A teljesen véletlenszerűen jelentkező borrovatunk legújabb fejezetében teljesen szubjektív módon válogattunk kevéssé ismert magyar borok közül.

borkostolas2

  • Szokolyai pinot soir, Révkomárom, 2015

Bürokratikus éleslátással emeltük le az Office Shoes boltok újonnan nyíló borrészlegének polcáról ezt varacskosnak tűnő vöröskét. Ha borban létezne startup, akkor ez lenne a sztár a Szilícium-völgyben. Első kóstolás után ha nyilallást érzünk gerinctájék mentén, ne lepődjünk meg látványosan: a hordókenéshez használt idegméreg maradékát éreztük meg. Toplár-Somosy Gusztáv, a Merevdűlő pincészet főborásza szerint ez már a jövő előszele.

És most a tanninok: kaotikus rendmánia jellemzi ezt az öreges vagdalkozást. Az egész olyan kéjesen sublótszerű. Kemencés lángos, bolti flódni és duplacsokis cornetto mellé ajánljuk jó szívvel.

  • Felső-Válickai kétnyelű couvet, 2016

Kezdjük a lényeggel: a Hamu és Gyémánt magazin bor szakírója szerint a 2017-es év nagy reménysége lehet, amennyiben a palackozás mellett teszik le voksukat a bor megálmodói és készítői.

Vaktesztünk során egy kiugrott BKV-ellenőrnek is adtunk egy stampóval, ezt válaszolta: “Egy végtelen spirálformában, lefelé tekeredő savak jellemzik legjobban ezt a lúdtollas párnával bökdöső félárva szörnyeteget: a cuveenek ugyanis érezhetően ugyanaz mindkét tagja.”

Valahol itt kezdődik a bor.

  • Ürgeöntős rosé, Bácsalmási Kevlár-pincészet, 2015

A DiVino sommelier-jének szeretője szerint az egész egy óvatlan örömszerzés, de csak haladóknak.

Mi már nem voltunk ennyire elnézőek a nyilvánvaló hibákkal: gyakorlatilag egy mellékíz az egész. Az ízt csak szemtelenül, oda-oda szúrogatva kerülgeti, kergeti, mint sajt a farát. Ha sok időzünk vele még az utolsó metró is elmegy mellettünk, azt pedig senki nem akarhatja.

Ezt a fajta merész, gumiszerű pezsgést kevesen tolerálják. Egyoldalú szerződésbontáshoz és balul sikerült keresztelőkhöz ajánljuk.

  • Csopakbúzásy piros veltelini, 2016

Nagyon friss bor. Színében a körúti villamos csilingelése int be vagányan, mint egy pesti srác. Az első korty után elrontottuk az adóbevallást, de nem maradt írásos nyoma. Az első pohár után viszont határozottan – de a körömrágást kerülve -, kezd leválni az íz-jéghegy és elindulni melegebb vizek felé.

Felkavaróan kacsint rá az estére ez az opálos gyöngyhüllő, úgy, közben mélyalmos pinor noire-t idéz. Bámulatos vakmerőség ez a Rumbach Xavér borász részéről… Csak semmi melodráma! – suttogja hangosan kacagva, mintegy zárásképpen.

3 KOMMENT

  1. Az MTI szerint lapos a Föld, legalábbis régebben az volt!Valószínűleg sivár, lapos és néhány kis sziget kivételével szinte teljesen víz alatt volt a Föld 4,4 milliárd évvel ezelőtt. Már akkor is vizezték a bort….

  2. Hírek a tizedik dimenzióból:

    “A kerítés 44,6 kilométer hosszan húzódik majd az Európai Unió és a NATO külső határát jelentő litván-orosz határvonalon. Az építkezés hamarosan megkezdődik, és a határ egyes részeit korszerű megfigyelőrendszerrel is ellátják.”

    Ugyanitt összkomfortos szupererős ketrecek igényesnek eladók