Januárban több mint 1 millió dohányos kapott tüdőgyulladást, vagy más betegséget a szigorú dohányzásellenes törvény miatt.

Éjszakánként a kocsmák környékén sokan tömbösítik a cigarettázást, és vagy előre vagy visszamenőleg szívják el a hidegben az alkoholhoz szükséges mennyiséget.
Kórosan terjed a NU-PÁGÁGYÍZÁS, amikor a rajzfilm-farkas mintájára akár 30-40 szálra is rágyújt egyszerre egy dohányos.

A téli utcára szorulók közül többeknek lefagyott az orra és a lábujja, de olyanok is voltak, akik nem élték túl a hideget, mert nem találtak vissza időben a kocsmába. Az egyik állva megfagyott testet reggelre huligánok rongálták meg. Széket hajtogattak belőle, és barna sprével ráfújtak egy ICE-T és Debussy sucks feliratot.

A VI. kerületi utcákon péntek éjjel ráadásul akkora füst volt, hogy itt-ott Kóbor Jánost látták egy mikrofonállvánnyal a kezében feltűnni. A brit legénybúcsúzókat elgázoló tűzoltóautót pedig még keresik a nikotinködben.

A lakosság védelmében már most 500 ezer mobil dohányzót vet be az egészségügyi tárca. Ezekben lesz italpult 15 bárszékkel, két csapos, meleg- és hidegkonyha, valamint szeretkezés-utáni-dohányzó-francia-ágy a tegeződés elindításához.

Ezen kívül a hatóságok minden romkocsmákhoz csatolnak egy dohányzó romkocsmát, amit volt szovjet laktanyákból és új, minőségi lakóparkokból húznak fel.
 

141 KOMMENT

  1. @Rötyi: Visszautasítom, felső-középosztálybeli dohányosokra tekintettel! Nem a dohányzás tesz különbséget értékes és férges ember között, hanem csupán az, mennyit harácsolt össze Hódmezővásárhelyen!

  2. szelektív dohányos vagyok, úgyhogy támogatom, hogy az állam támogassa a dohányzásról való leszokást. elfogadom, hogy nem lehet a krimóban bagózni, de akkor legyen ingyen a sör meg a fröccs. mindezt a nemzeti együttműködés jegyében, szigorúan orvosi utasításr!

  3. Brit és Amerikai tudósok szerint
    a dohányzásról való leszokás ártalmas, életveszélyes.
    A több generáción át,150 éve tartó tudományos megfigyelések
    eredményét ma hozták nyilvánosságra.
    A megfigyelt három-millió, a dohányzást felhagyó személy közül
    senki nem maradt életben.
    Annyira nagy aveszély, hogy a kontrollcsoport is kihalt.

  4. @Lendvainéni!
    Kössz a jótanácsot. Elkel az okos segítség ekkora bajban.
    De azt hogy gondolod, hogy én szögeljem be az te ablakodat?
    Azt sem tudom hol laksz.
    A műanyag jakuzzinak pedig nincs zománca.
    Az Amerikai uti általános iskolába jártál? Az jó.
    A pólusmechanika tértorzításait a Gauss féle
    szukcesszív aprokszimáció hatástalanítja.
    Meg az én aurám, amikor fél ketet mutat.

    Egyébként megoldódott a dolog, mikor megtaláltam a tűt,
    és letettem a mágnest.

  5. Azonnal követelem, hogy vezessék vissza a zörökösödési adót!!! Ugyanis a dohányosok gyermekei, rokonai HAMARABB ÖRÖKÖLNEK!!! Tessék csak támogatni, azt a dohányzást!! Micsoda bevételkiesés lehet belőle! A gyorsnaszádba meg gyűszűvel hordjuk a züzemanyagtot?? MI??? Felelőtlen banda vagytok, szabaccságharcok kellős közepin ilyen pazarlást!!

  6. Amint az láccik az avataron, én máris támogatom a patyom kinn gyorsnaszád győzedelmes menetelését!! Éljen a PÁÁÁRT, mert úgy megszabaccságharcoltuk azokat a EU/IMF-eket, hogy azóta sem győzünk könyörögni a lehető legrosszabb feltételekért! Ezt is csak IGAZI, MAGYAR virtusból, hogy lássák milyen az, amikor mi győzünk!
    Na!!!

  7. Ma olvastam a debreceni egyetem tanulmányi osztályán hogy az új törvény értelmében a deoec teljes területén tilos a dohányzás. Nos ez egy kisebb falunyi területet takar rajta 3 kollégiummal és rengeteg bentlakós beteggel.
    Ha épp rossz kollégiumban vagy intézetben dolgozol simán 10 perc erőltetett menet kikerülni a dohányzási tilalom alól. Ezt már lassan kezdem rasszizmusnak érezni.

  8. Ha a bagósok annyira szeretik a bűzüket, akkor miért nem húznak zacskót a fejükre, hogy ne menjen kárba semmi? Akkor nem zavarnák annyira a normális embereket és nem lenne ennyi vita sem…

  9. @önző dohányosok: szabadalmaztatás alatt van. dohányzószkafander. még tavaly találtam fel. utca változat (teljes fedéssel), munkahelyi változat (derékig érő, madzaggal megkötős), illetve kocsmai változat (csak a fejet takarja, könnyen alá lehet tolni a sörösüveget).
    tuti biznisz!

  10. @önző dohányosok: azért mert dohányzom még nem vagyok szerintem abnormális ember… Csak Te vagy velem ilyen “kedves”! Hát köszönöm, de az ilyen megnyilvánulás miatt inkább te nem vagy normális. Ja, mert te nem dohányzol, rögtön senki ne tegye és mindenki más akkor hülye és bunkó is? Had döntsem el én! Lehet úgy is dohányozni, hogy kevésbé zavarjon mást és lehet úgy is, hogy nem napi két dobozzal szív el valaki, azt pedig nem hiszem, hogy például az én mennyiségem sokkal ártalmasabb mint egy forgalmas pesti út mellett lakni 🙁 sajnos.

  11. @Rántott máj: Miért? Szerinted aki kitúrja az orrából a fikát, majd jóízűen megeszi, az szerinted normális? Nalátod. Semmi különbség nincs. Gondolj csak a reggelenként felharákolt dolgokra, de akár a napközbeni túrházásokra is. Vagy ami egy jóízű röhelykor felszakad… De egye fene. Legyél te a normális, én meg ne. Ha ettől boldog vagy…:)

  12. @Nervus: Te vagy a hibás. Minek mászkálsz éjszaka? Majd jól igazoltat a közeg és megbüntet, mert kiteszed magad a lemarkecolásnak és sokba kerül az államnak az ügy kivizsgálása, sőt ha kórházba kerülsz, mert megvertek az is a te bűnöd:D

  13. Nagyon helyes, akinek nem tetszik az hagyja abba a dohányzást, vagy álljon kint a mínuszokban, esetleg vegyen egy e-cigit, és akkor pöfékelhet bent is. Mondom ezt úgy, hogy dohányoztam sokáig.

