A soproni fellépése után kezdeményezte saját letartóztatását Jeszenszky Zsolt, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) és a ProArt munkatársa.

DJ Jeszi a táskája oldalzsebében találta meg Ákos valamint Demjén Ferenc legújabb lemezének másolt, tehát hamis, változatait. A lemezlovasként is dolgozó szerzői jogvédő azóta már újra szabad, mert kiderült: egy ritka betegség kényszerítette arra, hogy saját családtagjainak lemezeit lemásolja.

Az úgynevezett diszkkopiitiszben szenvedő emberek kényszeresen másolnak le kör alakú dolgokat. "Mikor még nem léteztek CD-k, a betegek papírra másoltak le mindent, aminek kör alakja volt. De most már ez is digitalizálódott" – nyilatkozta lapunknak dr. Kemény Jeromos pszichológus.

Jeszenszky Zsolt hozzátette: az embereknek tudniuk kell, hogy a zenéért igenis fizetni kell, mert a lopás bűncselekmény. DJ-ként mindenesetre nem ez volt az első botránya – mindenki emlékezhet arra, amikor a 2009-es Szigeten jogi problémák miatt saját magával verekedett össze, majd miután nem volt hajlandó jogdíjat fizetni, megakadályozta saját fellépését és elvezettette magát.

Az ügyről szerettük volna megkérdezni Wieszt Jánost, de ő állítása szerint sosem hallgatott zenét.

37 KOMMENT

  1. Tudom, hogy álhír, de ha már az előző kommentekben felmerült egy kérdés, akkor tisztázom a dolgot:
    A cd megvásárlásával a hallgatási jogot veszed meg. Erről csinálhatsz egy biztonsági másolatott, ha akarsz.
    A lejátszáshoz viszont tökmindegy, hogy eredeti-e a cd vagy sem, mert ahhoz átalány díjat kell befizetni, ami egy évre kb 100 ezer Ft. Ezért cserébe az összes lemezed legálissá és lejátszhatóvá válik, függetlenül attól, hogy másolt, eredeti, vagy netről letöltött és kiírt.

  2. @Halász:
    Pont jeszi és bandája szedi ezt az átalánydíjat, ami egy jó nagy ökörség. Mégis kinek fizetnék tovább a pénzt mikor azt sem tudják milyen előadók dalait játssza a dj? Megkapja majd bódi guszti meg ákos? 🙂

  3. Azért a lényeg benne van… Ha hajlandó vagy kifizetni az éves díjat (amiből SZVSZ pont az alkotók fogják a legkevesebbet kapni…) , akkor tök mindegy, hogy milyen zene, honnan van, min van, de használhatod, lejátszhatod.

  4. Ok, nem terjesztem. Egyúttal köszönöm, hogy megmondjátok a tutit, mert én felvilágosulatlan valójában nem tudom, hogy kell fizetni az átalányt minden év januárjában. 🙂
    De azért ajánlom a következő linket megnézésre:
    mahasz.hu/data/jogok_jogdijak/atalanydijas_jogositas_nyilatkozat.pdf

    Lustábbak kedvéért kimásolom hivatalos formában azt, amit én írtam:
    ” Amennyiben a felhasználó lemezlovas, úgy évi 90.000 Ft + ÁFA jogdíj megfizetése mellett szerez hozzájárulást a hangfelvételek többszörözéséhez. E díj megfizetése mellett a felhasználó korlátlan mennyiségű hangfelvételt jogosult többszörözni, de azok, csak 2011. december 31-ig tekinthetők jogosítottnak.”

  5. A hír teljesen életszerű hiszen a haza él(lemez)lovasa nagyon is kiáll a szerzői jogokért.

    Egyébként helyesebben zenélés közben derül ki a dolog amikor (teljesen véletlenül) a neves dídzsé ellenőrzést tart magánál és a nadrágzsebéből kifittyen a a vadi új 2011-es Zombi Jimmy album. 🙂

    Amúgy tényleg van átalánydíj tartalomközvetítésért (vidéken: védelmi pénz) azaz ha fizetsz szám közben nem kapcsolják ki a lemezjátszót és nem is vernek/vezetnek el bilincsben meg nyilvánosan. El kell olvasni az asva oldalát.
    @satch:
    Asszem a tracklistet el kell azért küldeni. Ha mégsem akkor a befolyt összeget arányosan (lásd még: hasraütésre) osztják szét. A homáron volt fent asva szakértő, ő mondta, hogy ez a valaha létezett legjobb, legigazságosabb homar.blog.hu/2010/07/12/az_artisjus_valaszol

