Kína vállalta továbbá, hogy 100 milliárd forintért kidolgozza a Diákhitel 3 konstrukcióját a magyar hallgatóknak.

A szombati tüntetés hatására kormányhoz hasonlóan Kína is hátrébb lépett egyet, és csak egy népfőiskolát húz fel egyetem helyett Budapesten. Igaz, az új intézmény az eredetinél 17-szer nagyobb területen tud csak elterülni.

A Palkovics László hátára késsel felkarcolt új tervek szerint az egyetem a Csepel-szigeten épülne fel, de mivel ez a terület nem lesz elég, lebontják az atlétikai stadiont is, hogy elférjen, illetve pár négyzetkilométert lebetonoznak a Dunából is. A Kommunista Párt kihelyezett pártközpontját pedig a Puskás Akadémia alatt építik meg, és négyévente meghosszabbítják a Karmelita kolostorig.

A károgók félelmei alaptalanok: jut hely a Diákvárosnak is, értesüléseink szerint

a hallgatók Kínában, az Ujgur Autonóm Területen található táborokban kaphatnának valóban megfizethető szobákat, és egyben alanyi jogon jutnának diákmunkához is, illetve napi egy szerencsesütihez.

Varga Mihály elmondta azt is, hogy már most beépítik a jövő évi költségvetésbe azt a 100 milliárd forintot, amennyiért kínai közgazdászok vállalták, hogy elkészítik a Diákhitel 3 konstrukcióját a magyar hallgatóknak. A beruházással párhuzamosan Kína vállalta továbbá, hogy

újabb 10 ezer lélegeztetőgépet ad el Magyarországnak, és új, minden igényt kielégítő víruslaborokat hoz át Vuhanból a debreceni Nemzeti Oltógyár mellé, hogy az esetleges új vírusok ellen rögtön ki lehessen próbálni a vakcinákat.

Szijjártó Péter a Fudan Egyetem körüli botrány miatt bekérette Karácsony Gergelyt és Baranyi Krisztinát, majd elküldte, aztán visszahívta őket. A külügyminiszter nem rejtette véka alá a csalódottságát, amiért a tiltakozás miatt a szőnyeg szélére állították Kínában.

“Az mégiscsak megengedhetetlen, hogy valaki Magyarországon szóljon be a belügyeink miatt Kínának. Véleményszabadság van, engedtessék már meg, hogy egy ázsiai nemzet szabadon befolyásolja az álláspontunkat, akár egyetemi szinten is!”

– mondta Szijjártó, aki ugyanakkor örömmel újságolta el, hogy a nemrég átnevezett Ujgur Mártírok útján helyet kap majd egy Micimackó tematikájú vidámpark, amelynek ő lesz az arca és a segge.