A kormány eltörölné a nyári időszámítást, mert ezzel is csak az energiacégek járnak jól – jelentette be Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

yo nemeth szilard.jpg

„Egy cikkben olvastam, hogy a nyári időszámítás 4 százalékos megtakarítást jelent a közüzemi fogyasztásokban. Rájöttem, hogy egyértelmű, kik szeretnék zsebrevágni ezt az extra profitot” – világított rá az összefüggésekre Németh, de szigorúan gyertyával. A kormány ezért eltörölné a bármilyen időszámítást, a pontos időt pedig a Belügyminisztérium SMS-ben közölné az emberekkel (kivéve persze a Telenor ügyfeleit).

„Az időreform mellett felszólítanánk a Gyurcsány-Bajnai párost, hogy hagyjon fel a fűtésszámla-növelő időjárás gerjesztésével!” – üzent az ellenzéknek Németh, majd hozzátette: eddig 30 ezer aláírást gyűjtöttek nyugdíjasoktól különböző budapesti aluljárókban, a hideg elleni tiltakozásul.

Az állami idő ellen az LMP máris demonstrációt szervezett, a Parlament elé szállított toronyóráról viszont sajnos lefelejtették a láncot, így meghíúsult a képviselők próbálkozása.

55 KOMMENT

  1. :))) Zseniális!

    Csak annyira vagyok paranoiás, amennyire mostanában indokolt (szóval kurvára), ezért is nem tartom túl jó jelnek, hogy a szolgáltatóm pár hete mindig ugyanazt az IP-címet ossza vissza, amikor újrakonnektálok.
    Fel vagyok háborodva ezen az aljas, már-már Kubatovi módszeren, de legfőképpen azon, hogy nem tudok rendesen zenét letölteni!!! 🙂

  2. @Dr. (cath.univ.) Adofizeto: Nem.Egy.Működő társam nyilván megválogatja, hogy milyen zenét próbál meg letölteni. Ha nem, mi majd segítünk, azon az állandósított IP-címen!

    A szerzői jogdíjakkal kapcsolatban, a Jobbik nevében Pörzse Sándor Nem.Egy.Működő képviselőtársunk már 2010.-ben megemlítette, hogy – bár a nemzeti érzelmű fiatalok talpig becsületesek, ám mégis – nagy kára származik a Kárpátia zenekarnak az illegális letöltésekből. Nem.Ügy. kormányunk ezt idén március 15.-én Kossuth-díjjal kompenzálta, így az ön IP-címén most már Ön is olyan zenét tölt le, amilyet csak akar! Feltéve, hogy Kárpátiát akar.

  3. @ürügyminisztériumi álamszitkár: Ti kelletek hozzá, hogy rádöbbenjek politikailag mennyire képzetlen vagyok! Újranyitották már a Marxista Egyetemet, mert akkor beiratkozom! 🙂
    Egyébként -hál’ istennek- ezek a marhák nem írták alá azt az amerikai és európai típusú egyezményt, amitől illegális lenne Magyarországon a zeneletöltés. Valami olyan unortodox baromság van a magyar szabályozásban, hogy ugyan illegális, de nem büntethető… (itt elgurult a gyógyszerem, nem is olvastam tovább.) Mondjuk, ha az elvtársak ide is benyomnak egy korrekt visszamenőleges hatályt, akkor rábaszunk.

  4. Lehet, hogy egyike az ősi “Urban Legend” gyűjteménynek, de én azt hallottam vagy 40 éve:), hogy a Brit Államvasutaknál a pontos időt – bármit mutat is az órád – az állomásfőnök mondja meg, illetve ő is úgy kapja… telefonon. Mert máskülönben összeütközhetnének a vonatok…

  5. most az “idő” vagy az “időjárás” ? vagy járásidő? járási dő?
    keveritek nagyon, kb úgy mint a szezonyt és a fazonyt…
    vagy mint a Kőbányai és a Kőbányai Járás…

    Lenin is megmondta: “tájm is mani”

  6. Hátigen, és az időszámítás is dupla, hisz Orbán I. előtti (semmisem) és Orbán II. előtti idő (elmútnyócév) komoly probléma elé állítja az egyébként igen kreatív fideszt, hogy most hol legyen az or(igó)banigó???? Habonyárpi ezért magától kezdi számítani az időt, csak ezt Viktor meg ne tudja!!! 😀

    Ez a Német Szilárd olyan mameluk, hogy szép példánya a túltenyésztett papucsállatkának! És tengermély elnézést kérek a papucsállatkáktól!!!!

