Már senki nem emlékezett, hogy mikor is kezdték a 4-es metró építését, de most megtalálták az alapkövet egy római kori sírban.

201403-metro4.jpg

Szenzációs régészeti leletre bukkantak a Gellért téren egy szelektív konténer mellett. Régészeknek ezen a helyen sikerült lokalizálniuk a 4-es metró alapkövét. „Sokáig latrinának gondoltuk a leletet, de kiderült, hogy csupán az ún. 4-es metró, azaz ‘Metro IV’ alapkövét rejti a föld”.

A szenzációs felfedezés alapján a 4-es metró korát ma mintegy 1700-1800 évesre becsülik a tudósok, és azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a projekt az évszázadok során folyton befuccsolt. A rómaiak az első 4-es metrót, például, úgy próbálták megépteni, hogy ástak egy mély hasadékot a földbe, oda beraktak lovaskocsikat, majd az egészet betemették. A föld alatti közlekedés terjedése azonban a lovak alacsony ingerküszöbe, a korabeli metróvezetők légszomja, és a Békávéusz ellenőrök sztrákja miatt egy időre megakadt.

A 4-es metró következő éptési szakasza az államalapítás korára tehető. Ekkor vágták fel Koppányt négy részre, hogy így áldozzanak a metró istenének, a sötétség urának Szent Demszkyosznak. Bár a négyelés jól sikerült, sajnos a a frissen vásárolt ökör meghajtású kabar metrókocsik a tesztek során annyi trágyát produkáltak, hogy az utasok mind meghaltak az ammoniumtól. A BKK elődje ekkor felajánlotta a család részére Koppány összevarratását, de ettől sem sikerült beindítani a metrót.

Ezek után már csak a reformkorban lángolt fel újra a 4-es metró utáni vágy, ahogy Petőfi halhatatlan soraiból is ismerjük:

Egy gondolat bánt engemet
4-es metróban halni meg
Lassan érni célt, mint egy csiga
Metrót nem építeni, az volna csak hiba
Utazni jegy nélkül, mint osztrák elnyomó
Nem hagyjuk azt, jöjj nekünk 4-es metró!

Mint az közismert, Petőfi élete és a 4-es metró próbajárata ugyanúgy a Móricz Zsigmond körtéren siklott ki, amikor az ifjú költő belekötött a metró masinisztájába, korának pankrátorába, Tarhálós Pestába.

Ezután jó 170 évet kellett várni a 4-es metró tényleges elkezdésére és befejezésére. Bár hamarosan átadják, sosem lehetünk benne biztosan, hogy valaha elkészül-e. Az alapkő mindenesetre megvan.

9 KOMMENT

  1. Tisztelt Miniszterelnök Úr!

    Gratulálok a Miniszterelnök Úrnak az alapkő megtalálásához, és egyben a metróvonal befejezéséhez! A magyar nép talpraesettségét mutatja, hogy nekünk sikerült közösen felépíteni azt, amibe a reakciós nyugati imperialistáknak beletört a bicskája! De sajnos a választások miatt veszélybe került mindaz, amit közösen felépítettünk, ezért április elsején mindenki menjen el a Fideszre szavazni, és mindenki vigyen magával még egy embert! Kívánok a Miniszterelnök Úrnak erőt, egészséget, és hogy további négy szép éven át folytathassa a négyes metró építését!

    #grat #talpraesettség #közösenfelépítettük #április1 #erőtegészséget #folytatjuk

  2. @szpal: Persze hogy tudja mindenki, milyen akadályokat gördítettek a megvalósítás útjába!
    Egy Arkhimédész nevű ürge miatt esett kútba majdnem az egész metróépítés, mert vízbe nyomta a koronát, utána meg meztelenül futkározott azt kiabálva, hogy Heuréka.
    Aztán ott volt idősebb Plinius, aki az Enciklopédiájának 3. könyvében elhallgatta Pannónia népének sötétben való tájékozódó-képességét.
    Sztrabón Geografikájának 7. könyvében ki sem emeli egy Duna-menti nép nagyszerű föld alatti ásását.
    És sorolhatnám.

  3. @szpal: ROMANES EUNT DOMUS! Magyarországnak nincs szüksége dekadens nyugati gyarmatosítókra, mert az Orbán Viktor Miniszterelnök Úr által megalkotott Alaptörvénynek és a Nemzeti Együttműködés Rendszerének köszönhetően jobban teljesítünk!

    #dekadens #jobbanteljesít

  4. @Nemzeti Orbántroll: “ROMANES EUNT DOMUS!”

    Một người đàn ông Việt Nam đang yêu cầu bạn gái Trung Quốc tóc vàng của mình:
    – 你想要什么你的生日,亲爱的?
    – 智能手机,亲爱的
    – 一个iphone可能?
    – 是的,没错!
    – 你想4或5?
    – 一个就够了

  5. @tobias2: Föltétlenül. Sőt, nemes penészgomba termesztésére lesz alkalmas, hogy a tokaji boroknak legyen némi avitt hatása is, nehogy má azt gondolják, hogy kiskanász alkotta. Elvégre, neki köszönhető az is, hogy történészek foglalkozhatnak vele, mint ősi termékünkkel.