fagyi420.jpgA szezon végére a minőség szinonimájává váló kézműves mellé új iparos fagylalt típusok jelentek meg a fagyipiacon.

“Tavaly még olasz volt, idén már kézműves, de én még nem láttam senkit, aki korongon gyúrta volna a fagyit, mint a köcsögöt! Hozzánk be lehet jönni bármikor, ott van a betonkeverő a pult mögött!” – magyarázta a HírCsárda gasztrobloggerének, Lakatus Zsiráfevő E. I.-nek Hóbli Elek, az ország első kőműves fagylaltozójának tulajdonosa. A mester elmondta, hogy a fagylaltot itt nagyon jó minőségű olasz porból, úgynevezett cementből főzik, ízek nincsenek, de a különböző sódertípusok felhasználásával lehet karaktert adni az egyes fajtáknak. “Ez nem az a folyós szar, mint a többi! Negyven fokban is órákig nyalogathatod, mire megköt.” – méltatta termékét Hóbli, amiből csak családi kiszerelés van, fánglival mérik, vödörbe, bár utóbbiból van azért csokis szélű változat is.

Az új fagyinak azonban máris erős konkurenciája támadt az úgynevezett kézimunkás, vagy nemzetközi néven handjob (vagy happyfinish) fagylalt személyében. A külföldön a 2012-es év slágerédességének megválasztott hideg desszert receptúrája titkos, nevét pedig arról a különleges keverő marok-csukló technikáról kapta, aminek állagát köszönheti.

2 KOMMENT

  1. Volt egy kőmérges ismerősöm, az halálosan szerette a galócafagylaltot, Isten nyugosztalja. Ismertem egy feltalálót is, aki feltalálta a +45 fokon olvadó fagylaltot. Kínáltak érte 40 millió frankot a franciák, de ő nem adta, mert ez egy Magyar találmány. Itthon sem hasznosította, mert félt, hogy ellopják a találmányát. Nyomorogva élt, utolsó éveiben az utcán, és végül éhenhalt.