrát.
    mi a nyilaskultúrát utáljuk, de hogy az magyar, merő véletlen.

  20. @Füredi 3.0: “A globalizmus meg a rovásírás kapcsolatáról meg tényleg csak annyit, hogy kérek minden nagy magyart, hogy egyszer írja le egymás mellé a rovásírás “a” betűjét, a görög “alfát”, meg a sémi “alefet”, aztán nézegesse egy pár percig…” Meg akarsz őrjíteni? Erre ilyenformán még a gugli se talál rá!:P

  21. @Lamassu: SP beszédéről gondold azt, hogy valaki megírta neki. Makoveczről meg nagyon érdekes cikket olvastam a legutóbbi hvg-ben.
    a kretén magazint, és ahhoz kapcsolódó hozzászólásokat komolyan venni finoman szólva is nem elég bitliszes 🙂

  22. 1960-ig tananyag volt a rovásírás

    ez tényleg baromság. pontosan 1972. március 22-ig volt tananyag.
    akkor szorította ki végleg a latin.
    a 22-ig rovásírással megírt (és még le nem osztályozott) röpdolgozatokat egy héten belül kellett latinra átírni. mivel az átálást már akkor is hatástanulmányok nélkül végezték, ezért akkora káoszt okozott az országban, hogy kénytelenek voltunk több millió márkás hitelt felvenni németországtól.

  23. @?syntax terror~: nem, nem írták neki. szűk körben (média jelenléte nélkül) mondott egy igen személyes hangvételű beszédet. ezegyszer viszonylag spontán volt. Makoveczről meg írhattak bármit, édesapám nagy tisztelője, kollegája, és mondhatni barátja volt.

    Füredi 3.0: összehasonlítottam, ‘oszt akko’ most mit kéne levonnom ebből? hasonlítanak, tehát máris héberírás a rovásírás? LOL Sőt, mondok neked valamit, hasonlísd össze a rovásírást, a tolkieni törprúnákkal. Lehet h a törpöktől származnak a magyarok?

    Megy a faszakodás ezerrel, mondhat az ember bármit, csak a fasságot ferdítitek ki belőle h MINDENKI NÁCZI! És ami nemzeti (hiába körítitek), az már NYILASHUNGARISTA! Egyébként ha már itt tartunk olvastam Szálasi írásait, egész sokat. Igen kevés kivetnivalót találtam benne (és mielőtt megint faszakodni kezdtek ti is olvassatok bele mielőtt blődséggel jösztök). 🙂

  24. @Lamassu: miből gondolod, hogy csúnyákat írtak Makoveczről?

    nekem nincs kedvem Szálasit olvasni, a történelem már bebizonyította, hogy hülye volt. talán az érdekes lehet benne, hogy mit csinált rosszul.

    miért nem inkább a hozzászólásom érdemi részére, a bitliszesre reagáltál? 🙂

  25. @milyen szép a Vértes, ó: “Senki nem gyűlöli a nemzeti oldalt, meg a nemzeti kultúrát. A “nemzeti” oldaltól és a “nemzeti” kultúrától viszont sokak gyomra felfordul.” Nahát, milyen véletlen, hogy sokan meg olyasmit mondanak, hogy: “Senki nem gyűlöli a liberális oldalt, meg a liberális kultúrát. A “liberális” oldaltól és a “liberális” kultúrától viszont sokak gyomra felfordul.” Mit üzensz a gyerekeknek?

  26. Mások értékeit mocskolni, pocskondiázni nem kirekesztő? Már-már nácifasisztasoviniszta? Vagy csak akkor, ha ők csinálják?

    És a szarban henteregni, csak azért, hogy másokat, akiknek az értékrendjébe az nem fér bele provokáljunk vele, az milyen dolog?

  27. @Édy, aki Endre: “Senki nem gyűlöli a nemzeti oldalt, meg a nemzeti kultúrát”

    A nemzeti oldal ott van, ahol én vagyok. A nemzeti kultúrában meg benne van Csurka, Wass, Csóri, Esterházy, Kertész, Vámos, Party Nagy is.

    És persze vannak azok, akik ilyen-olyan (ön)érdekből valaki másokat ki akarnak zárni ebből a körből. No azok nem tudom, hogy milyen oldalon állnak.

  28. @Lamassu: “Makoveczről meg írhattak bármit, édesapám nagy tisztelője, kollegája, és mondhatni barátja volt.”

    Netán ő volt az a székely ácsmester, akinek tudásából karriert csinált? Talán te tudod, hogy ki volt a sámánista oktatója Imre bácsinak,. Érdekelne a történelem tanárjának a neve is. Tudsz segíteni?