  14. @önző dohányosok: az biztos, hogy undorito, de a vizualis egeszsegemen kivul semmit nem karosit az, ha valaki velem szemben turja az orrat.
    Viszont en szeretek beulni ugy egy sorre, hogy ne kelljen masnap az osszes ruhamat kimosni a buz miatt. Az egeszsegemrol nem is beszelve. Ez viszont a dohanyosoknak volt “koszonheto”. Megertem oket, mert en is szivtam 8 evig, aztan olyan 7 evvel ezelott leszoktam, de minden penzt meger ez a frissesseg 😀 Par honap – ev mulva mindenki jobban jar ezzel a rendszerrel. 🙂

  15. Amúgy az e-cigit bárhol lehet szívni?
    @Légvárak:
    Hát bizony. Amúgy ezen is látszik, hogy azért a pia 10x veszélyesebb a ciginél. (Jó, tudom, tüdőrák, gégefelköhögés, keserves kínok és amúgy is, csak úgy, a bagós jó kurva anyámat.)
    10 cigis mellett bármikor bárhol elsétálok.
    10 részeg mellett akkor sem, ha 2 kommandós kísér.

  16. @ToTalc: Rettentően bosszant hogy nem lehet a kocsmákban rágyujtani de tény hogy eddig jobb érzés volt felkelni úgy hoyg 5 szál cigit szívtam el a buliban és nem 2 dobozzal.
    Ettől függetlenül az hogy vannak helyek ahol egy mozgássérült bácsinak akár 1 Km -t is meg kell tennie hogy rágyujthasson már a ló másik oldala.

  17. @Tapogatott Kukorica: Engem tudod, mi zavar? Ha felszállok 30 melegben a 6-osra csúcsidőben és a sok nagyon intelligens nyakkendős kiázott hónajl szagát vagy pacsuliillatát kell elviselnem – és sajnos nincsen steril 6-os és az sem tetszik aki agyontetovált 200 piercinggel az orrában, továbbá a fekete hegyes orrú cipősök és kislábúak. Lehet, kellene törvényt hozni, hogy ezeket a Petőfi- vagy Margit-hídon leszállítani és belőni a Dunába a dohányosokkal együtt. Jól mondom? Vagy csak te vagy rasszista?
    Persze eddig is rengeteg nem dohányzó helyre lehetett beülni és attól
    nem dohány, hanem cefreszagúnak lenni (az orvosok ezt “aromás” illatnak nevezik). De az ugye nem gond, hogy egy első osztályú Intercity kocsi tele van hányva vagy a drogtól (ami legálisan vásárolható néhány helyen a városban) begőzölt idióták száguldoznak az utakon. Ha pedig ennyire hiperszagérzékenyek vagytok 2 javaslat: el kell menni űrhajósnak és egy hirtelen mozdulattal levenni a szkafandersisakot űrséta közben vagy marad a mumifikálás levendulaillatú barokk vitrines szekrényben… De ha nekem nincs tehenem, lőjük le a szomszédét is, nem?

  18. @Nervus: Persze, e-cigit bárhol, csak a sok sötét nulla-iq nem veszi észre, hogy itt rohadt nagy érdekeltség van a leszoktatószerek (e-cigi, tapasz stb.) értékesítésében… Amúgy a tüdőrák a koleszterintúltengéssel (elhízással) kapcsolatos betegségekhez képest a 100. helyen áll.

  19. @ToTalc: Ne essünk tulzásokbe. 🙂 A nemdohányzók a 2 vagonon keresztül átdiffundáló füstöt is megérzik.(legalábbis más okot nem látok rá mi a baj egy dohányzóvagonnal) Tuti hogy már a kocsmák honlapjáról http-n keresztül is megérzik ha dohányoznak.

  20. @Légvárak: ugyanazt tudom neked is valaszolni: az csak a hab a tortan, hogy nem leszek budos es ez jo. A torta az, hogy nem romlik az egeszsegem a fust miatt.
    Az, hogy te nem szereted a honaljszagot, meg nem tesz teged betegge (legalabbis az emberek donto tobbseget), mig a cigifust kivetel nelkul mindenkire karos.
    A szembejovo piercinges es kislabu emberek sem rongaljak az egeszseged.
    De hogy konstruktiv legyek: esetleg olyanon lehetett volna meg elgondolkodni, hogy az arany kozeputat megtalaljak, hogy pl. a kizarolag nemdohanyzo uzletek tulajai adokedvezmenyt kapnak, vagy ilyesmi. Igy tobb nemdohanyzo nyilna a kevesebb dohanyzo mellett, egyfajta atmenetet nyujtva kesobbre. De nem igy lett, ugyhogy most mar vegulis mindegy…

  21. @ToTalc: Én úgy tudtam piásan vezetni szintén nem szabad. Lemaradtam egy törvénymódosításról?
    Mellesleg egy társaság még mindíg bagózhat ha úgy tartja kedve, nincs betiltva. Csak publikus helyen meg közösségi helyeken, ahová bárki bemehet, nem csak a társaság, van akinek kell is mert mondjuk ott dolgozik, ilyesmi.

