A választási évben megszaporodnak az átadások, és nem minden képviselőjelölt van tisztában azzal, hogyan kell helyesen átadni, volt már haláleset is ebből.

201801-atado

Normális esetben egy új útszakasz, felesleges kisvasút, vagy megmaradt Viacolor-burkolatból készített turulszobor átadása nem túl bonyolult, ám sok esetben okoz ez problémát a nem képzett politikusoknak.

Volt olyan eset, hogy a helyi képviselő a nemzeti szalag helyett az utat védő betonkorlátot vágta át az ollóval, más esetben a pezsgőt az új dunai hajó helyett a feleségéhez vágta megszokásból a polgármester, egy esetben pedig népszokásból az útra térdeltettek óvodásokat, majd a hordógurítás után ottfelejtették őket. A legkomolyabb eset viszont az volt, amikor a képviselő úgy ült fel az átadandó kisvasútra, hogy az még nem készült el, a sínek helyén lévő dögkútba esett, és meghalt. A dögkút azóta emlékül a képviselő nevét őrzi.

Az intenzív tanfolyamon a fideszeseket először is megtanítják olvasni, különben félő, hogy maguktól kezdenek el beszélni. Ezután kapnak etikett és protokoll tanácsokat. Például, hogy melyik kézben kell tartani helyesen a villát, és melyikben a lapátot, illetve honnan lehet felismerni, hogy valaki csárdást jár az eseményen, vagy csak megrázta az átadandó “EU” szabvány szerint épített közvilágítási rendszer.

A tanfolyam végén a képviselőjelöltek vizsgán vesznek részt, ahol ollókezelésből, kisded simogatásból, krumpliosztásból és bármilyen kontextusban Soros György-emlegetésből kell jeleskedniük.

Ha jobban elmélyednél a politikusok lelki világában, klikkelj! (X)