Végre lezárulhat a XII. kerületi második (első?) világháborús emlékmű körüli vita.

Ismét a viták középpontjába került a XII. kerületi turul szobor, miután a 444-en megjelent a “Gyilkosok emlékműve” című dokumentumfilm, amely a szobor helyszínének környékén 1944-45-ös, zsidókat érintő kínzásokról és gyilkosságokról szólt. Ebben érintett volt elkövetőként Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester nagyapja is.

A viták lezárásaként a szobrot hirtelen I. világháborússá akarták átnevezni, majd mégis maradna II. világháborús, ám most újabb fordulat következett be.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke, Kovács Gergely XII. kerületi önkormányzati képviselő csak viccnek szánta, a kerületi közgyűlés azonban a maszk mögött nem látta, hogy Kovács beszél, ezért egyhangúan megszavazta azt az előterjesztést, hogy a turult cseréljék le egy síró Pokorni Zoltánt ábrázoló szoborra.

Az előterjesztés szerint az

Önsajnáltató Pokorni Zoltán

című műbe olyan mozgásérzékelőt építenek, hogy ha valaki közel megy hozzá, akkor elkezd könnyezni, ünnepnapokon pedig vér fog folyni a szeméből. A Pokorni-szobrot magából a turulról alakítják át úgy, hogy a turul szárnyai lesznek Pokorni füle, a karmai Pokorni haja, a kard viszont marad, azt a szobor Pokorni a turulhoz hasonlóan a lábával fogja szorítani.

A Mi hazánk mozgalom jelezte, hogy az átalakításhoz nem járulnak hozzá és testükkel fogják megvédeni a turult. Kovács Gergely képviselő ehhez annyit fűzött hozzá, hogy nem baj, akkor majd őket is beépítjük a szoborba, és ők lesznek a kardot szorongató Pokorni pincsijei.

Próbáltuk telefonon megkérdezni Pokorni Zoltán, hogy mit szól a szoborhoz, de a szipogástól sajnos nem hallottuk, hogy mit mond.