  22. Betarthatatlan törvény. Ellenőrizhetetlen. Induljunk ki abból, hogy faluhelyen a kultúr centrum maga a kocsma. Eddig ide tért be a falu apraja-nagyja, hogy egy pofa sör mellett elbeszélgessen, közben pedig bagózik mindenki. Bizonyított tény, hogy a falusi férfiak 74%-a erős dohányos. Napi átlag 20 szál cigaretta a penzum.
    Ki fig ellenőrizni mondjuk egy zsákfaluban? A helyi biztos, vagy a polgárőr, netán a polgármester? Ugyanis az ÁNTSZ soha sem fog kimenni ellenőrizni, be tartják e a dohányzás ellenes rendeletet. Zárt helyiségben, és annak bejáratától számított 5 méteres körzetben tilos a dohányzás.
    Képzeld a falu kocsmáját, szakad a hó, fújnak a télies orkánszerű szelek, a falu férfi populációja, egyik kezében a sörös üveggel kint cigizik a kocsma előtti területen, pofájába fúvó hóvihar kellős közepén.
    Ugye el sem lehet képzelni, vagy nagyon szürrealistának kell lenni.
    Vagy kimegy ellenőrzésre az ÁNTSZ, de a kocsma üres, mert délelőtt mindenki dolgozik a földeken, viszont a kocsma levegője árulkodik. Tömény dohányzás szag, keveredik a tömény alkohol szggal, szinte vágni lehet a füstöt, mert egy éjszaka alatt nem tud kiszellőzni, de mondhatnánk, 40 éve ez a szag van. Az ellenőrök megtartják az ellenőrzést, jegyzőkönyvet írnak, melyben meg dícsérik az üzemeltetőt, itt keményen betartják a szabályt, senki sem dohányzott, az ellenőrzés ideje alatt. Hogy előző este mi volt, az kit érdekel, elvégre mert be van érlelve a szag a falakba, kárpitokba, abből meg nem lehet megállapítani mikor került oda.

  23. Ez hülyeség!
    Mert most majd áprilistól milyen jó is lesz a kocsma felett lakóknak mikor nem tudják majd az ablakot kinyitni mert 30 dohányos füstje száll be az ablakon nem utolsó sorban a hangzavar amiért minden lakó szidni fogja a kormányt nesze neked dicső csendrendelet. Azt felejtették el a kedves képviselőurak, ott a parlamentbe, hogy kocsmák 70 % legalábbis Bp-en pincébe lakás alatt van nem úgy mint pl Angliába ahol a legtöbb különálló helység terasszal rendelkezik.
    A másik, hogy én azt vettem észre, hogy azok közt akik rendszeresen főleg este éjjel kocsmáznak 90 % dohányzik szóval lehet, hogy be lehet ülni munka után de a legtöbb éjjel is nyitva tartó helyen meg kellett volna hagyni a dohányzást, hogy a lakókat ne zavarja alvás közben.

  24. Én ahova járok ott nem lehet és mi volt amit érzek a doh szag mert egy nedvesebb pincébe az van jobban mondva nincs mert eddig elnyomta a cigi füst.
    Az e cigi ami amúgy nem egy rossz találmány ha nem leszokásra használja az ember és kellő kép feltölti a kis folyadékkal akkor van olyan hatása mint egy ciginek sőt!!! Csak vigyázni nehogy a feles helyett a folyékony nikotint igya meg az ember!:-)

  25. @ToTalc: Hehe, egy icipicit irreleváns példát sikerült produkálnod a tiltásra a részeg autózással, ugyebár. Irreleváns példát mint hivatkozást felhasználni vicces, tisztára Hírcsárda színvonal. ; ) Szóval illik ide.
    És nyílván nanáhogy a dohányzás a természetes egy munkahelyen, biztosítják, hogy “1 nem dohányzónak se kell ott dolgoznia” egy dohányzó társasággal. Ez így szokott lenni.
    Hány éves vagy egyébként?

  26. aza szerb-horvát eredetű norvég szólás-mondás aza irelevációs-bilis, az mekKhatározó példa vagy nemmekhatározó pLéda lehet, ha gloddgatyába fingik, illetve beszarik a zember…

    amikor biztonsági öv becsatolása nélkül, mobiltelefonnal a fülén gyorsan hajt el a rendőrök elől, gépi meghajtású járművet vezetve szeszes italtól befolyásolt állapotban és a véralkohol koncentráció szintje nem haladja meg (esetleg meghaladja) a szabálysértési értékhatár alsó értékét ezrelékben kifejezve, miközben barátnője a “sebesség, illetve a nyomatékváltó” kart szopogatja ???

    vagy miről van itten XÓ ?

  27. @Dr. Jofiu, PhD, FYI, ASAP, Etc.:

    Ok,a példa nem volt a legjobb,de szerintem a lényegen nem változtat…
    Azt,hogy nem kell/kötelező ott dolgoznia,a kocsmákra értettem…Nem zt mondom,hogy mindenhol lehessen dohányozni,de a választás lehetőségét meghagyhatták volna…Adjunk mindent a nem dohányzóknak,aki meg füstöl,az elmehet a…

  28. Nem szívesen veszem a számra a tetves törvénykező politikusokat ezen a kedves blogon.Tudjátok, akik korábban még a kijelölt dohányzó helyig sem voltak képesek elvonszolni magukat;az ülésteremből kilépve azonnal rágyújtottak.Az egyik ilyen számon kért hamis nevet mondott az újságíróknak.Riporterek kitiltva, kipipálva.Azért szeretnék látni egy szép élőképet,amin a kis képviselő csoport a Kossuth téren összebújva fújja a füstöt a januári fergetegben.

  29. Keeedves NEM dohányzók!!! Csak halkan merem megkérdezni, ilyenkor hova lesz belőletek a liberális elnéző világlátás??? Büdös lesz a ruhátok?? Mennyetek meztelenül kocsmázni! Viseljetek gázálarcot!! Sokaknak igen előnyös lenne!
    Pl. Churchill is húzzon a qrva annyába! Keith Richard meg pláne!
    Sorolható lenne tovább is!
    Találjuk már meg végre az “arany középutat”!!
    Ha nektek van jogotok rinyálni emiatt, embertársaitokat leminősíteni, akkor engedtessék meg a dohányosoknak, hogy éljenek azon jogukkal, miszerint önállóan lehetnek hülyék(nem-dohányosok szerint)!

  30. @nincs_itt: Ezzel mindaddig nincs gond (mármint hogy szabadon lehetnek hülyék), amíg nem az orrom alá fújják a retkes kátrányos büdös szarjukat. Márpedig odafújják. Az én egészségemről pedig hadd döntsek én. Úgyhogy minden dohányos rettenetes sebességgel takarodjon a közelemből. Ja, hogy nem teszik? Akkor meg ne csodálkozzanak, ha a saját egészségünk megőrzése érdekében nem szeretnénk a rákkeltő, ocsmány szokásotok részesei lenni. Köszi.

    Egyébként pedig az egyik videóm épp a dohányzással kapcsolatos. Nézzétek meg!

