Mi történt pontosan 1848. március 15-én? Korabeli sajtószemle.

201503-starb.jpg

1848. március 16-án egyértelműen a budapesti zavargásokkal foglalkozott a budapesti média, a sajtószemlében szereplő termékek közül egyedül a Monarchia Hírmondó jött ki „Megbonthatatlan az osztrák-magyar együttműködés” címlappal. A napilap két oldalon idézi V. Ferdinánd magyar királyt, aki szerint Európa is elismeri a magyar területek fejlődési ütemét, 30 éven belül pedig le is hagyjuk az ingadozó spanyol és brit gazdaságot, sőt, 20 éven belül akár meg is épülhet a már régóta tervezett metróvonal Budapesten. A Hírmondó egyébként egy teljes mellékletet szentelt új arculatának, amelyet londoni tipográfusok alakítottak ki több hónapos munkával.

A Magyaros Hírlap már sarkosabban fogalmaz a fővárosi eseményekről: véleménycikkben foglalkozott a „görénytestű, pálinkabűzös lehelletű bölcsészek hányadékával”. A név nélkül íródott jegyzet felszólítja a külföldi hatalmakat, hogy ne avatkozzanak be a magyar belpolitikába, hagyják a magyar népet megélni a békés felemelkedést. „Misikém, vagyis inkább Mihajlo, mert ugye úgy hívnak, ott kellett volna megrohadnod, úgy keresztényileg” – üzen a cikk írója a kiszabadított Táncsicsnak.

A Budapester Zeitung címoldalon hozta a fővárosban történteket, Metternich herceget idézik, aki szerint az erőszakos zavargásokkal az ellenzék lejáratta magát, és bebizonyosodott, hogy az elmúlt 300 év politikája végleg megbukott. Metternich szintén kritikával illette Petőfiék társaságát, mondván, akinek nincsenek kiterjedt magyarországi területei, az annyit is ér.

A Kurucz Idők folyóirat szerint végre itt lenne az ideje, hogy az extraprofitját külföldre csatornázó Landerer-nyomda is kivegye a részét a közteherviselésből, a legjobb megoldás viszont az lenne, ha az „ereje teljében lévő, erős nemzetet építő” oroszok garantálnák az ország függetlenségét.

A HírCsárda akkori tudósítói sajnos lemaradtak az eseményekről, ugyanis nyitva tartó boltot kerestek egész nap.

3 KOMMENT

  1. “A HírCsárda akkori tudósítói sajnos lemaradtak az eseményekről, ugyanis nyitva tartó boltot kerestek egész nap.”

    Szabadságot a vasárnap dolgozó üzlet-tulajdonosoknak!

  2. Eszement marhák egy szálig! Törökországgal kellett volna szövetségre lépnünk, s akkor nem cibálnak be minket a világháborúba a labancok, viszont megkaptuk volna a törökök visszavonulása után gazdátlanul maradt egész Közel-Keletet és Balkánt! Nem véletlen, hogy pillanatnyilag éppen Törökország az egyik példaképünk és fő szövetségesünk. Végre van egy nagyléptékű stratégiai jövőképünk! Éljen Erdogan, a Nagy Bankjegyszámoló!