"Schmitt Pál többször is erőszakoskodott velem" – állítja exkluzív interjúnkban a Magyar Nyelv, válaszul Schmitt Pál Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában tartott beszédére.

Hírcsárda: Mikor találkozott először Schmitt Pállal?

Magyar Nyelv: Talán másfél éves lehetett, amikor először próbálta kimondani magyarul, hogy "drága jó édesanyám", de csak odáig jutott, hogy sok nyál folyt ki a száján.

HCS: Úgy tudjuk, hogy már az óvodában is piros aláhúzás volt Schmitt Pál jele. Ez igaz?

MNY: Sajnos igen. Együtt jártunk óvodába, és mindig összekeverte a betűimet, soha nem egyeztetett velem, és húzkodta a hajamat. Ezért sokszor állították sarokba, de ott is mindig egy lábon állt, mert ezt az „áll, két L, mert két lábunk van” dolgot, már akkor sem értette. Egyébként matematikából sem volt kiemelkedő.

HCS: Milyen volt a viszonyuk az Astoriában töltött évek alatt?

MNY: Nézze, ő volt a szálloda igazgatója, én a beosztottja, így nem tehettem semmit. Az étlapon tulajdonképpen nem is ételek voltak, csupán helyesírási hibák rántva, a vendégek pedig egy idő után nem laktak jól a ragozási hibáktól és az ly-tévesztésektől.

HCS: És ekkor jött a NOB elnökség …

MNY: Boldog idők voltak azok, mert sokat járt Pali külföldön, és olyankor békén hagyott.

HCS: Mit szólt Schmitt Pál államfői kinevezéséhez?

MNY: Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor első nyilatkozatában az én védelmemet kiemelt fontosságúnak nevezte, egy „s”-sel és rövid „u”-val. Akkor éreztem, hogy Schmitt Pál bajban van. Én a magam módján igyekszem ellenállni. Beszédek közben például megpróbálom kitörni a nyelvét, képzavarokat okozni a szövegébe, stb., de ezt inkább nem is ragozom tovább, hiszen ezt ő sem teszi. Legalábbis nem helyesen.

91 KOMMENT

  1. @Llew: Igen, vicc, mégpedig végre a jobbik fajtából. Aki nem így gondolja, annak szerintem nincs humora és/vagy túl magas az ingerküszöbe. Nem biztos, hogy így van, de szerintem így van.
    Egyébként valszeg azért is megérdemelte ezt sittpali, mert volt képe Széphalmon bohóckodni (nem, nem úgy!) az adott konstellációban (gy.k.: még az általános iskolások előtt is tiszta már, hogy közjogi méltóságunknak nem erőssége a hejessírás (sem), de azé csak feszt égeti magát a magyar nyelv legfőbb őreként).
    Viszont bréking: már van valami, amit NEM írt alá!

  2. @erisz: Amíg az önműködő aláírógépet másra is akarják használni, mint csupán aláíratni vele. A legutóbbi haknija, amikor aggódott a magyar nyelvért, volt annyira életszerű, mintha K. Aranka élvezetipari kisvállalkozó lenne az erkölcsrendészet feje, és aggódni akarna a közerkölcs alacsony szintje miatt.

  3. @1stperson:
    ez már azzal vetekszik amikor egy volt PORNÓlap szerkesztője (szalai annamária) lett felelős a médiatanács élén hogy féltse a zemberek erkölcseit. vicc az egész kormány, szégyenlem hogy ők képviselnek minket európában.

  4. “Schmitt Pál szerint a magyar nyelv bajban van”
    Ez a cím önmagában annyira magas labda, hogy már szánalmas lecsapni is.
    Pont az járt a fejemben, hogy ha lenne blogom, egy bejegyzést mindenképpen megérne, és csak a fent említett mondat szerepelne benne. Ehhez nincs is mit hozzáfűzni!

    Egyébként meg az aggódóknak, akik nem értik, mit lehet ezen ennyit csámcsogni, üzenem: Ezt a menetet most a zemberek zembere kezdte! Nem is értem, miért kell ezen meglepődni: Én azon lepődtem meg, hogy tegnap még nem volt tele minden ezzel a kijelentéssel.

  5. @gitáros: NOB lesz az a NOB.

    “1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába. 1991-ben a NOB végrehajtó bizottságának tagja lett 1995-ig, amikor NOB-alelnökké választották. E posztjáról 1999-ben távozott, amikor megválasztották a NOB protokollfőnökévé. Emellett 1995-től a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöki tisztét is betöltötte. 2001-ben indult a NOB elnöki posztjáért, a 4. helyen végzett.”

    hu.wikipedia.org/wiki/Schmitt_P%C3%A1l

  6. @nepszavazo.com: “Aki 60 valahány éves korára, ilyen beosztások mellett sem sikerült megtanulnia helyesen írnia, ott súlyos mentális gondok lehetnek.”

