A fotózási szokásokat alapjaiban megváltozató törvénytervezet után további szigorításokra számíthatunk a Polgári törvénykönyvben.

201306-cenz.jpg

Alaptalan a sajtófotós szakma felháborodása a fotózás szabályainak szigorítása kapcsán – Székely László miniszteri biztos ugyanis bemutatta a Ptk. további módosításait, amikből kiderül, nem csak a fényképezés szabályai változnak. „Az volt a célunk, hogy rendet tegyünk az utca kaotikus világában. Mivel eddig is sok volt a visszaélés, a kiskapu, ezért egyre több tevékenységet fogunk engedélyhez kötni, hogy kifehérítsük a szituációt” – nyilatkozta Székely.

A tervezet éppen ezért szabályozná a rendőri erőszak kérdését is: az áldozatoknak ezután alá kell íratni egy nyilatkozatot a rendőrrel, miszerint megadja az engedélyt arra, hogy lefotózhatatlanul túlkapásokat követhessen el. Bonyolultabb szituációk kezelése esetén a járási bíróságokon lesz majd igényelhető az az adatlap, amelynek segítségével tüntetők szemkilövetéshez kérhetnek engedélyt, de a törvényalkotók gondoltak a fiatalokra és a hajléktalanokra is: gyorsított eljárásban lehet majd bőrszín szerinti megkülönböztetést, egyszerű utcai vegzálást, vagy aluljáróból erőszakkal kitelepítést kérvényezni.

A törvényen egyelőre az utolsó simításokat végzik: „Egyszerűsíteni szeretnénk az olyan helyzeteket, amikor mondjuk egy fotós azt szeretné, hogy egy tüntetésen megverje egy rendőr. Ez most rettenetes sok papírmunkával jár a fotós részéről, reméljük, mindenki örül majd a változásoknak” – összegezte a helyzetet a miniszteri biztos, majd hozzátette: a fotósok valójában megköszönhetnék a változtatást, hiszen így, hogy mindenkit kicenzúráznak a képekről, bárkitől bizonyíthatatlanul lenyúlhatják a fotóját, és ki se kell menniük az adott eseményre.

3 KOMMENT

  1. Érdemes lenne a kihallgatás megkezdése előtt arról is írásában nyilatkozni, hogy az elővezetett szociális alapon meg kívánja-e ásni előre a sírját… Ez egy új lehetőség, ami mindenkit megillet!

  2. Alsózsolcán már a csecsemők ellen is gázsprayt használnak.
    Nyolc hónapos roma csecsemőt fújtak le az intézkedő rendőrök garázdaság miatt, mert túl hangosan bulizott. Az intézkedő rendőrök azzal indokolták a kényszerítő eszköz használatát, hogy a csecsemő két közepes testű kutyát uszított a rendőrökre, utána pedig egy 10 fős tömegbe próbált elvegyülni, és megtagadta az igazoltatást. Ja ez nem vicc, komolyan megtörtént az eset.