  31. Az alkohol nem káros a környezetre?
    Na igen a családon belüli erőszakok döntő többsége azzal kezdődik hogy apuka elszív egy doboz cigit! Ugye? Egy alkoholista értékes és hasznos része a társadalomnak aki a családját csakis pozitívan tudja ösztönözni. A szórakozó helyeken is mindig a cigi miatt kapnak össze az emberek és a szilveszterkor a balesetin csakis józan de dohányos emberek vannak. Az ittas vezetésnél murisabb dolog meg nincs is a világon 🙂

    Ne ma dohányzás tiltása a gond (bár dohányosként tetszik hogy nem lesz büdös a ruhám) hanem a begyöpösödött, szűklátókörűség! A dohányos a sátán ivadéka de igyál meg főzzél pálinkát mert az hungarikum! No igen egy dohányos még tud gondolkodni és még Nobel díjat is kaphat… de aki iszik az csak szavaz és nem kérdez, nem gondolkodik :-p

  32. Évek óta szenvedek tőlük ( allergia ), a büdös szájuk, ruhájuk, testük, fejük, hajuktól.
    Ők nem ismertek irgalmat, könyörületet, nem érdekelte őket semmi / senki.
    ” Januárban több mint 1 millió dohányos kapott tüdőgyulladást, vagy más betegséget a szigorú dohányzásellenes törvény miatt. “

    DÖGÖLJENEK MEG !!!

  33. Ja és a jó édes anyukáját az összes dízelesnek mert a nyomorult verdájuk állandóan nehézfémekkel szennyezi a levegőt és nehogy már az én egészségemet más rongálja!
    Javaslom aki dízelüzemű autót akar vezetni az menjen ki a városból és csak kint a szántóföldeken indíthassa be a rákkeltő kocsiját!

  34. @feliratoss: Nehezedre esik olyan helyre menni, olyan helyen tartózkodni ahol nem kell szagolnod a dohányfüstöt?? Van rá lehetőséged?? Akkor tényleg el kellene gondolkodni, hogy a 30 éves Ikarus piros hetes mennyire káros! Minden nem-dohányost megértek, sőt tolerálom az undorukat is!! Megértem, sőt egyet is értek veletek, de tényleg nem kellene átesni a ló túloldalára!! Csak ennyit szeretnék elérni, hogy viseljük már el a másikat! Amit műveltek, az már a hisztéria kategóriáját vastagon kimeríti!

  35. Ajánlom George Carlin nagyszerű ötletét – dohányos ismerőseinket kínáljuk meg kedvesen cigarettával, és miközben szívják, képzeljük el a pár év múlva kedvesen kifejlődő tumort. Egészségükre!
    Félretéve az angolszász feketehumort, a lényeg tömören, hogy a cigaretta halálos drog, éppúgy kellene kezelni, mint a kialakult alkoholizmust, és a legjobb dolog, ami történhet a dohányosokkal, ha a kellemetlen körülményekre lassan ráunnak, és kvázi muszáj lesz letenni a cigarettát. Jöhetne már az adóemelése is, ha már öngyilkolnak, csengessenek kicsit az államnak, a társadalomnak, hiszen sokba kerülnek. Más megközelítésből: minden dohányos elmehetne nyaralni minden évben, ha a cigire költött pénzt félretenné.
    Pont. Biztos nehéz a beismerés, mint minden drogos csoportnál.

  36. (azért vagyok a témában szigorú, mert egyrészt amellett, hogy káros méreg, éppen emberek százezrei, milliónak van elege az országban abból, hogy nem lehet elenni sehova, hogy a ruha/haj ne legyen füstszagú, mikörben kénytelenek vagyunk elviselni, hogy minket is mérgeznek, akaratlanul. Hát ez volt az igazi kib..ás, elég volt belőle!)

  37. Mi a faszt sírtok? Már rég mindenhol ez van. Pl. amerikában sehol sem lehet rágyújtani, még az utcán is kijelölt helyek vannak. Zárt térben SEHOL. (kivétel las vegas :))

  38. Semmi bajom a nemdohanyzokkal. Az antidohanyosokkal, a dohanyosellenesekkel van bajom.
    Azzal, aki sajat nezopontjat akarja a masikra eroltetni – amit o nem csinal azt mas se tegye!

    Tomegkozlekedesi eszkozon peldaul teljesen normalis hogy ne lehessen dohanyozni. A dohanyos se kenyszeritsen mast az o eletere.

    De a kocsmaba pl kotelezo jarni? Van fustmentes etterem, stb, ahol fustmentesen meg lehet inni egy sort. Ja hogy az dragabb? Kerem – erre van igeny. Azt hiszik a kocsma nem lesz dragabb ha kitiltjak a dohanyosokat? Dehogynem – pont annyival kevesebben fognak odajarni => aremeles.

    Vagy peldaul mi a gond a dohanyzovagonnal? Talan kotelezo felszallni a nemdohanyzonak a dohanyzovagonba? Szalljon a nemdohanyzoba ha zavarja a fust.

    Minimalis tolerancia, empatia, es egymasra tekintettel leves, ennyi kellene mindket oldalrol.
    De ami az egyiknel a paraszt aki nem torodve a masikkal direkt az orra ala fujja a fustot, ugyanaz a paraszt a masiknal aki lehetetlenne akarja tenni a masik eletet csak mert nem ugy el ahogy o.

  39. @Kmg42: Javaslom tiltsuk be a betegeket ismerőseikat barátaikat és családtagjaikat is. Tiltsuk be a mobilokat mert sugároznak a járműveket mert zajszennyezést okoznak a tv-t mert agykárosodáshoz vezet. Egy szinten a nemdohányzók követelése jogos (ha inni akarnak tehessék füst nélkül) egy pont után viszont csak hiszti.

  40. Én dohányzom (még), de egyetértek ezzel az intézkedéssel. Irországban pl tök jól működött, amikor kint voltam, és ha tudom, hogy nem gyújthatok rá egy idő után észre sem veszem, hogy nincs a kezemben cigi. Ki lehet bírni, és nem fog csökkeni a forgalom emiatt sehol sem. Emiatt csak egy nagyon szűk réteg marad otthon, viszont többeket fog leszoktatni mint a horror képek és szövegek a dobozon..

  41. Gyenge érv az alkohollal/droggal és dízeles autókkal jönni…

    Az alkohol kismértékben nem árt, a dohány minden mértékben káros.
    Egyébként nem pártolom az alkoholt, nem iszom (és van a családban két alkoholista is). Ugyanolyan drog mint a cigaretta és a kábítószerek.
    De a mértékkel ivással nincs gond.

    Ha végigmegyek Budapesten részeggel nem, vagy alig találkozok, dohányossal viszont jó sokkal. Drogossal még életemben nem találkoztam.
    És hiába vannak “kulturált” dohányosok (vannak?), sajnos a füst nem kulturált, és oda megy ahová a szél éppen fújja.
    Szóval állhat az ember akár 5 méterre is egy buszmegállóban egy dohányostól, ha épp arra fúj a szél, akkor szépen szívni fogja a jó kis büdös, köhögésre ingerlő füstöt.

