12 millió jegyű prímszámokat loptak el az MTA matematikai intézetének raktárából

3
10,052

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetéből ma reggelre tűnt el a két értékes szám, a rendőrségi helyszínelés után megtették a feljelentést.

helyszineles

Az intézet egyik munkatársa lapunknak elmondta, hogy nagyon érzékenyen érintette őket a rablás, ugyanis a két ún. Mersenne-prímet egy hónapra kapták kölcsön a bostoni MIT matematikai kutatólaborjától szabadidős tevékenység céljára és jövő héten kellene visszaadni őket.

Kidoboltatik

A helyzetet továbbá súlyosbítja, hogy a számokat ma tervezték megmutatni Németh Szilárdnak, aki maga is aktív prímszámhasználó, hobbija pedig a Goldbach-sejtés bizonygatása.

A helyszínre később nagy erőkkel kiérkező TEK a nyomozásra való tekintettel nem árult el információkat, de hozzátették: ha akarnának sem tudnának információkat elárulni, mert nem is nagyon értik az egészet.

De annyit már tudni, hogy a betörők legalább négyen voltak és a riasztókat a helyszínen hatástalanították. Valamint az intézet dolgozói szerint fennáll a veszély, hogy a számokkal később megpróbálhatnak ATM-eket feltörni.

3 KOMMENT

 1. А 12 millió jegyű számkígyó milyen kicsi betűmérettel volt írva, hogy csak úgy elvihették? A kis betűméret miatt a tolvajok egyébként semmi hasznát sem veszik, ha pedig átírják rendes, Arial 12-es betűméretre, akkor még az unokáik is elkoptatnak pár tucat cipőt, mire a végére járnak. Ilyen hosszú számmal egyébként csak akkora ATM törhető fel, amelynek a magassága meghaladja a Föld – Hold távolságot. Ilyenre pedig nem adnak engedélyt a légügyi hatóságok. Szóval kacsa az egész, szerintem, háp.

  • “Az indiai számolási rendszer Közel-Keleten való elterjedésében két matematikusnak volt meghatározó szerepe: a perzsa al-Hvárizminek, aki i. sz. 825 körül könyvet írt a Számítás hindu számokkal címmel, és az arab Al-Kindinek, aki nagyjából i. sz. 830-ban négy kötetet szentelt a témának Az indiai számok használatáról címmel. Abu’l-Hasan al-Uqlidisi szíriai matematikus 952–953-as tanulmányából kitűnik, hogy a 10. századra a közel-keleti matematikusok kiterjesztették a decimális számrendszert törtekkel.”

   “A nyugati civilizációban a számjegyek első említésére a 976-os Codex Vigilanusban kerül sor. 980-tól Gerbert d’Aurillac (a későbbi II. Szilveszter pápa) elkezdte terjeszteni őket Európában. Fiatalkorában Barcelonában tanult, és tudjuk, hogy miután visszatért Franciaországba, asztrolábiummal kapcsolatos tanulmányokat kért Barcelonai Lupitustól.”

   Néhány pápa nem tudta, hol a helye

   • Az indiai (“arab”) számokat az után volt kénytelen bevezetni Európa, hogy a római számok hatványozásával, „n faktoriális” számításával, szögfüggvényekben való használatával nem boldogult. Számos kiváló római matematikus önkezével vetett véget életének, miután nem tudta megoldani az MCXI^XIX feladatot vagy kiszámolni a cosh(MVXIIrad), MMDXLIX! értékét, vagy köbgyököt vonni CXIII-ból.