    És ez milyen mondat volt? “Aki” -> “Akinek”, “ott” -> “annál” vagy esetleg “annak … gondjai”.
    Csak nem akarsz a Várban lakni?

  7. @popocatepetl: Legalabbis Orban ezzel probalja lejaratni Goczot. Schmittel sem az a baj hogy joban van a kormannyal. Hanem hogy nincs joban az emberekkel meg a nemzeti egyseggel, akike/amit kepviselnie kellene.
    Meg hogy hulyet csinal magabol (meg a gazdijabol), barmibe is fog.
    Goncz valaki volt – Schitt egy senki.

  8. @banana republic: “ez már azzal vetekszik amikor egy volt PORNÓlap szerkesztője (szalai annamária) lett felelős a médiatanács élén hogy féltse a zemberek erkölcseit. vicc az egész kormány, szégyenlem hogy ők képviselnek minket európában. “

    Ők sem lehetnek túl büszkék rád. Aki nem tesz vesszőt a “hogy” elé és kizárólag a “pornó” szót írja nagybetűvel (az Európát már nem), az elég szánalmassá válik egy olyan blogban ahol valakinek a helyesírását fikázza.

  9. @popocatepetl: A masik kedvelt temaja az Orban-fele papagajkommandonak hogy bejon a tag egy forumra ahol Schitt helyesirasan elcelodnek, es belekot a helyesirasi hibakba… na igen faszikam de itt mi nem kepzeljuk magunkat a Magyar Nyelv Orzojenek, viszont le tudjuk irni azt hogy “allamfo”.

  10. @okostojgli: Ügyes “fiú” vagy, találtál egy elgépelést. Bepárásodott közben a szemüveged? Van különbség elírás és műveletlenség között. Pali bácsi már kínos, de az átlag prolik csak ne ugassák meg (az itteni izék se), mert nem különbek nála!

  11. @popocatepetl: Szerintem pajtás nem köztársasági elnök,bár lehet, hogy jobban funkcionálna, ráadásul nem akar a magyar nyelv védelmezője lenni.Nem védi Orbán magánhadserege ,és nem él a Sándor -palotában. Mo szégyene a mindennapevangéliumotolvasó,napontatárogatozó és idegennyelvekettanuló smitt. Szólj már neki, hogy nem kell ennyi mindennel foglalkozni, csak tanuljon meg normálisan magyarul .Jó kis fidesz színvonal van mindenhol.

  12. @popocatepetl: Rogán Tónira gondolsz, az V kerületben 16 milliárd adósságot 4 év alatt felhalmozó fidesz-celebre. Tőle kaptam a nevemet, tudod azért hívják táskásnak, mert neki nem volt elég egy nokiás doboz. A táskát pedig a jogászai vitték.

  13. @popocatepetl: Biztosan Matolcsi III/II-es ügynök szerint volt besúgó Göncz, de az is lehet, hogy Pokorni apja III/III szerint, vagy Martonyi III/II-es ügynök szerint, vagy a fidesz kormány bármelyik volt szoci besúgója szerint.

  14. Mu-ha-ha. 🙂

    @erisz:”na de meddig fog még ezen csámcsogni az ország?”

    Ország: a végtelenségig! Persze hullámokban tör ránk, amikor az álamfőt meglátjuk, még csak vigyorgunk, de ha elkezdi az édes anyanyelvünket oltalmazni, akkor prüszkölve kiköpjük a szánkból tejet és ordítva röhögünk. Ez már így marad örökké, soha nem lesz vége.

  15. @hollario: “Valójában persze nem az a szégyen, hogy nem tud helyesen írni, de ahhoz is hülye vagy, hogy ezt megértsd. Védd a szart, legyél vele boldog. “

    Nem védem, csak élvezem, hogy hőzöngenek az izék itt a blogon.

  16. @popocatepetl:

    Nem hőzöngünk! Csorog a könnyünk, úgy röhögünk ezen a szerencsétlen idiótán. Nem azon, hogy nem tud helyesen írni! Abban nincs semmi vicces!

    Azon röhögünk, hogy védelmezi az anyanyelvet! Kitől? És itt nem lehet kibírni, kitör a röhögés ötvenedszerre is. Ahogyan ott áll, komoly arcával és mondja: bajban van a nyelv. MUUUUUU-HAAAAA-HAAAAAA. 😀

    A Terrence & Philipp nincs ennyire vicces, pedig azok is nagyon tudnak.

