Egyre inkább fogy a levegő a magyar kormány körül az Európai Unióban: könnyen lehet, hogy még az idén több levelet, nyilatkozatot, jelentést és Twitter-bejegyzést is górcső alá vesznek Magyarországgal kapcsolatban, ami beláthatatlan következményekkel járna.

“Magyarország neve nekem összeforrt a szégyennel. Eddig és ne tovább: a magyaroknak nincs visszaút. Ha Magyarország továbbra sem tartja tiszteletben az emberi jogokat, a sajtószabadságot vagy nem számolja fel a korrupciót, meg kell fontolnunk, hogy kizárható-e annak a gondolata, hogy az ország egy szép nagy jelentést kap a nyakába még az idén. Igen, jól hallották, még az idén! –  mondta vérben izzó szemekkel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A testület máris a tettek mezejére lépett: azt tervezik, hogy még az ősszel megvitatják, hogy kilátásba helyezzenek-e egy olyan próbatárgyalást, amely végén megszületne egy levél egy esetleges vizsgálat lefolytatásáról, amely azt kutatná, hogy egyeztessenek-e a képviselők annak a nyilatkozatnak az elfogadásáról, amely előirányozna egy közvélemény-kutatást arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen platformon lehetne elindítani egy petíciókezdeményezést a Magyarországot elítélő dokumentum betűtípusa és/vagy betűtípusai tekintetében.

A Politico szerint vélhetően Times New Roman lesz a befutó.

A hazánkkal szembeni ellenérzés a futballt sem kerüli el, az UEFA jelezte, hogy határozottabban fognak fellépni Magyarországgal szemben, ha továbbra is sérülnek az emberi jogok.

“40 év! Ennyi, egy nappal sem több! Ennyi időt adunk Magyarországnak, hogy felszámolja a rasszizmust és a homofóbiát és a pályákon! Mondjunk nemet a kirekesztésre végleg!

– mondta Aleksander Ceferin elnök, aki hozzátette, hogy előfordulhat, hogy pár évvel kitolják a határidőt, attól függően, hogy mikor járnak le a nagyobb multikkal kötött szponorzszerződések.

Angela Merkel német kormányfő megengedőbb volt.

“Nincs baj a magyar autó-kráciával, csak a jó helyre kell tenni a hangsúlyokat”

– mondta Merkel.

A hír hallatán 32 európai tagállam jelezte, hogy nem zárja ki, hogy lesz olyan ember, aki aláír majd valamilyen papírt Magyarországgal kapcsolatban, de részleteket egyikük sem tudott elárulni. Időközben Tamás Gáspár Miklós jelezte, hogy látatlanban elfogadja a testület által meghatározott betűtípust, illetve bojkottálja az összes többit.