  7. azért kell a nyári időszámítás, mert amikor bevezették még kézzel mostak….pardon hajdú mosómasával…, junoszty tévét néztek ki a fejükből, pardon…bla..bla…, azóta-mióta viszonyt 1000 programos automata mosógépcsodák, szárítógépcsodák, hűtőgépmasinák, lcd-tévé látványosságok…, légkondicionálók csodás…serege fogyasszajaz energiját…haddnesorojjamtovább……mit, kinek is, minek is SPÓROLUNK AKKOR ?????????!

    …ja…, hogy Pintér sms-t ír: az utolsó olccsa le a villanyt, de…ha kikötötték, akkor mennyen a szomszédba.. occt ott olccsóóón !!!!!!!!

  8. @béla a görög: 🙂

    a fidesmaflaálam szóvivője bemondhatná időnként:

    “elmút nyóc” óra… stb

    vagy: “16h óra múlt -azaz Bajnai miatt az ország megint hosszú perceket vesztegetett el- 12 perccel”

    “a hétvégén gyurcsány miatt nagyon nagyon szeles hideg idő várható”

  9. Komolyra véve a dolgot, a nyári időszámítást tényleg el kéne törölni, amikor bevezették 30 éve, még tényleg jelentős energiamegtakarítást hozott, de már vagy 10 éve (főleg az olcsó net bevezetésétől) nem az este égetett villanykörte a legnagyobb fogyasztó, részben az energiatakarékos izzók miatt, részben meg mert azóta a napközben (vagy még inkább éjjel-nappal) használt számítógépek lettek a legnagyobb energiafogyasztók.

    (De már 15 éve, a számítógépes munkahelyek elterjedése óta sem jelentett többet 1 napi megtakarításnál évente.)

  10. @Dr. (cath.univ.) Adofizeto:
    Ha új IP-címet akarsz, a modemet is ki kell kapcsolni pár percre. Ha gép ki van kapcsolva, a modem akkor is kapcsolódik a hálózatra.

    A zeneletöltés saját részre nem illegális. A feltöltés az (azaz ha engeded, hogy mások letöltsék a te gépedről a zenéket).

    @kvadrillio:
    Automata mosógép már akkor is volt, és nem is fogyasztott többet, mint a mostaniak.
    Ahogy a Junoszty (a maga 13 colos képernyőjével, fekete-fehérben) pl. jóval kevesebbet fogyasztott óránként, mint egy LCD-tévé (ami ugye 68 centi alatt talán nem is létezik, legalábbis boltban nem kapható).
    Csak akkor volt napi 12-14 óra műsor, és 2 csatorna, amiből válogathattál. Most meg ezer csatorna, jó néhány nonstop.
    Volt hűtőláda is, de az annyira keveset fogyaszt, hogy havi szinten adják meg, hogy egyáltalán értelmezni lehessen. A hűtőszekrény meg még annyit sem.

    De a legjelentősebb fogyasztó a számítógép lett. Nagyságrendekkel minden más fölött.

    @efi:
    Dehogy. Aszonta (Nagyezsda Krupszkajának), hogy “támassz, mami!”
    Nem vót má szomjas, no.

  11. @Közbiztonság Szilárd: Volt hűtőláda is, de az annyira keveset fogyaszt, hogy havi szinten adják meg, hogy egyáltalán értelmezni lehessen. A hűtőszekrény meg még annyit sem.

    A hűtő többet fogyaszt, mert nyitogatod. A fagyasztó fogyasztása pedig órában is meg van adva.

  12. @Közbiztonság Szilárd: A televízió, videó, dvd, hifi, személyi számítógép fogyasztása készenléti módban 1?15 watt. Minden háztartásban vannak ilyen készülékek, legalább 4-5 darab. Ezek fogyasztása összesen 35 W óránként. Vagyis egyhavi fogyasztás ? folyamatos készenlét estén ? 25 200 watt/óra, azaz 25,2 kilowatt/óra. A mostani lakossági tarifa 32 forint kilowattóránként, tehát havonta 806 forint! Ha egyes berendezéseinken kikapcsoljuk a készenléti üzemmódot, pontosan ennyit tudunk megtakarítani.

    Ez kb 2 db 100 W-os izzó havi fogyasztása.

