Nem csak a Hír24 portál kérdezett meg műértő kritikusokat a Kerényi által megrendelt történelmi tablókról – állandó szakértőnket kértük fel az értékelésre.

A HírCsárda főmunkatársa, Lakatus Endre István, barátainak és pincérnőknek csak Pista bá, törzshelyén, az újpesti Angyal büfében fogadott minket. Tanult kollégánk gondos műértőként, egy üveg Unicum és két doboz Főnix cigaretta elfogyasztása után tanácsokat adott a történelmi tablókat készítő művészeknek – profi festőink pedig ott helyben reprodukálták ezeket.

1.Szinte Gábor – A dualizmus kora  

„Na ezt eleve nem értem, olyan kép, mintha a Gödörnél készítették volna a kis biciklis hippikről ahogy összedobálják a parkot minden szarral. Ja, most látom, hogy Óbuda. Akkor meg a Szigetesek, hogy rúgnám szét a seggüket. Az alkotónak azt javaslom, maradjon a jól bevált elnevezésekkel, ne széllkálmánozzon itt, mert felesleges. Ja, és a korhű vagy milyen megjelenés érdekében ajánlok egy üveg DankóPistát az asztalra, bár az fosat erősen.”

 

2. László Dániel: Rákosi Mátyás kora

„Na ezen a képen az öreg pont úgy néz ki, mint a vén Puchner az ultimeccs közben, még a kipa is rajta van! Egy jó kockapóker-asztal hiányzik a képről, nem is értem, miért.”

3. Galambos Tamás: Nagy Imre újratemetése

„Nem kell viccelni a kis gyíkkal. Akkor már legyen ilyen baszom nagy dínó, az feldobja az egészet, érted? T-Rex, az kell ide. Ja, meg a felső zöldfehérbe legalább rakjanak bele egy Fradi-címert, ne sunnyogják el hogy kinek szurkolnak. Pfööj.”

4. Korényi János: Lovasroham

„Ez egy jó kép, látod, sárkány, azt mondtam az előbb is.”

5. Szkok Iván: Új alkotmány születik 

„Ide kellene valami modern, mert ez, hogy itt belejapánkardozik az asztalba, ez kisebbet üt mint egy fél doboz Főnix.” (művészeink közös döntése alapján a Beiktatási Mókusmajom egyszerre jelent tradíciót és modernséget az új képen – a szerk.)

Az általános sikerre való tekintettel kulturális rovatunk hamarosan bemutatja Korényi János több, az aktuális eseményeket archaikus formában ábrázoló képét is.

49 KOMMENT

  1. Jótanács, ingyér van, meg kell fogadni, semmibe nem kerül!

    Mondom ezt annak a göthös kerényi göbbelsz imrének, aki olyan hülye, hogy azt se tudja: a zakón, vállmagasságban az a két baszott liffenfyű azért van, mert oda kell beledugni a kezeket és akkor nem kell folyton kapaszkodni a gallérjába, mint fosó paraszt a cserszömörcébe.

    Pista bá for kerényi!!!

  2. Pista bá figyelmébe ajánlom kedvenc Lovasrohamomat. Az bizonyára viharsarki népnemzeti-korcsmai használatra készült: Olyan a frém szimbolikus ornamentikájának dizájnya, mint egy magyar népmesébe ojtott makkhetes.

  3. No-men est omen: A Zorbán-kaméleon árnyéka csak ott maradt a Láriferi- tíreksz mögött… Szegényke, még mindig rosszabbul él, mint hatvanmillió éve!

  4. Viccen kívül: Ez a Kerényi, ez nagy bizniszmen. Én őt tenném meg gazdasági miniszternek, a Matolcsyval meg asztallábat farigcsáltatnék.

    A tizenéves fiam tegnap egész este a festményeket tanulmányozta a zinterneten, részletesen kielemezte őket, fulladozott a röhögéstől, majd bejelentette, hogy egy ilyen alaptörvényt-díszpéldányt kér karácsonyra. Meg akarja majd mutatni majd a zunokániak.

  5. @Aszongyaja Zanyósom:
    Ha szerzel neki karácsonyra és meg is mutatja, lehet, hogy le fogják csukni hatalmi jelképpel való visszaélés, és mások kárára akarattal halmozottan elkövetett súlyos egészség karosítás miatt.
    A másolatok mindig jobbak (élethűek), mint az eredetiek.

