Több budapesti polgármester, köztük Rogán Antal javaslatcsomagja nyomán a kormány egy országos, átfogó rehabilitációs programot indít hajléktalanoknak még az idén.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal V. kerületi polgármester elmondta, hogy az "Új kezdet" nevű programmal egy olyan kötelességet teljesít a kormány, amit az utóbbi húsz év kormányai elmulasztottak. "A program lényege, hogy megmutassuk az élettől eltávolodott polgártársainknak, hogy lehet újra tisztességes körülmények között, munkából élni." – vázolta fel a cselekvési tervet a politikus.

A program során megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban kihasználatlan önkormányzati tulajdonú ingatlanokban alakítanak ki ellátó központokat, ahol a hajléktalanok ideiglenes lakcímkártyát is kapnak, valamint az tanfolyamok és képzések is várják őket, hogy könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a munkaerőpiacra. A központokban képzett pszichológus is foglalkozik majd az elesettekkel.

A kezdeményezés máris népszerű: a program hivatalos megnyitóján való részvételét már jelezte Csányi Sándor OTP-elnök, Lázár János fideszes képviselő és Andy Vajna is.

46 KOMMENT

  1. „hogy lehet újra tisztességes körülmények között, munkából élni?” vázolta fel a cselekvési tervet egy kormány által lett hajléktalan.
    Új átmeneti szálló címe: V. Kossuth tér 1-3.

  2. @Kistitok: Nehezen érthető, már-már szürreális. Mivel ez az álhír túlságosan messze van a valóságtól, szinte nincs is kapcsolata vele, majdnem abszurd humor. Elsőre én is majdnem jót röhögtem… de aztán mégis!

  3. Visszavezetni csak azt lehet, aki akarja!
    Az emberi társadalom sokszínű.
    Vannak született szép, és csúnya emberek.
    Vannak született okos, és buta emberek.
    Vannak szorgalmas, igyekvő, és becsületes emberek.
    Vannak viszont nemtörődöm, lusta, semmirekellő emberek. Ez tény, ezeken nem lehet semmiféle jóakarattal segíteni.
    Ha mégis segítesz rajta akkor kihasznál, és ha véletlenül elfordulsz, még a tárcádat is ellopja. (Én tudom!)

  4. Az a szörnyű, hogy ennek nem álhírnek kéne lennie. A baj, hogy ez az igazi hír:

    A “törvénymódosítás szerint azokat büntetnék, akik ismételten “életvitelszerű lakhatás céljára” használják a közterületet”.
    index.hu/belfold/2011/06/15/kemenyen_megbirsagolhatnak_a_hajlektalanokat/?rnd=479

    Mivel az ellátórendszer télen a hajléktalanok kb. felét se tudja fogadni, Rogán szerint gondolom az a megoldás, hogy a hajléktalanok majd “magukba szállnak” és visszamennek a lakásaikba… Ha nem látják be, akkor börtönben tartjuk őket kb. napi 15 ezer forintért (évi 5 millió) .

  5. Dübörög a fülkeautó!

    A kormány visszavezeti a hajléktalanokat a társadalomba, a fék lefékezi az elszegényedést, a kuplung vicces*, a gáz pedig olcsó.

    *
    – Jelentem, őrmester úr, leégett a kocsiban a kuplung!
    – Maga barom! Nem megmondtam, hogy nincs bent dohányzás!

  6. azt figyeltetek, hogy 2 nap alatt sikerult a magayr birosagnak iteletet hoznia?
    az 50-es evek ota nem volt ilyen hatekony magyar birosag, akkor is most is politikai szereplok ellen

  7. “A program lényege, hogy megmutassuk az élettől eltávolodott polgártársainknak, hogy lehet újra tisztességes körülmények között, munkából élni.” – vázolta fel a cselekvési tervet a politikus.

    Ez egy idézet, ezért nem lehet rémhír.

    A rémhír az, hogy aki a hajléktalanok többségéről azt gondolja, újra tudnak tisztességes körülmények közt munkából élni, az az elmúlt 20 évben nem sok hajléktalant látott közelről.
    Márpedig amit nem ismerünk, nem tapasztaltunk meg személyesen, arról elég nehéz véleményt mondani ( A hajléktalanok általában nem a parlamentbe, meg a kormányzati hivatalokba, hanem a híd alá, meg a kiserdőkbe , aluljárókba járnak. Látott már ott valaki politikust? ).Mondjuk törvényt alkotni annál könnyebb, de attól még a hajléktalanok továbbra is segítségre, és nem fenyegetésre szoruló részei a társadalomnak, akik nem biztos, hogy arra a tisztességes életre vágynak, amit R. polgármester úr szán nekik.
    Mondjuk ha én hajléktalan lennék, szivesen venném, ha a jövőben polgármester lehetnék, esetleg képviselő, vagy valami állami tulajdonú cég vezetője. Ja, ez már a vicc volt.
    Ezen túl én a nyilatkozat azon részét nem birom felfogni, hogy “az élettől eltávolodott polgártársaik”. Akkor ezek most élnek? Vagy nem? Ez nem vicc!

  8. @Devil:
    A „munkából megélni”-t nem a jelenleg ott tartózkodók értik saját magukra. Havi 2 millás zséből, + saját maguknak megszavazott juttatásból könnyen pofáznak.
    De a 89/90 már reméli, hogy csak „átmeneti szálló” a jelenleg ott uralkodóknak.
    @Link Elek:
    Azért nagyon sokan remélik, hogy ők is hamarosan az utcára kerülnek.
    A megkövezést elnézném egész nap.
    @látjátok feleim szümtükkel:
    Őőőőőő igen.
    Vannak sokkal több ezren, akiket nem lehet visszavezetni, mert soha nem is voltak ott.

  9. Akik lelőnék a hajléktalanokat, cigányokat estébé: a jelenlegi állapotokon nem csak azért kell változtatni, hogy jótékonykodjunk.
    Az a többségnek is érdeke, hogy ezek a kérdésekre megoldás szülessen, de ha a lövöldözők és bebörtönzők tényleg azt szeretnék, hogy az unokáik is inkább még több rendőrt meg börtönkosztot fizessenek az adójukból ahelyett, hogy abból mondjuk iskola, kórház meg játszótér épüljön, ám legyen. Végül is mindegy lenne, ha börtön helyett rehabot fizetnél (annyiban mondjuk nem, hogy az előbbi biztos, hogy csak árt), de azért jó autoriter nagypapa módjára jobb lesz az előző, hogy azért “mindenki megtanulja a leckét, hogy ilyet csinálni nem lehet”.

  10. Pontosan ezért a hajléktalant nem bebörtönözni kell, hanem átnevelő-munkatáborba zárni.

    És a cigányt is.

    Meg a buzit is.

    Meg a zsiddancsot is.

    Az összes beteg faszt.

  11. A hajléktalanokat át kell képezni operaénekesnek, zongoraművésznek, de legalább ügyelőnek, majd hatosával át kell igazolni a New York-i Metropolitanba. Az átigazolásból származó bevételből pályamódosításra kell bírni a még nem hajléktalanokat, akiket aztán szintén át lehet képezni és igazolni.

  12. Rogán,és a Semmilyen Kosa emberek életükben soha nem dolgoztak.Ők akarnak Embereket visszavezetni.Hova? Aki becsületes és dolgozni szeretne annak sincs munka.Nem fér bele az Uri Magyarország látképébe a szomorú valóság.Aki hajléktalan minden nap kérjen bocsánatot ,hogy még él.A végső megoldás már készül.Az zemberek meg csak bólogatnak.