A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma még az évzáró ünnepségek előtt megújíttatta a Himnuszt. Megkérdeztük a miniszterurat, mi volt a baj a régivel.

HírCsárda: Miért volt szükség a Himnusz zenei alapjának megváltoztatására?

Réthelyi Miklós: Számtalan szakmai indokot fel tudnék sorolni, de nyilván ön is tudja, hogy kétharmadunk van. Miért pont ezt ne változtattuk volna meg? Na ugye. Én először kapásból le akartam cserélni a kedvenc Boney M nótámra az egészet, de aztán abban maradtunk, hogy ragaszkodjunk az eredeti szöveghez és zenéhez, és csak olyan pontokon változtassunk, ahol szakmailag feltétlenül szükséges.

Melyek ezek a részek?

Hát először is, Himnuszunk túl lassú volt. 120 bpm alatt nem nagyon készülnek manapság ütős felvételek, úgyhogy felpörgettük kicsit Erkelt. Az egész kapott egy bólogatós zenei alapot, pár igencsak zsíros beattel. Bekerült a közepébe egy tört ütemű kiállás is, a dubstep most nagyon megy, de úgy van megcsinálva, hogy pár év múlva majd lehessen cserélni valami másra. Végül a sorok végeit jól megpakoltuk scratchekkel, hogy még fiatalosabb legyen. Beleraktunk egy nagyon jellegzetes hangmintát is, mert a mash up is nagyon menő dolog, de ez már tényleg legyen meglepetés! Most inkább ez az elektromos vonal megy, de később tervezünk egy metal verziót is A-ra hangolt gitárokkal, rengeteg blastbeattel, és egy Rubcsics Ricsi szólóval.

Erre az alapra jön aztán rá a kórus?

Természetesen a kórust is lecseréltük. Az új Himnuszt a minisztérium dolgozói nyomták fel, aztán rátoltuk az autotune-t, és kész. Így megfelel a mai trendeknek, és sokkal vidámabb is lett a dal.

Ha jól tudjuk, nem csak a zenén, hanem a szövegen is változtattak.

Ez így van. Természetesen a fontos részek sértetlenül maradtak, ugyanakkor úgy döntöttünk, hogy a töltelék szavakat lecseréljük, hogy itt is legyen egy kis modernizálás. Így eltűnt a szövegből többek között a meg, a bal, a ha, az akit, és a is, helyettük olyan trendi, fiatalos szavak kerültek be, mint a mizu, a lájk, a zsír, a party, a gáré, vagy éppen Orbán Viktor. Remélhetőleg eltűnik végre a hullaszag, ami eddig körbelengte a magyar Himnuszt. Mi most adtunk a népnek egy igazán ütős dalt, reméljük a rádiók játszási listáin is egyre feljebb kúszik majd! Már a klipet is tervezzük hozzá, SP fogja rendezni, és lesz benne minden, ami egy ilyen modern fiatalos klipbe kell, partiszemcsik, pingvin, táncosok, minden. Jó lesz, na!

39 KOMMENT

  1. A HIMNUSZ ÁTÍRÁSA?!

    Mért írnak át, kedves Erkel?
    Kezdőhangért, kis hamisért?
    Mi az indok? „Csak!”, vagy „Mer’ kell!”?
    Zakkant korok réme kísért…

    Sok iskolás szépen dalol,
    S ekképp feléd hálát leró.
    Csupán csak a színpad alól
    Súgják: „Túl színes vagy Feró!”

    Lelátón sok részeg haver;
    Nekik van csak bajuk véled,
    S fals torkukért egy hangra ver
    Újkőkor, mely éppen éled.

    Illusztrálva:
    fradyendre.blogspot.com/2011/06/himnusz-atirasa.html
    🙂

  2. a hírcsárdás hírtöl eltekintve:
    már megint eg yújabb baromság. Nem átírták a himnuszt, mint ahogy azt szinte az összes cikkben sugallják. Azt javasolják, hogy kezdjék más hangról, hogy a kölköt tudják énekelni. Én sem tudtam anno még a mutálás elött.