  17. @Devil: 🙂 Nekem amúgy szimpi, Leslie Nielsenre emlékeztet.

    Ha nem tudná leírni a nevét, arra ott az aláírás-bélyegző, azt meg megmutatják neki, mire kell rányomni, mire nem. Lenyom pár fekvőtámaszt, kezet csókol néhány szépkorúnak, gyerekeket megsimogat, minden ilyesmi jól áll neki. Elnöknek tökéletesen alkalmas, sokkal jobban mutat ebben a szerepben bármelyik elődjénél. Csak az anyanyelvet ne védelmezné ennyire, mert azt nem lehet kibírni, olyan vicces! 😀

  18. @Jakab Andor: Na, látod amit írtál róla, hogy szimpi meg alkalmas KE-nek ez már veszélyes. Pontosan annyira alkalmas KE-nek, mint Torgyán miniszternek. Ezzel az erővel az a bulgáriai levél Torgyán nevét is rejthette volna. Szerintem szégyen és égő ez az ember.

  19. @Táskás Tóni: Túl szigorú vagy Magyarországhoz. Orbán mellé mindig kell udvari bolond, teljesen igazad van, Torgyán doktor is tökéletesen alkalmas volt rengeteg honfitársunk tökéletes képviseletére. Most már teljes az állatkert, vannak szuper kis nácik is a parlamentben, mindenki képviseltetve van.

  20. Van neki,no mije van neki?! Talán 3 lánya van neki,kik mind külhonba élnek neki……….franc tudja,hogy hány utódjuk vannak nekik,talán azok büszkék a mindig,bármikor, bárki seggét nyaló eszes,ügyes pali papira büszkék is lehetnek! De ugye talán még nekem nem KÖTELEZŐ!Habár még nem tudom az új jogszabályokat.Ilyen ember van a S.palotába………

  21. Skicc Palit végre rá kéne döbbenteni egy arany igazságra az anyanyelvünkkel kapcsolatban. Hogyaszondja:

    “Nyelvében él a nemzet, de nyelvével még senki se nemzett.”

  22. @Steve_Jobs: Szerintem ül a vicc 🙂
    Egyébként nem az a baj vele hogy nem tud helyesen írni. Az a baj, hogy olyan ember aki többszörösen bebizonyította, hogy a magyar helyesírás alapvető szabályaival sincs tisztában, az legalább ne hangsúlyozza úton-útfélen annak fontosságát. Súlytalan, szánalmas, visszatetsző. A minimum, hogy kerülje a témát.

  23. Szánalmas az, hogy egy ilyen embert választott még több mint kétszáz, elvileg az ország embereit és azok érdekeit képviselni hivatott, de valójában csak szavazódroidot képező “képviselő”. Meg az is szánalmas, hogy hasonló álságosság folytán pont az tűzi – nyilván pusztán PR okokból – zászlójára a magyar nyelv védelmét, és aggódik amiatt, hogy azt mások megrontják, nem ápolják, aki saját maga is nem csak, hogy hadilábon áll vele, de még ahhoz is hülye, hogy legalább valami külső segítséggel (pl. helyesírásellenőrző) palástolja ezt.

    Az írás pedig amúgy kiváló,
    igazán humoros és találó.

  24. @Steve_Jobs: “Szánalmas így beszélni egy köztársasági elnökről ahogy ti beszéltek.. (tudom, az a szánalmas amilyen a helyesírásablablabla)”

    Öntsünk tiszta vizet a pohárba: Schmitt nem köztársasági elnök, hanem egy aláírás stencil gép, és protokoll droid, csak elbaszták a helyesírás alprogramját. Egyetlen dolog miatt tették be a Sándor palotába, hogy Orbán törvényeit pecsételje. Isten látja lelkemet, hazudnék, ha azt mondanám, hogy Sólyom a szívem csücske volt, de neki legalább volt saját gondolata is, és nem hívta fel Orbánt éjjel fél háromkor, hogy kimehet-e pisilni.

  25. Eztet az egész én nem értni! Világos mekmond, SMS a bűn mert hogy sokkat irkálni az ifijuság. Kevesebet ir, keveseb hibáz. Ez ijen eggjszerü. ha eggyáltlan se nemir, mindenoké. Na. Ö legaláb mutatni pld-t. Nekkem várni majd a KÖNYV, irni malyd Neki, cimmel: ÉLETEM. Az se leni bajnak ha telve lessz hejesirásokkal. Egyebbekben én megért, mijért nem tud ir hibátlan. Korábi üldöztetése alatt csoda, hogy eggyáltalán megtanult ir az ilegalitás bann.