    És igen, az autók, a gyárak, stb. is károsak. Sajnos a mai civilizációnk részei, remélhetőleg 10-20-50 év múlva már megoldják, hogy ne ontsák a füstöt. De közben hasznuk is van, a dohányzásnak mi a haszna?
    Tiltsuk be az autókat/gyárakat, és menjünk vissza a kőkorba. Tiltsuk be a dohányzást, mi változna? Egészségesebbek lennének az emberek.

    A mobiloktól évente hány ember hal meg?
    A járművek zajától hány ember süketül/hal meg?
    A tévéktől (ne viccelődjünk) hány ember hal meg?
    Nagyon rossz érvek.

    Szerintem senki nem akarja lehetetlenné tenni egy dohányos életét.
    De dohány élvezeti cikk, a dohányzás káros szenvedély, nekik kell alkalmazkodni.
    Habár liberális nézetű vagyok, ez nem jelenti azt, hogy mindenki azt csinál amit akar. Mindenki csináljon amit akar, addig, amíg mást nem zavar vele.
    Persze ezt is ki lehet forgatni, az, hogy kinek mi tetszik egyénfüggő.
    De vannak társadalmi normák, amiket el kell fogadni. Ha valakinek nem tetszik az izzadtságszag, (nekem sem) vagy az erős parfüm, az sajnálatos, de ettől még ezek nem károsak, és nem kell betiltani őket.

    Sajnos a dohányzás egy egyedi drog, mert erős támogatottsága van.
    Egy rakás ember meggazdagodik legálisan abból, hogy ti szívjátok a füstöt.

  42. @vkaresz6: Az a baj a “dohányzóvagonnal”, hogy előfordulhat, hogy keresztül kell menni rajta, avagy esetleg csak ott van már hely, ahol le lehet(ne) ülni.

    @nincs_itt: Valami ilyesmit mondott az egyik szomszédom is, aki szerint kvázi normális a társasház közös légtereiben cigizni, ahol muszáj áthaladni, mert persze a lakásban ő sem gyújt rá. Az elviselés első lépése mindenképpen az, hogy a dohányos nem kényszerít arra, hogy én is szívjam a füstjét.

  43. @Perillustris: és mindazoknak aki, már a hisztéria szintjén reagálnak!
    Ahogy lehet “kulturáltan” alkoholt fogyasztani, ugyanúgy lehet hasonlóan dohányozni is! Van egy bunkó dohányos szomszédod, rúgd picsán és passz! De van akkora bunkó NEM DOHÁNYOS is, aki hasonló diszkomfortot okozhat!
    Remélem a füstölt húst is betiltjátok, vagy lesz külön ilyen hentes üzlet is!
    Jelöljék ki a dohányosoknak hol lehet élni a szenvedélyüknek, tartassák be velük, de az lenne az igazi, ha ez a dohányosból “fakadna”!
    Az a bunkó Sherlok Holmes meg azonnal vágja földhöz a pipáját, mert soha többet nem nézi meg a harcos nem-dohányos a filmeket, amiben szerepel! Conan Doyle meg mennyen a büdös 3,14csába, hogy ilyen hősök pattannak ki a fejéből! Már a képernyő is büdös!
    Igen, igazatok van, kedves nem-dohányzók, de azért a dohányzóknak is szabad még egy-két órát élniük, ugye??!!

  44. @Perillustris: Ha a legelső vagy legutolsó kocsi nem kell rajta átmenni. De igaz a helyprobléma hozhat némi összetűzést. (amúgy is már rég megszoktam)
    Alapvetően a dohányzás kényelmetlenebbé tételével nincs bajom ha az már nem megy túl egy bizonyos határon.

  45. a “társadalmi normák” ilyenkor hirtelen ezek is előkerülnek!! Az összes tolerancia bajnok ezekre hivatkozik, ha NEKI NEM TETSZŐ dologgal találkozik… A dohányzás – káros, nem káros ez más kérdés – része a kultúrának, jó régen az. Vagyis, ahogy nem lehetett rendeletekkel kikényszeríteni az emancipációt, egyik napról a másikra, úgy ez is csípőből ellenkezést fog szülni!
    A nem-dohányosoktól kérdezem, ameddig nem volt ilyen rendelet, addig hol teccetek lapulni?? Most már nagy garral megy a vau-vau, mert van olyan törvény/rendelet, ami megfelel nekik is! Törvény/rendelet hiányában meg bátran, megalkuvást nem tűrően hallgattak! Tudom, tudom eddig is szóltatok, meg “harcoltatok”, de most aztán már dögöljön meg aki dohányzik (meg is fog!! de Ti is!!)

  46. Tényleg magyarázzátok el egy 65-75 éves bácsinak akit műtöttek mondjuk sérvel a debreceni klinika közepén aki 30 éve dohányzik hogy sétáljon ki egy km-t az úttest mellé cigizni.

  47. Ha már ennyire korlátozták a dohányzást, miért nem tiltják be teljesen? Jól hangzana nem? Ki lehetne írni a határátkelőknél és a reptereken: “Magyarország területén tilos a dohányzás, továbbá cigarettát sem lehet kapni.” Természetesen az ebből származó pár forintos adóról örömmel lemond az állam.
    De most komolyan: én is dohányoztam és semmi bajom azzal, ha egy kocsmában dohányoznak. Miért? Mert az mindig is így volt. Ha nem tetszene, akkor nem mennék be, inkább elmennék egy trendi teázós helyre (ez most cinikus akart lenni). A kocsma nem a magas kultúráról szól, hanem sok minden másról, melynek része az ivás és a bagózás. Ha a nemdohányzókat eddig csak a kocsma füstje tartotta vissza a haverokkal való sörözéstől, akkor szerintem még önmaguknak sem mondanak igazat, tudniillik nem kell ahhoz feltétlenül olyan helyekre járni. Hogy nézne már ki az, ha én új szokás képpen belépnék egy közösségbe, majd megváltoztatnám annak szabályait? Nem, akkor nem kell abba a közösségbe járni, járok másikba, amelyik nekem megfelel. Nem kell mindennek mindenki igényeihez passzolnia. Megjegyzem a lakókörnyezetemben eddig is volt füstmentes kocsma. Szerintetek ment a hely? Beültek a haverok útban hazafelé “jófejkedni”? A kutya se ment be. A nemdohányzók kedvéért szerintem elég lenne kb. 20.000 lakosra egy füstmentes kocsma.
    Füst belefújása a másik arcába: hol, könyörgöm?! Életemben nem fújtam bele senkinek az arcába a füstöt és nekem sem más. Ki a fene kényszerít bárkit, hogy az utcán pont egy dohányzó mellett álljon (és most nem egy buszmegállóról beszélek, mert ott joggal nem lehet cigizni)? Nem emlékszem rá, hogy nyílt térben valaha is cigiszagú lett volna a kabátom. Abban meg nem hiszek, hogy most már passzív dohányosként még mindig olyan nagy a kockázat, mint amikor leküldtem napi egy doboz cigit (ha csak nem lennék csapos).

