Szerkesztőségünk ezúttal nyolc kontinens 3 legkedveltebb borát vette górcső alá a Chinoin személyzeti büféjében.

bormustra.jpg

A kóstolásokat teljesen vakon végeztük, amit fejenként másfél liter Alaszka Vodka hirtelen elfogyasztásával értünk el. Ami az ételsort illeti, csak újragondolt fogásokat illesztettünk a bortételek közé. Puncsos gofri újragondolva: székelykáposzta! Kifli újragondolva: zsömle, és még sorolhatnám, de kezdek rosszul lenni.

Lássuk a tételeket! Micsoda kínálat! Fontos megjegyezni, a borok ezúttal a Balatonkenesei Gant-nadrágos Éhező Offshore-vadászokat Támogató Alapítvány támogatásával jutottak el hozzánk.

Hyde-Park Cuveé 2000

Már a termőhely is izgalmas. A négy négyzetméteres termőterület fűcsomó-szelektált szemei igaz különlegességnek számítanak. A 43 méter mélyre nyújtózkodó gyökerek fickós szivattyúként juttatják a fürtökbe London multikulti szennyvizét. Az éves hozam 73 liter, ezért ilyen olcsó egy palack: 5000 font. Mi ez egy ciprusi orosz bankszámlaadóhoz képest? Egy félliteres meggy Márka a Városligetben, úgyhogy kuss! Csak élvezzük!

Ami magát a nedűt illeti: se nem vörös, se nem fehér, és még csak nem is siller! Csak nem egy UFÓ? Nem! Szimplán: vaskos trágyalé! Abból viszont a legjobb! Sprite-tal vagy almaecettel, kómában szürcsölve és bosszúállás után igazán ajánlott!

Lederhose Riesling Selection 1984 – Bayreuth

Bizony-bizony! Már a címkén Torday Teri smárol Udo Brinkmannal, mi jöhet még ezután? Lelőjem a poént? Lelövöm: egy irdatlan extázis ez a fehér válogatás, ami úgy vág falhoz, mint egy Schweinsteiger-kapáslövés csűddel.

A palack decens, inkább harsány, vagyis döntse el, aki issza, de szerintem passz. Az első korty ráspolyosan hámozza az alsóajkat. A vérzést én sebbenzinnel gátoltam, ami az első piros malbiig jó ötletnek tűnt.

Tipikus rajnai rizling jegyeket cipel ez a túros hátú, besavasodott igavonó: ricinus, rebarbara, algopiryn, nikoflex és egy csipetnyi frissen perzselt orrszőr-illat ami primeren hat. A szekunder hatás pont olyan, mint egy baszatlan HR-es nő hétfő reggeli tekintete: reményvesztett. Néhány pórusában ott bujkál egy ibizai naplemente kísérte forró ölelés, de inkább egy januári repülőgép-szerencsétlenség helyszínelésére emlékeztet. Ajánlom Business és Economy utakhoz egyaránt.

Jacques Shiraz Kékfrankos 2015 – Yang Hüan Pierre pincészet, Rotterdam

Na végre egy rendes fajta, amit szeretek – gondoltam a címkét olvasva és nyugodtságom az első hörpintésig meg is maradt.A bukézást követően lelki szemeim előtt azonnal megjelentek Brooke Shields érintetlen szeméremdombjai a Kék lagúnából, ahogy könnyedén dekázgat egy pingpong labdát a kalácskáival. De itt meg is kellet volna állni, mert ahogy az első korty elérte a nyelvem tövét, már nem a kék lagúnát, hanem egy leégett tarlót vizionáltam, amin Hacser Józsa szalad felém meztelenül. Bántó fordulat.

Ennek a vörösnek a színe Paul Scholes fürtjeinek árnyalatait vegyíti egy túlfőzött homár páncéljának csillogásával. Ez alapján lehetne tüzes, de nem…, nagyon nem, sőt! Már a látványa is édes. Nézem, és egy penészes négercsók kacsint vissza rám táskás szemekkel. Jó, hogy félig kínai, de akkor is. „Nem tollasozni akarok, hanem jól bebaszni” – mondta az egyik külsős szakértőnk, és azt hiszem, igaza van.

Nemzetközi mustránk újból megerősítette szerkesztőségünk borokkal kapcsolatos hitvallását: „Aki fingik, jó bort iszik!

3 KOMMENT