  6. @Silent Bob: Csoda lenne, ha játszani lehetne, mivel az terjesztésnek minősül. Ezért pl. egy bárban sem lehet rádióműsort hallgatni, csak ha kicsengetik érte a pénzt a megfelelő engedélyező szervezetnek, ellenkező esetben szépen megbírságolják őket.
    Ugyanezen ok miatt a boltból megvett hanglemezt sem játszhatod diszkókban. Ha játszani akarod, akkor fizetni kell érte. Akkor is, ha a saját zenéidet, amiket te szereztél, te hangszerelted, és te vagy az összes jog birtokosa is, és ezeket játszani akarod.
    Hogy ez mennyire jogos, azt most nem kell megvitatni.

  7. @satch:
    Pontosan.
    Ezért nem ritka Mon, hogy senki által nem hallgatott együttesek kiadnak 5-10.000 CD-t, majd sonkászsemléhez adják ajándékba, mert így a következő évben a jogdíjak felosztásából nagyobbat tudnak szakítani.

  8. @yerico1: “Ezért pl. egy bárban sem lehet rádióműsort hallgatni, csak ha kicsengetik érte a pénzt a megfelelő engedélyező szervezetnek”
    Ami csak azért fura, mert a rádió önmagában is nyilvánosan sugároz. Ha minden vendég hoz magával rádiót, akkor ők ingyen hallgathatják, de együtt nem hallgathatnak egy rádiót többen?

  9. egyre gyengébb a hírcsárda, pedig eleinte jó volt.
    elfogyott a téma, megy az erőlködés.

    amúgy pedig ha valaki hülye, azzal reménytelen vitázni, de azért Halász kitartása tiszteletre méltó.
    a zámbódzsimizős, védelmipénzezős, jeszibandájázós, “úgysem kapja meg a pénzt, akinek jár” nagyokos kommentelőknek ott van még a http://www.djfelvilagositas.hu – bár nyilván ott is rosszul tudnak mindent, és a kommentelők tudják a tutit.

  10. Ha ez a hír nem a HCS-n jelenik meg, teljes mértékben el is hiszem. Kinézném belőle simán 🙂

    Egyébként kint voltam a volton, csupa olyan zenekarok koncertjein vettem részt, akikről semmit nem tudnék, ha nincs a gonosz internet, torrrent, meg a youtube. Na jó, a Tankcsapdát talán ismerném úgy-ahogy, viszont csak értük nem vettünk volna a kedvesemmel 44.000 Ft-ért két darab hetijegyet…

  11. @porquenotecallas: Tisztelem az elszántságod, hogy értelmesen akarj írni, és hidd el, támogatlak is benne.
    Ami az összegzést érinti:
    ÉN:
    Lehet, hogy rosszul tudtam a komment jelentéktelenebb részét, azaz eredeti lemezekhez kapcsolódód jogokat. Viszont a mondat lényege tökéletesen pontos volt, azaz, hogy átalánydíjért azt játszol, amit akarsz és onnan ahonnan akarod. És miért ez a lényeges rész? Mert hiába van ezer eredeti cd-d és csak 30 olyan, amit másoltál vagy netről szedtél, akkor már úgyis lesz átalánydíjad fizetve. Azaz tökmindegy, hogy van-e eredeti cd-d.

    TE:
    Ezzel szemben egy primitív ember vagy, akinek az agykapacitása arra elég, hogy amikor megszólal, hülyézzen. De ha így otthonosabb neked, akkor máris a te szinteden beszélgetünk. Bár ez nem a te hibád, mert ha valaki szellemileg visszamaradott, akkor nem lehet elvárni tőle az értelmes emberi kommunikációt. De emiatt persze azt már nem fogtad fel, hogy amit írtam, nagyrészt pontos volt. De ahogy djsilas is megmondta, a lényeg benne volt a kommentben. Ha van, aki megértette, sztem neked is sikerült volna pár óra alatt. De azért biztos nagyon büszkék rád az ismerőseid. Én is az vagyok. 🙂

  12. Sehol a világon nincs ilyen, h befizecc vmi faszoknak 500 dollart egy évre és majd azzal ingyen töltgethecc le mindenféle blogrol… ilyen csak a magyaroknál van! aki meg befizeti az meg azért fizet mert amúgy is illegális helyekről tölt le ingyen zenéket és ezzel akarja magát biztatni h a faszoknak befizetett 500 dolcsit…. pfff kész röhejj 🙂