Kedden életbe lépett a felhatalmazási törvény, ami lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy a teljes hatalmával óvja a magyar embereket a veszélyhelyzetben. Például új arcvédőkkel.

Továbbra is hiány van az egészségügyi maszkokból Magyarországon, eddig egy valakinek sikerült egy hétre való adagot beszereznie, de ő határon túli magyarnak hazudta magát.

A kormánynak sürgősen orvosolnia kellett a problémát, ezért az új felhatalmazási törvényben lehetőséget biztosított magának, hogy bármikor korlátlan mennyiségű latex szopóálarcot rendeljen meg Kínából. Az első 10 millió, többszörösen kipróbált fekete maszk pénteken érkezik meg, hogy segítse az egészségügyi maszkokból kifogyott magyarokat.

“Ezek a szoros darabok aztán nem csúszkálnak az arcon, mint a gyenge vászon maszkok, biztos vagyok benne, hogy a szopóálarcot minden kisgyerek és nagyszülő boldogan fogja viselni! Bár úgysem látjuk, ha mosolyognak.” – mondta Szijjártó Péter, aki ugyanakkor cáfolta, hogy lélegeztetőgépek mellett öklözőgépeket is vennének a magyar egészségügyi dolgozóknak, hisz jelenleg nincs rájuk pénz.

A politikus szerint a védőmaszkoknak több előnyük is van: nem eresztenek ki hangot, viszont sok lúgot el tudnak nyelni, és mivel a pánton belülre helyezték a szögecseket, egyáltalán nem hivalkodóak. Ráadásul míg az egészségügyi maszkokat gyakran kell cserélni vagy mosni, ezek a szopóálarcok hosszú évekig jók lesznek, csak ritkán kell rúzsozni őket.