  48. @SZS: Egyetértek veled, de ne akarj időt és betűket pazarolni azokra a pszichésen sérült emberekre akik legszívesebben lebetonoznák saját testnyílásaikat, nehogy a toilett után a saját “bűzüket” kelljen szagolni.
    Azután benyomják arcukba reggelire az egy kg Fornetti-szerűségeket, bár már alig tudnak felkelni a metróülésről, a 3-fogásos menüt egy füstmentes helyen, estére a fél kiló házi tepertőt és gyorsabban meghalnak a mosgásképtelen koleszterintúltengésben mint a füsti kocsma éjszakai ördögei:)

  49. Legyenek dohányzó és nem dohányzó kocsmák. Mellesleg, a jogokról annyit, hogy igenis igaza van, annak aki lázad a cigifüst ellen. Ugyanis azzal, hogy kifújja a füstöt az orrom alá, az nem kellemes és ezzel nem csak magát károsítja a füstölő, hanem engem is. Ha valaki mondjuk 10 whyskyt benyom, azt magának csinálja, tegye. A füstöt meg másnak is el kell viselnie. Érdekes, hogy ha valaki bagós létére leszokik, rosszabb lesz még annál is, aki sosem szívta.

  50. Fingottam a zsúfolt villamoson.
    Persze halkan, szerényen, diszkréten.

    Nem szerették. Miért?

    Nincs kitéve a tábla: fingani tilos!
    Szabadon fingani emberi jogom,
    abba nekem ne szóljon bele senki.
    Mindenki fingik, nem csak én.
    Fiziológiailag beprogramozott folyamat végeredménye.
    Kicsit lehetnének toleránsabbak az emberek egymással.

    A baj az, hogy ezen felbuzdulva másokból is
    feltört a szabadságvágy.
    Az viszont már kurva kellemetlen volt,
    más fingját szagolni nem igazán élmény.
    Inkább leszálltam.

    Fingani muszály, cigizni is ugye,
    böfögni, hányni, szabadon hugyozni, odaszarni
    akárhova emberi jog.
    Ebből a szempontból Magyarország a világ élvonalában áll.

  51. A szállodák szivarszobáiban (sosem láttam még ilyet, de biztos létezik) továbbra is lehet dohányozni. Innentől baromi egyszerű a megoldás: a kocsmát át kell nevezni szállodának (be is lehet kúrni a hátsó raktárba egy ágyat mutatóba, ha nagyon kekeckedik valaki) magát a kocsmát pedig kijelölni szivarszobának. Azt ugyanis nem hinném, hogy a szivarszobában (csak úgy egész mellékesen) ital felszolgálását is tiltaná a törvény 🙂

    Ha lenne egy kocsmám, isten bizony megjátszanám ezt. Kár, hogy nincs. Csak abban reménykedem, hogy egyszer valaki elolvassa és lenyúlja az ötletemet – nem fogok érte haragudni, mi több, ha lesz egy ilyen hely, biztosan törzsvendég leszek ott.

  52. 2012.02.01.-től tilos lesz tankolni is a megnövekedett szmogriadóktól.
    Már kint vannak a figyelmeztető táblák is.
    “A benzingőz súlyosan károsítja Ön, és környezete egészségét!”
    Szóval csak saját zárt garázsban lehet majd használni a kocsikat?

  53. Az önkormányzat csak időszakosan,
    és csak bizonyos napokon engedi a kerti
    hulladék égetését nálunk.(de csak a szárazat)

    Pedig mekkora közélmény, mikor a szomszéd asszonyok
    kiteregetnek, én meg begyújtok a nedves levelek alá.
    Hú, dől a fehér füst, terjed szét a tájon.
    Azok meg szaladnak beszedni mindent,
    zárnak ajtót, ablakot, mert olyan füstöt csinálok,
    ami egy hónapig nem jön ki.

    Na vazeg, most én gyújtok rá.

    Persze ez nem igaz, mert ez parasztság lenne. Ugye?

  54. Helló, helló!

    Mienk kici ceg hoz nektk forjú
    new termek budos hazaja kitaszit
    cigisek, bagosak, pinalok.

    Fustmentes smogless cigi!!!!

    Van nikotin suritmeny,
    beaztat kozkazukor,
    csak kap be, aztán zutty, nyeli.

    Nem fustol neki szaja, orra ki,
    megis elvez.
    Tudeje clear, marad benne only
    egeseges korom and gumipor.
    Hal meg attol, nem cigifust.
    For passiv bagós-ok marad kamion alá,
    or vegelgyengulesesedesesseg

    Jó egessegget minden kurafinak.

  55. @nincs_itt:
    “Ahogy lehet “kulturáltan” alkoholt fogyasztani, ugyanúgy lehet hasonlóan dohányozni is! Van egy bunkó dohányos szomszédod, rúgd picsán és passz! De van akkora bunkó NEM DOHÁNYOS is, aki hasonló diszkomfortot okozhat! “

    A kulturált dohányosokkal eddig sem volt baj, a szigorító törvények nem nekik szólnak, hanem a többieknek. Tudod, mint mikor ki van írva a buszon, hogy normális emberek nem szemetelnek, a többieknek meg tilos.

  56. Egy doboz cigi 600Ft ? Napi 1 doboz X 600 X 12 hónap = 216 000 Ft./év
    Ebből az összegből 1 hónapig lehet luxus üdülni itthon, vagy két hetes repülős út a Vöröstenger partján. Ja, csak dönteni kell az abbahagyásról,és a pénzt félre kell rakni.További szép napot!

  57. @SZS:
    Egyébként nagyon rosszul látod ezen változás eredményeit.