  13. @Könnyen elkaptuk, uram!:

    A fagyasztó meg a hűtő fogyasztása már csak azért sem lehet órában megadva, mert van, amikor több órán át be sem kapcsol, azaz konkrétan 0 W-ot fogyaszt. Amikor meg a hőmérséklet belül a beállított érték fölé emelkedik, akkor ventilátort csinál a villanyórából pár percig.
    Nem kell értened mindenhez, csak akkor ne dumálj bele, mert marhaságokat fogsz írni, ahogy most is.

    De most megnéztem a sajátom műszaki lerását: 0,9 kWh/24 óra.

    Szóval ha hülye vagy valamihez, ne oszd a témában az észt.

    Másrészt ki a faszt érdekel, hogy mi mennyit fogyaszt készenléti üzemmódban?
    És ha 5 olyan van, amelyiknek a fogyasztása 1 W, akkor hogy jön ki a 35 W, agyaskám? Ami emg 15 W-ot, azt dobd ki, mert az szar.
    A monitorom gyári értéke egyébként 0,2 W. Teljes teljesítményen fogyaszt 24 W-ot.

    Ha kikapcsolod a berendezéseiden a készínléti üzemmódot, akkor amikor bekapcsolod őket, akkor a tranziens áramokkal meg a bemelegedéshez szükséges, a meleg (a készenlét célja épp a melegen tartás) berendezés által felvettnél jóval nagyobb áramokkal sokkal többet fogyaszt, mint ha hagyod készenlétben.
    Nem kéne ám azt gondolni, hogy az összes nagy cég összes mérnöke sík hülye, csak te vagy helikopter.

    Arról nem is beszélve, hogy a gyakori ki-be kapcsolgatás miatti áramlökések miatt sokkal hamarabb megy tönkre, ami egyrészt neked kerül többe (venni kell egy újat), másrészt a gyártás miatt a könyezeti lábnyoma is jóval nagyobb, mint ha hagynád készenléti üzemmódban.

    Imádom az agyatlan, gondolkodásképtelen sötét zöldeket…

  14. @Közbiztonság Szilárd: Hűtőszekrény (160 l) 60-80 0,5-0,8 kWh/nap

    Forrás: ELMÜ
    a kWh megfejtése:

    A kWh pedig a munkavégzés mértékegysége. Csak bonyolult lenne jule-ban számolni.
    De egy ház energiatáblázatában is kWh-ban számolják a hőveszteséget.

    Egyébként ezt írtad:
    ” Volt hűtőláda is, de az annyira keveset fogyaszt, hogy havi szinten adják meg, hogy egyáltalán értelmezni lehessen. A hűtőszekrény meg még annyit sem.”
    Erre válaszoltam, hogy nem. kWh-ban adják meg, tehát értelmezhető a fogyasztás. Egyszerű visszaosztással átlagot számolnak, így tökmindegy, mennyi a pillanatnyi fogyasztás. Annál is inkább, mert nem lehetnek figyelemmel minden körülményre. Tehát ez elméleti szám.

  15. @tobias2: “25,2 kilowatt/óra” Kreatívkodunk? Bevezetjük a másodpercenként 90 km/órás sebességkorlátot, a 30°C/napéjegyenlőség hőhatásfokot, a 12 harisnyaszem/GDP futásteljesítményt is?”

    Állati szellemes, de a kWh kilowatt/órát jelent.

  16. @Közbiztonság Szilárd: ” Ha viszont például kWh/24 órában adták meg (mint ahogy a hűtőszekrényeknél és fagyasztóládáknál szokták), esetleg kWh/mosásban (mint ahogy a mosógépeknél és a mosogatógépeknél szokás), akkor ezt át kell számolnod wattokba. A kWh/24 órát 24-gyel elosztva és ezerrel beszorozva alakíthatjuk át wattokba. Ha például 0,94 kWh/24 óra van feltűntetve a hűtőszekrényen, akkor a névleges fogyasztása ( 0,94 / 24 ) * 1000 = 39,16 Watt”

    Tehát pont azért adják meg kWh/24 órában, mert folyamatos működést vesznek alapul. Kiküszöbölve a ki-be kapcsolásokat, az ajtónyitogatást.

  17. @Közbiztonság Szilárd: “Ha kikapcsolod a berendezéseiden a készínléti üzemmódot, akkor amikor bekapcsolod őket, akkor a tranziens áramokkal meg a bemelegedéshez szükséges, a meleg (a készenlét célja épp a melegen tartás) berendezés által felvettnél jóval nagyobb áramokkal sokkal többet fogyaszt, mint ha hagyod készenlétben.
    Nem kéne ám azt gondolni, hogy az összes nagy cég összes mérnöke sík hülye, csak te vagy helikopter.”