  6. Összevonnám a zújalaptörvényet a lovasrohammal: Kerényi Imre, fekete maszk alól kivillanó Szent István-szakállal, azonosító jelvény nélkül, POLICE feliratú fekete lovagruhában, lóháton, egy viperából kilőtt gumilövedékkel elvakít egy ALAPTÖRVÉNY-feliratú hófehér szűzlányt, akit a körbenálló polgrárok tapogatnak egy asztalon, tölgyfalombbal koszorúzva.

    És ezúton tiltakozom a zanyósom nevében ama csúsztatás-történelemhamisítás ellen, hogy nőket, vagyis potenciális anyósokat ábrázoljanak a sárkányölő(!) lándzsájának célpontjaként!

  7. @Dour.: Felajánlottam, hogy menjen el a tanácsházára, oszt hozzon egyet ingyér a Kövér Laca aláírásával, de megsértődött: Aszonta, hogy annak a zaláírása nem kell, aki lehülyézte a Kétfarkú Kutyákat!

  8. Felkértük Kerényi Imre nem. egy. működő társunkat, hogy Pesty László nagyszerű, 2005-ös alkotását is illessze be alaptörvényünkbe
    t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSG-fA7oD9gd_sp0IA2hyIZ0nxScvQbZlzz-Dn8YyZ5tt3gxr6vANaPbVB6

    Ez az alkotás, stílusát, szimbólumrendszerét, alkotójának tehetségét tekintve tökéletesen illeszkedik új alaptörvényünk mondanivalójához, komolyságához, és a többi festmény maradandó értékéhez.

  9. @ürügyminisztériumi álamszitkár: Jajj, olyan izé vagy. Pesty egy ősmagyar család, ősei már Kohn Bálával bejöttek a kárpátokba. Ne pocskond és főleg ne iázd. Szép, minden amit csinál. Szarni pl. hurkosat tud. Okos is, ha hülyeségeket beszél, de azt legalább hangosan és tagoltan teszi.Ő időviharba került, azt hiszi, még szocializmus van és minden eladható, mi rendszerellenes. R.I.P.

  10. Valaki még Rákosinak is azt merte mondani, mikor azt akarta, hogy írja újra a Himnuszt, hogy ” Meg van az már írva. ” Hol van ez a nemzedék ?
    ( Találós kérdés műveltségi vetélekdőhöz : No, ki volt az ? )
    Prostituálódott ebben az országban minden ” művész ” ?
    Senkinek se volt mersze visszautasítani egy ilyen megbízást ? Senki se ” kérte ki ” magának ? No, mingyá’ hányok….
    A Giccsadót mikor fizetik be érte ?
    Amúgy meg : És a Pina hol van..?

  11. Most nem szívesen mondom, hogy mindenki be volt sózva mint a bikafasza, hogy demostválasztani kell, ez kell, ez jó lesz, és csak ez, de ez volt. Aki akar, emlékszik.
    Most akkor miért van az, hogy mindenki vinnyog? Ez kellett? Ezt kaptátok, nesztek.

  12. Minden leértékelt f@s forintot megérnek a képek, ez nem is vitás. Egyszerűen fantasztikus, hogy felebarátaink milyen egyszerűen tudják az adófizetők pénzét eltocsikolni. Persze a pofájuk qrva nagy, lehet is nekik, mert abba még jut kifli. mi meg fogjuk csak be a pofánkat, mert legalább a művészeket támogatják (meg azokat, akik tetszőleges módon vissza tudnak juttatni X%-ot pályázatokból, telekcserékből, stb.)… hát nem gyönyörű?
    Szal. kuss mindenkinek, és irány vissza gájázni, mert karácsonyra gránitszobrokat rendelt a tisztelt ház… 🙂

  13. Baszki, kurvajók a kommentek! Igaza volt anyámnak, hogy most, hogy visszajöttek a komenisták, szar lesz a helyzet, mint az ötvenes években, viszont a legnagyobbakat akkor lehetett röhögni a sok degenerált hatalombakerültön… .-)

  14. @SobriJózsef:
    Betyárvagy Teeee!
    Hiszem ha kirakod!

    @Satrafa:
    A kommentistákat elüldözték, csak fideszisták vannak itt… mer amúgy bezárnák a ‘csárdát. Szal. ÉLJEN a tisztességes becsületes kedves művelt politikus elit réteg! Sőt! Éljenek…valahol máshol.