    Az alap az, hogy vegyes, nem dohányzó és dohányzó emberekből álló baráti társaságok vannak, mert senki sem válogatja ez alapján a barátait. Egy dohányos embert, aki hozzászokott, hogy a kocsmában cigizhet, lehetetlen rávenni egy nem dohányzó helyre, ezért a többiek tűrnek. Meg egyébként sem szól semmi más érv a nem dohányzó kocsmák mellett, hiszen alig létezik ilyen, és ha mégis van ilyen egy városban, akkor jóval drágább, és egyébként is, 30 dohányzó hely közül nagyobb eséllyel van olyan hely, ahol jó fej a pultos, és jó a csapolt sör is, stb., mint 1 nem dohányzó közül. A változás eredménye az, hogy ugyanezek a társaságok elmennek ugyanoda, a dohányosok meg kulturált módon kijárnak cigizni. Ennyi.

  58. @Csigorin:
    “Semmi bajom a nemdohanyzokkal. Az antidohanyosokkal, a dohanyosellenesekkel van bajom.
    Azzal, aki sajat nezopontjat akarja a masikra eroltetni – amit o nem csinal azt mas se tegye!”

    Csakhogy itt nem erről van szó. Akik egyetértenek a törvénnyel, azoknak a füsttel van bajuk.

    Hogy egy példát mondjak, egyszer felvetettem egy fórumon, hogy szerintem coffee shopok kellenének, de nem csupán holland értelemben, hanem azokon a helyeken lehetne a füvezésen kívül dohányozni is. Tehát kocsmákban nem, de ott igen. Gondolhatod, hogy a sok baromira toleráns dohányos nekem esett, hogy ő bizony nem akarja elviselni más marihuánás füstjét. Észre sem vették, hogy ezzel óriási öngólt lőttek, hiszen ugyanezen érv alapján nem akarom én elviselni kocsmában az ő füstjüket.

    Tehát óriási a különbség aközött, hogy valaki a saját egészségét vagy csak a közérzetét védi valamitől, meg hogy másra rá akarja kényszeríteni a szokásait. Tőlem dohányozzanak a dohányosok, leszarom, de ne velem egy zárt légtérben, kint meg ne ott, ahol nekem nagy tömegben kell várakoznom. Tehát azt szeretném, hogy mások ne kényszerítsék rám az ő szokásaikat. Ez az ordító intolerancia?

  59. @Csigorin:
    “Vagy peldaul mi a gond a dohanyzovagonnal? Talan kotelezo felszallni a nemdohanyzonak a dohanyzovagonba? Szalljon a nemdohanyzoba ha zavarja a fust.”

    Nem tudom van-e még, de mikor volt, akkor IC-nél ha késve vettem jegyet, már csak dohányzó helyre kaptam, a többi vonatnál meg tömve voltak a nem dohányzó vagonok, miközben a dohányzókban alig ült valaki, többnyire olyanok, akiknek már nem volt helyük a nem dohányzóban. Ráadásul egy csomó dohányos leült a nem dohányzóba, majd átjárt a dohányzóba bagózni.

  60. A problema az hogy az egezseges elet alapveto emberi jog mig a dohanyzas nem. Meg ha kocsmaba jarni nem kotelezo azert a szabadido kulturalt eltoltesehez amibe szerintem az is belefer hogy az ember megiszik neha egy sort a barataival a nemdohanyzonak is joga van. Tudomanyosan bebizonyitottak hogy a dohany elegesekor keletkezo fust meg sokkal karosabb mint az amit a dohanyos letudoz. Mi van azzal a tobb tizezer nemdohanyzo kocsmai alkalmazott egeszsegevel aki kenytelen naponta 8 oran keresztul masok fustjet szivni, vagy azzal a kalauzzal aki naponta tobbszor kenytelen a dohanyzo vagonban a fustot szivni? Engem nem zavar ha valaki a sajat egeszseget karositja de masok egeszseget ne karositsa. Egyebkent a dohanyzas nem csak a tudorak kialakulasaert felelos, az egesz verkeringesre es a szivbetegsegek kilalakulasara is kihat.
    Vegezetul egy szemelyes tapasztalat a dohanyzok toleranciajarol. Nehany eve szultesnapi ebedet tartottunk az egyik etteremben. Az etteremnek kulon nemdohanyzo resze is volt, es mivel a tarsasagunkban senki sem dohanyzik es amugy is az ebedet az ember szereti fust nelkul elvezni, a nemdohanyzo reszbe kertuk az etel felszolgalasat. Az ebed felenel az egyik asztalhoz leult par fiatal akiket nem zavart sem az hogy mi eppen ettunk, vagy az hogy az asztalunknal tobb kisgyermek is tartozkodott nyugodtan nekialltak cigizni. Amikor szoltunk nekik hogy ez a nemdohanyzo resz es nyugodtan atfaradhatnak a dohanyzo reszlegbe cigizni meg ok voltak megsertodve.

  61. Travis007:
    A kocsmák törzsközönségének 90 %( tapasztalt) dohányos! Sőt a XI. kerületi egyetemi kocsmákba is 11 után 90 % olyan fiatal jön le aki dohányzik. Szóval a kocaivók védelmében legyen időklorát tehát mondjuk este 10 vagy 11 után lehessen a helyen dohányozni záróráig! A legtöbb koca úgy is munka után esik be egy kocsmába. Az éttermeknél persze maradhat a füstmentesség de ott is ahol meleg ételt szolgálnak fel!
    Még mindig kuss van arról mi lesz azon lakókkal aki kocsmák felett laknak!

    Amúgy kinek mi köze van mibe szeretnék megpusztulni!

    Az okoskáknak: Senki nem vitatja a passzív dohányzás tényleg gáz! De vizsgálták-e már a stressz okozta betegségek milyen hatással van a társadalomra. Mert a orvosok szerint a stressz 100x olyan káros mint a dohányzás, és az elhízás együttvéve. S mivel ez egy mentális probléma ezért kihat az ember környezetére nem kicsit!

  62. ez,akár hiszitek,akár nem egy kis lépés a fasizmus felé.
    egy társadalmi csoport kirekesztése,-megbélyegzése.
    -én,mint dohányos mindig vigyáztam rá,hogy ne bűzölögjek más orra,-ti,mint nemdohányzók-tapsoltok,mert ez a rendelet épp passzol nektek.
    -észre sem veszitek a lopakodó fasizmust.-sajnálom.

  63. @denevér3333:
    Arról nem is beszélve, hogy milyen sokan meghalnak évente a nagyvilágban, és soha nem dohányoztak.
    @sutyerák:
    Az milyen, amikor a nemdohányzó az ember pofájába beszél és közben valószínűleg soha nem is mosott fogat.
    Kész varánusz. A lehelete is mérgező.