    Ez egy eszmefuttatás volt, összehasonlítva a világítótestek fogyasztásával. Nyilván nem azt írtam, hogy kapcsolj ki mindent, az izzókat se használd, mert fogyaszt.
    Egyébként az összes cég összes mérnöke leszarja az én energiafelhasználásomat, pusztán meg kell felelni a törvényi szabályozásoknak, és a konkurencia által gerjesztett versenynek.

  18. @Dour ®: Jaja! Ittena tejjesítményről pofoszkodnak, pedig mán előre megmonttad, hogy mána Zejstandis megmontta… Meg asztatis, hogy Magyarországon méga mosógép mega fricsider is jobban tejjesít, méghozzá negyedévente legalább 10%-kal, évi tizennégy nyugdijjas hónapon át! Férreja zortodoszk fizikával, nem érdemes emijatt civakodnija egy Világnemzetnek…

  19. @tobias2: Lovas nép a magyar, próbáld meg lefordítani neki lóerőre, és lóerőórára. Azaz ha egy ló egy órán át szánt, az ugyan annyi mint ha öt ló öt órán át szánt. 5 lú/óra mind a kettő ugyi.Vagy nem?

  20. @kittrabi:
    Sőt, dolgos is.
    Ha konvergáljuk is a dolgot, akkor, ha egy ember egy 6 m3 -es gödröt 20 óra alatt ás ki, akkor két ember 10 óra, négy ember 5 óra, 50 ember pedig úgy sem fér oda, tehát a 2/3 csak nézi.
    Az pedig a járulékos veszteség.

  21. Mivel az idő is relatív, egy fénysebességre gyorsított országnál igenis állami monopólimmá kell tenni az időt, és annak mindenféle járását is, mert nagyon össze tud ám kuszálódni.
    A szokásos, gondos előrelátása ez bölcs vezetőinknek.
    Kérik a biztonsági öveket becsatolni, mert forradalmi idők mélyére visz minket……izé…. csak nem Lucifer? Na ez a tragédia!

  22. A képen az IDŐ URA, éppen a nép neutralizálása előtti utolsó pillanatban,
    mert utána ugye senki sem emlékezhet már rá, akkor sem, ha aláírt.
    Ezt jól véssétek az agyatokba, mert utána már nem lesz mibe.
    A Hír TV, az alkalomhoz illően, felújítja az “Idő urai” című rajzfilmet, persze kissé áthangolva nemzetivé, és az összes német tifau-nak elküldte fizetett reklámként.Nagyon megéri.

  23. @Dour ®: Az energiamegmaradás törvényét már megdöntötte egy magyar mágnás mint főszurkoló, buszokat gyárt belőle, amik energiát állítanak elő a semmiből, de addig sok-sok stadion kell neki, meg szögletes kapufa, és százezer fociakadémikus tévékommentátornak, legyen aki elmagyarázza a lest, meg pár ezer sztárénekes utánzó, nyúlgátnak.
    Majd meglássátok az óriási sikert egyszer, ha nem most, akkor egy…öt….tíz….húsz év mulva, majd, csak várjátok ki, mert egyszer csak lesz már valami a krvannyát.

  24. – Milyen idő lesz holnap?
    – Tudja a faszom.
    – Beszéltél vele?
    – Nem, de akit érdekel az péntek reggelente meghallgathatja az Ákos rádióban, vagy a Szasniszló TV-ben.

  25. Egyébként üzenem minden gegmesternek, hogy nekem nagyon tetszett az ereszd-el-a-hajam elemekkel tarkított fizika szakkör, amit összehoztatok Wattokról, kWórákról, a kW/órákról már nem is beszélve!
    BME Villanykaron garantált Schönherz Kupa győzelmet hozott volna színpadi paródia kategóriában, Hacsek és Sajó stílusban előadva. :)))

