Április második felében újra nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, és a visszatérő kedvenc helyek mellett néhány új versenyző is belép a piacra. Ezek közül ajánlunk most három izgalmas koncepciójú éttermet, amelyeket volt szerencsénk nyitás előtt kipróbálni.

A Flötyli

“A molekuláris gasztronómia már a múlté” – üzeni Buda szívcsakrájából a minimalista (és funkcionális) barokk jegyében berendezett hely, amely immáron a szubatomi gasztronómiát tűzte zászlajára. És ezt szó szerint kell érteni. Cseresznyés Herbert konyhafőnök korábban a CERN nagy hadronütköztetőben dolgozott az üzemi konyhán, ahol megálmodta a haute cuisine ezen ágát, amelynek egyelőre ő az egyetlen képviselője. És micsoda pionír! Csak úgy kapkodtuk a fejünket a menü láttán, és inkább véletlenszerűen választottunk: nyári zöldparadicsomleves kvarkokkal bőven hintve, izlandi fogas leptonos pácban, pattanós mangókrém hadronkásával. A borokat a gyomaendrődi Kálium pincészet adta a fogásokhoz, biztos kézzel. Az igazi szenzációt azonban nyárra ígérik: egy hétig elérhető lesz a Higgs-bozon alapú degusztációs menüjük, érdemes már most feliratkozni. A minőség pedig garantált, ugyanis a friss szubatomi részecskék minden reggel futárral érkeznek milliárdszámra a CERN-ből. A Flötylit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 4 csillagosra értékelte a lehetséges 5-ből, ennyit mi is megadunk könnyű szívvel.

Omega Vekni

A sejtelmes nevű egység a foodtruck stílusban próbál újat gurítani, mégpedig a jelenség inverz dekonstrukciójával. Az Omega Vekni ötlete forradalminak is nevezhető: egy foghíjas belvárosi telekre helyezett foodtruck köré felhúztak egy egyszintes épületet, amelyben éttermet alakítottak ki, de a központi elem, a konyha az maga a foodtruck. Bámulatosan egyszerű és egyszerűen bámulatos. Plusz ízt és életérzést ad az egész konstrukciónak, hogy a telken egy műemléki védettségű klasszicista lakóház állt, amelyet az étterem kedvéért bontattak el teljesen legálisan. A háromoldalas étlapot (ebből 1 impresszum) a múltba révedő újító szellem jellemzi, ezentúl viszont inkább a futottak még kategória. Kiemelnénk azonban az osztrigakotlettet krumplipüréágyon valamint a vadgesztenyés gyöngytyúkarcmorzsát, és egy desszertet: a pestiesen újragondolt somlóit, amely pestogőzben fuldoklott. Az étterem a bácsalmási Kevlár pincészettel áll szorosabb kapcsolatban, de a borokat nem innen veszik. A tulajdonos, korábban addiktológusként dolgozó Liroly Armand elmondta, hogy gyerekkori álma volt egy ilyen étterem és már franchise rendszerben gondolkodik.

Hidegburkoló 2.0

Márti és Peti marketingesként dolgoztak egy fővárosi multinál, ám 2020-ra végleg elegük lett. Ezért inkább vettek egy telket a Balaton mellett, hogy végre tető alá hozhassák legnagyobb álmukat, egy kézműves fair trade szendvicsezőt. Bár egyikőjük sem ért sem az építkezéshez, sem a gasztronómiához, erre csak három hónappal a nyitás után jöttek rá, amikor már 200 ezer Facebook-rajongójuk követelte, hogy legyen végre valami. Ekkor látogattunk mi is el ebbe a piciny gasztrozugba. A Hidegburkoló 2.0 természetközeli, free range esztétikáját (attitűdjét?) a telek közepén álló mező adja, és az, hogy sem épületek, sem étel nem található meg benne – az ide látogatók viszont egy hosszas, mezítlábas-parasztlengős piknik alkalmából átgondolhatják az életüket. A hely különlegessége, hogy a tulajok maguk viszik a boltot: míg Márti tájképeket photoshopol és eladja őket az Instagramon, Peti szlogeneket talál ki az étteremnek, és minden betérőt megkérdez arról, értenek-e az alapozáshoz, vagy hoztak-e betont. Rengeteg szelfi és szúnyogcsípés után végül két személyre összesen 15 ezer forintot fizettünk, ami soknak tűnhet, és, tekintve, hogy semmit sem kaptunk ezért a pénzért, az is. Viszont máshol ez inkább 30 ezer forint, szóval ezért érdemes legalább egyszer kipróbálni a Hidegburkoló 2.0-át.