150. alkalommal rendezik meg a rangos művészfilm-fesztivált, ezért különleges alkotásokkal készülnek a szervezők. A kínálatból szemezgettünk.

lelkes teszta fesztival.jpg

Hiénaháton Bulgáriában

Klasszikus coming-of-age történet a festőietlen balkáni díszletek között. A film befogadását nehezíti, hogy a készítőknek nem állt rendelkezésre kamera, így a rendező egy magnószalagra üvöltötte fel a forgatókönyvet. Szófiában dobogós helyezést várnak az alkotástól.

Az utolsó böfögés

Rendhagyó módon egy természetfilm is helyet kapott a versenyprogramban: a kipusztulófélben lévő szumátrai vándortetvek életét örökítette meg megindító őszinteséggel egy folyamatosan részeg észak-ír filmes csapat, akiket a forgatás vége óta nagy erőkkel keresnek a hatóságok.

Rémálom, féláron

Már-már hagyomány, de a programból nem maradhatott ki a magyar életrajzi dráma. A film Tápos Imréné Közelharcos életét dolgozza fel, aki fotóival végigkísérte az utóbbi 400 év fegyveres konfliktusait a Kárpát-medencében. A vetítés után több fotó is megvásárolható lesz a mozi fogadóterében.

Hímnemű, nőnemű, ágynemű

Nemváltós musical, avagy ahogy a Horst Tappert Zene- és Ugróiskola végzős növendékei elképzelik a transzszexuális műtéteket. Egy korábbi vetítésen komoly felháborodást keltett az utolsó jelenet: lassított felvételen denevérek fújnak orrot. A film zenéjéről pedig kiderült, hogy valójában lazacköhögés.

Sárkánykankó

A Tarr Béla legjobb tanítványánák véletlenül sem nevezhető művész George R. R. Martin ismeretlen süteményreceptjeit dolgozta fel, ám csak bizonyos szavakat emeltek át a forgatókönyvbe. A hat és fél órás végeredményt a fesztivál szervező ellenségeiknek és szakképzett pályázatíróknak ajánlható, de nem jó szívvel.