  3. A klipben Schmitt Pál vereti majd, rácsos napszemcsiben, Mr. Prez -feliratú pólóban – a háttérben pedig az Orbán-gidák – Rózsa és Anna – dörgölőznek arany oszlopokhoz.

  4. „Réthelyi Miklós: Számtalan szakmai indokot fel tudnék sorolni” Ez jó! Azért majdnem lefordultam a székről. Az elvonási tüneteim pedig aktivizálódtak. De qrva erősen.
    Vagy azért kell tömöríteni /érthetőbbé tenni/, mert
    1. Nem volt képes a jelenlegi vezetés /?/ felnőtt koráig megtanulni rendesen, 2. Magyar, és nép ellenesnek gondolja a vezír, és felsőbb utasítás,
    3. A 2.-ban leírt meghatározás címszóra hivatkozva a fityesz himnuszt akarják a nem narancsevőkre kényszeríteni.
    Ennek mindenképpen bele kell kerülni a majdani történelemkönyvekbe. Egyébként mikor módosítják a Parlamentet zárt osztállyá?

  5. @lütty:
    Már az aktivitásod megtekintéséért érdemes volt megnyitnom ezt a posztot. Hatalmas arc lehetsz. Viktor seggbekúrt kiskorodban, vagy mi a harag oka? Csak így tovább, színvonalas szórakoztatást a népnek…:D

  6. A matematikában nem lehetne esetleg könnyíteni, egyszerűsíteni?
    Elég lenne az összeadást, és a kivonást taníttatni.
    Természetesen visszamenőleg.
    Az agyamra ment a reverzibilis számítás.
    Az elmebetegeket csupán össze kéne adni, és kivonni őket a forgalomból.
    Magammal azért kivételeznék…..

  7. Hajh, de bűneink miatt
    Gyúlt harag kebledben,
    S elsújtás villámidat
    Dörgő fellegedben, /Gödöllő/

    Szánd meg, isten, a magyart,
    Kit vészek hányának, /megszoritások/
    Részletek!: Kölcsey Ferenc Himnusz

  8. Ha ez igaz, akkor a végen még a diszkókban ezzel kezdik és zárják majd a műsort.
    Egyébként az is kifogás a jelenlegi változattal szemben,hogy a legtöbben nem tudják kiénekelni a magasabb részeket, bár ez engem nem érint, mert én alapból nyomok 6 oktávot, de ha már lenyeltem 4-5 deci kevertet és nálam van a hereszorítóm símán megy a 8 oktáv is.

  9. Mondjuk ez a rengeteg hozzáértő megjegyzés rendkívül szórakoztató… 🙂

    Csak hogy tudjuk, a Himnusz eddig is több hangnemben hangszerelt verziója létezett. Ha valaki nem zenész, az is észrevehette, hogy egyik rendezvényen bírja énekelni a zenekarral (vagy kórussal) egy másik rendezvényen meg nem…

    Most annyi történt, hogy egy könnyebben énekelhető verziót kiválasztottak és elkezdték terjeszteni. Hogy van az, hogy ez csak MOST olyan nagy baj? Merthogy EDDIG nem foglalkozott vele senki.

  10. @MA: Végre kommentelhető, nem mint tegnap az indexen.
    Csak nekem tűnik úgy, hogy nem áthangszerelték és újra felvették a dolgot, hanem rázavartak egy transpose effektet, és kiadták? (na csak miután tanácsadót, szakértőt, zenei kormánybiztost és kockázatelemzőt fizettek a megvalósíthatósági tanulmányra, és közbecsereztek valami izmos gémer PC-t vitya unokaöccsének)
    Nagyon digital a hangzása

  11. Kedves Mindenki!

    Miért vitatkoztok olyan dolgokon, amihez nem értetek? A magyar himnusz eredetileg G-ben íródott, de hamar észrevették, hogy ez túl magas lenne egy átlag ember számára, ezért aztán később készült belőle egy D-ről induló verzió is. Ha akad olyan iskola, ahol normális énektanár van (egy-kettő még van), az kapásból az alacsonyabb verziót énekeltette, ha zongorával kísérték. Ha nem, akkor meg bármely (tetszés szerinti) hangról elkezdhető, a lényeg az, hogy mindenkinek kényelmes legyen. Mert ugye a himnuszt kíséret nélkül is lehet énekelni. A lényeg következő. Bárhogy is transzponáljuk a himnuszt, aki nem akar, nem tud énekelni és nem tanulta meg, az nem fogja elénekelni soha.

