Több új őrület is hódít Budapest fiataljai között: az extrém helyzetekben mozdulatlanul fekvés (planking), a baglyozás és ákosozás után itt a bankolás, a tankolás és a flanelezés is!

„A bankolás nagyon egyszerű, egész egyszerűen tranzakció közben kell lefényképezned magad a telefonoddal.” – magyarázza a legújabb hóbortot Bernie, a Budapest Banking Posse vezetője. Csapatukkal már több bankfiókban is lefényképezték magukat, de a legbüszkébbek arra a képre, amely csoportos hitelfelvétel közben készült róluk. Az őrületnek a mozgalom vezetője szerint még sok idő kell, mire elterjed Magyarországon, mivel mindenki „rohadtul szegény”.  

Kevesebb bankkártya, de ugyanúgy pénz szükséges az extrém tankoláshoz (tanking) is, ez az irányzat alig két hónapja divatos hazánkban. Lényege, hogy minél alacsonyabb összegért tankoljon az ember, aztán pedig fényképezze le nemcsak a kijelzőt, de a fizetésnél a pénztáros arcát is. „Az eddigi rekordunk 46 forint, jót röhögtünk, aztán kitoltuk a verdát a benzinkútról.” – számol be az eddigi legdurvább tankingról Pityesz, szabadúszó vállalkozó.

Nem tudni, mennyire robbannak be a köztudatba ezek az új irányzatok, egy dolog azonban biztos: a planking a múlté, az ajtóban pedig már ott kopogtat a rowling (extrém többkötetes könyvsorozat-írás), a hawking (bármilyen extrém mozdulatlannak levés), valamint a flaneling, amely egyszer már divat volt itthon, de most már Facebook-oldala is van.

8 KOMMENT

  1. Nem tudom mi olyan nagy szám ebben a plankingben, fesztiválokon és kiskocsmák környékén évek, sőt évtizedek óta űzik, főleg hajnal tájt, de nagyon rutinosak akár délelőttökbe nyúlóan is.

    hawking – (kicsit morbid :D) tévesen azonosítják, mert ez igazából régi magyar szokás, és a középkorban igen elterjedt volt solymászat néven. A mostani őrületek is ebből eredeteztethetőek, hiszen a sólyom lecsapás közben mozdulatlanul siklik a levegőben. Szóval nincs új a nap alatt, minden új dolgot kitaláltak már egyszer.

    A bankingel ellentétben viszont a tanking elterjedésére jó esély van idehaza, hiszen pont az gerjeszti, ami a másikat gátolja.

  2. A planking és az owling után itt a legújabb őrület, a donothing, azaz a semmizés. A semmizés lényege, hogy az ember a legváratlanabb helyeken megáll, és mereven bámul maga elé. Bár vadonatúj sportról van szó, már két halálos áldozatról is tudunk. Egy amerikai fiatal a vasúti átjáróban kezdett donothingolni, és nem vette észre a közeledő vontatot. A másik eset is a vasúttal kapcsolatos: egy magyar lány Kőbánya-Felsőn merevedett le a sínek között. Őt azonban az unalom ölte meg még a vonat érkezése előtt. Gaskó István 24 órás sztrájkot hirdetett a lány emlékére. A szagszervezeti vezető úgy nyilatkozott, hogy ez a legméltóbb módja a megemlékezésnek.