  64. Azoknak a nemdohányzóknak akiknek az egyetlen érve az, h minden dohányos direkt az arcukba fújja a füstöt:
    Biztos nehéz volt mikor óvodás korotokban Pistike minden nagy szünetben elvert titeket, de csak azért mert István most már cigizik (valószínűleg kulturáltan, mert a dohányosok nagy többsége kulturáltan cigizik) még nem kéne egy egész társadalmi csoporton kiélni a dühötöket.
    Mondanám, hogy gyújtsatok rá, mert megnyugtat, de félek, hogy a válaszotok közbeni őrjöngés miatt a fröcsögő nyál a szemembe száll.

    P.S.: Ha az érvelésedben ezt látom: (Kulturált dohyános?) már csak röhögni tudok rajtad és minden amit ezután írsz értelmét veszti.

    Ez olyan általánosítás, mintha én azt mondanám miattad, hogy racionális nemdohányos? Ezzel megsértve fél Magyarországot egy seggfej miatt

  65. @nincs_itt: Persze, nyilván lehet mindenre példát mondani. Egy lépcsőházban dohányzó jobb, mint egy olyan, ki a liftbe szarik.

    De nem erről van szó, hanem arról, hogy a dohányosok többsége (igen, ez azt is jelenti, hogy vannak rengetegen, akik nem tartoznak e halmazba) így vagy úgy, de eddig – jogszabály nélkül – mégiscsak leszarta a nemdohányzókat. Rengeteg dohányos vesz körül, mindenféle társadalmi csoportból, a középfokútól a felsőfokú végzettségűig, akik közül sokakat elismerek és mélyen tisztelek, sőt, a barátomnak tartok, ezért merem kijelenteni, hogy a dohányzás valahogyan a legtöbbükből kihozza a “leszarom-mentalitást”. Az egyik évekig kidobta a csikket a kocsiból az ablakon, de amúgy mást soha, és az utcán se szemetelt, udvarias és tanult mérnök ember (azóta leszokott). A másikat szintén csikkeldobáson értem, amúgy egy hihetetlen munkabírású háromgyerekes anya. Általános probléma, hogy a csikket eldobják az utcán, és ez sem csak a lepukkant emberekre jellemző, minap egy elegáns öltönyös sráctól kérdeztem me, miért nem felelt meg neki a kb. 2 méterre lévő szemetes.

    De a legjobb kérdés: ha esetleg mégiscsak egy kisebbség lenne a mással nem törődő dohányos, akkor miért kellett egy törvény erre? Hiszen azt maguktól is tudhatták (volna) a dohányosok, hogy a kocsmában, játékteremben, stb. VANNAK nemdohányzók is, tehát nem korrekt rágyújtani.

    Ja, és ha eleget ittam, régen sokszor rágyújtottam én is, mert miért ne, ha már amúgyis tömény füst van mindenhol.

    Sajnos a kulturált dohányos van kisebbségen és ugyebár mint mindig, ők is megszívják. Vagy ők sem.

  66. @Müszijő Csirke: Na nem baj. Pár napja a Margit körúton láttam egy kocsma(?) bejárata mellé egy táblán kiírva, hogy “fűtött dohányzó belső udvar” – eddig nem nagyon vettem észre a helyet, de a következő városbankószálós-iszogatós esténken biztosan célba vesszük. A Jókai téren is láttam kirakva gázpalackos fűtőalkalmatosságokat hamutartóval egyes helyek bejárata előtt – Jó látni, hogy kezd kialakulni egy verseny a számkivetett dohányosok kegyeiért, aminek az eredménye hosszútávon az lesz, hogy mindenki jól jár.

  67. @Gery Greyhound (project ELE^EN):
    Amelyik kocsma időben lép, sok leendő törzsvendéget kenyerezhet le, az biztos.

    Nekem a törvénnyel egy bajom van, hogy nem nagyon lehet betű szerint betartani. A törzshelyünk olyan (egyébként a 2010es nyitás óta van nemdohányzó szint), hogy az utcafront kb. 4 méter, van egy földszint olyan 20 hellyel, meg egy pince olyan 50-60 hellyel.
    Ha tényleg betartom a törvényt, akkor vagy balra a zöldséges elé, vagy jobbra egy kávézó elé állok be, vagy kiállok a négy sávos nagyjából közepébe.

    Valaki írta, hogy Dublinban lakott és ott tök jól működik. Nos, én is laktam Dublinban, és tényleg jól működik. Van azonban egy különbség: Dublinban mondjuk van a Temple Bar negyed, ahol szinte csak kocsmák vannak. De úgy, hogy különálló épületek, ezért sok kocsmának van hőlámpás terasza vagy hátsó udvara. Ezt Pesten nem nagyon lehet megcsinálni, tapasztalatom szerint a szórakozóhelyek 80%-a pincehelyiség (saccra), 2-3 méter utcafronttal.

    Az egyébként nem probléma (dohányosként) hogy ki kell mennem az ajtó elé. A probléma az, hogy
    – szerintem az utcában lakók k.rvára nem örülnek neki, hogy most a részegek éjfélkor még kint röhögcsélnek, nem bent (a kocsma meg üres)
    – sok helyen lehetetlen betartani a ‘bejárattól 5 métert’
    – a propagált célt (segíti a leszokást) természetesen nem fogja elősegíteni

  68. Egy ÁNTSZ-es riport egy vidéki TV-ben. Minden olyan személyt, aki elmúlt 14 éves és önálló keresettel rendelkezik MEGBÍRSÁGOLJUK. Mennyi a bírság talán egy doboz cigi ára? Ugye hogy nem! Nem az egészségünket féltik
    Akkor miről is szól ez a dohányzásellenes kampány? Akik ezt a törvényt megszavazták hol szívják a cigarettájukat? Mert ott a parlamentben is fújják a füstöt.Ők nem büdösek?

  69. @feliratoss: Egyszerűbb ha nem lélegzel! Lassan a kormánynak törvénybe kellene hozni, hogy csak hibrid autókkal lehet közlekedni,esetleg biciklivel. Mert ha a nagykörúton sétálsz, a melletted elsuhanó dohányosok rontják az egészséged, nem a troli ami elmegy előtted amikor a piros lámpánál állsz, és képedbe pöfög egy jó adagot.. Vagy nem sétálsz a nagykörúton? Semmi forgalmas helyen? Kocsival vagy, vagy tömegközlekedsz? Ártasz az egészségemnek vele, amit nem tolerálhatok, sajnálom! “Az én egészségemről pedig hadd döntsek én” nemdebár?