  26. A nemzeti együttműködés járási rendszerünket is újraalkotta -hangoztatta a Fidesz szóvivője Selmeczi Gáborella, hagyományosan derűs és mosolygós arckifejezéssel, foga fehérjét kivillantva. Ennek keretében – folytatta – a várva várt és a Fidesz kormány jóvoltából kedvezőre forduló idő járást is újjáalakította. A Nemzeti Időjárási Hivatal élére az ismert nemzeti idő elkötelezett meteoro- és ideo lógusa lett kinevezve. Ezzel az idegen szívű és aljas szándékú hazai szoci, valamint a Gyurcsány- Bajnai félék külföldi, nemkülönben Izrael barát időhamisítói a profi-milliárdokat külföldre menekítő és gátat nem ismerő, hazánk időjárását negatívan befolyásoló, árvízbarát, szűnni nem akaró esőt előidéző, hazánk köré hófalakat építő és a hó alá temetetteket SMS-ekkel (kivéve a profitrabló Telenor-t) kimenekítő, hős katasztrófát védő vezetőink ellen lejárató kampányt folytató, törekvéseit negligáló, nemzeti karakterünket nem értő és ismerő, rablótőkés csoportok befagyasztását, Nemzeti Alaptörvényünk Hitvallásába bennfoglalva, egyéni képviselői indítvány formájába beterjesztő és azt a parlament, 2/3-os többségével egyhangúlag, a jogállami normákat fékeket és ellensúlyokat a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartóan elfogadta. Ezzel egyidejűleg a magyar emberek törekvéseit szabotálni akaró erők ellen szervezett dörgőhangú aláírásgyűjtés sikerét bizonyítja, hogy a magyar emberek valamennyien, beleszámítva a csecsemőket, felnőtteket és aggokat is, egy emberként aláírták és aláírásukkal egyezően megerősítették, majd kézjegyükkel ellátták kérdőíveinket. Büszkeség tölt el bennünket – hangsúlyozta a korábban fiatal szóvivő – hogy elszakított nemzettestvéreink, és különösen az a fiatal pár, Csíkszeredából, akit Nemzetünk Nagy Tanítója és hős belügyese két-két puszta kézzel és életét kockára téve, kapart ki a hóhegyek alól, kézjegye aláírásával tett hitet időjárásunk megújhodása mellett. Az Ava tón tartott derűs időjárást népünk és nemzetünk egy emberként ég felé emelt büszke tekintettel kísérte figyelemmel. Végre ismét igaz magyar kézben lévő időjárást alkottunk, hangoztatta a pártszó vivő.

  27. @Dour ®:
    Tanulj meg magyarul, seggfejkém.

    @Könnyen elkaptuk, uram!:
    Rettentő nagy baromságokat beszélsz, látszik, hogy fingod sincs a témáról. Ne oszd az észt, láthatóan inkább adományokra szorulnál belőle.

    A kWh nem kW/órát, hanem kilowatt * órát jelent (*=szorzásjel).
    Ezért lesz a a munkából (kWh) teljesítmény (kW), mert ugye teljesítmény = munka/idő.
    Tanulj fizikát, hülye gyerek, aztán gyere vissza okoskodni, majd ha már nem leszel hülye. Bár erre elég kicsi az esély.

  28. @Közbiztonság Szilárd: A teljesítmény jele P. Mértékegysége watt, jele: W. (A teljesítmény jele az angol power szóból ered, ami erőt, energiát és teljesítményt is jelent. A watt mértékegységet James Watt angol mérnökről nevezték el, aki feltalálta a gőzgépet.)

    A teljesítményt úgy tudjuk kiszámítani, hogy az energiaváltozást elosztjuk az eltelt idővel.

    Képlettel:P7deltaE / delta t

    Szavakkal:teljesítmény= energiaváltozás/ eltelt idő

    Tehát visszatérve az eredeti témára: kiragadtál egy elírást, ugyanis a kWh/24 óráról volt szó.
    Aminek szerinted nincs értelme egy hűtő esetében, mert gyakran zéró a fogyasztása, máskor meg nagyon pörög az óra.
    Erre válasz, hogy közös nevezőre hozzák, hogy értelmezhető legyen. Mondjuk egy egységnyi időt vesznek alapul.

    Sóval azt már láthatjuk, hogy a fizikában a sötétség jele a. KSz, mértékegysége az 1 közbiztonságszilárd

  29. @Könnyen elkaptuk, uram!:
    Tanulj fizikát, barom, mert egyfolytában égeted magad.

    A munka egyébként joule, nem jule. Tényleg ennyire műveletlen barom vagy, ne próbálj már oktatni, seggfej, előbb végezd el az általános iskolát, legalább estin, ha már nappalin nem sikerült.

    Hogy kit mi zavart meg, te pöcs? Te írtál végtelen faszságokat, és nemcsak szerintem, ha visszaolvasol, baromka.

    És még te beszélsz sötétségről, te faszkalap?