  12. @szaszni: Csak nem K.Linduskára “célzol?” pl. Felkérésre,nagy nyilvánosság előtt,PÉNZÉRT!…………ahogy írod, “nem tanulta meg,az nem fogja elénekelni soha.” No sajna itt tévedtél!Volt pofája…………

  13. @Devil: Majd arra is írnak valami autotune-olt, szanaszét scratch-elt, 120 bpm-es, mash-up-olt dalocskát, és SP és a Minisztériumi Dolgozók előadásában meghallgathatod, miért jó neked a KÉTHARMAD, meg a NENYI, és miután megkapod Orbán Viktor személyesen neked szóló levelét, hálától elfúló hangon írhatsz vissza, hogy köszönöd szépen, magadtól is tudod már, hogy a nyugdíjad a legjobb helyen van náluk!

  14. Hatalmas!!! xDD
    “Bekerült a közepébe egy tört ütemű kiállás is, a dubstep most nagyon megy!” – hát mekkora már!! :DDD Hardstyle verzió nem lesz??? Abba lehetne rakni a szám közepére vonós kiállást! :DD

    Off: Mért van még mindig hogy “Hircsárdán” mindig rákérdeznek hogy komoly-e a cikk?? Ennyire setétek??!! :DD

  15. @szaszni:
    „Miért vitatkoztok olyan dolgokon, amihez nem értetek?”
    Nincs vita. 2/3 van!
    „ez túl magas lenne egy átlag ember számára, ezért aztán később készült belőle egy D-ről induló verzió is”
    Nos, a „D”-ről később indult verzióm. Átlagosan.
    „D”e miért ez a legfontosabb!?
    Ja, és még egy kérdés.
    A süketnéma jelbeszéd verziót kötelező lesz zongorán kísérni?
    Csak, azért hogy felvilágosíts …..

  16. És mégis hol lehet majd az uj verziót elsajátitani?Lesznek kötelező énekórák/munkaidőben,vagy azon kivül/? Lesz majd belőle vizsgáztatás?Ha esetleg egy nugdijas már nem fogja fel az ujat a régi jól beidegződött régi helyett,akkor levonnak a nyugdijából?Ha pedig egy aktiv dolgozónak jelent ugyanez problémát,akkor ledolgoztatják vele,vagy szintén pénzbüntetésre itélik?Vagy talán ezentul majd csak a most felnövekvő ,agyilag befogadóképes nemzedék énekelheti majd,a TÖBBINEK kuss.Tapsolok a NEMZETI EGYSÉGNEK!

  17. Orbán, áldd meg a magyart
    Részvénnyel, készpénzzel,
    Támogasd a gazdagokat,
    Ha küzd tőzsdén pénzével;
    Bal sors akit már nem tép,
    Hozzon Rád víg esztendőt,
    Biztosítjuk mi gazdagok,
    Tiéd a jelen s jövendő!

    Családodat felhozád
    Felcsút szent bércére,
    Általad nyert szép hazát
    Orbánék szent vére.
    S merre zúgnak hangjai
    Bányáknak, szőlőknek,
    Gépei motorjának hangjai
    Felvirágozának.

    Értünk Felcsút mezein
    Ért kalászt lengettél,
    Tokaj szőlővesszein
    Nektárt csepegtettél.
    Zászlónk gyakran plántálád
    Vad MTK sáncára,
    S nyögte Széles bús hadát
    Debrecen büszke vára.

    Hajh, de bűneink miatt
    Gyúlt harag kebledben,
    S elsújtád villámidat
    Dörgő fellegedben,
    Most rabló orosz nyilát
    Zúgattad felettünk,
    Majd Uniótól rabigát
    Vállainkra vettünk.

    Hányszor zengett ajkain
    Unió vad népének
    Vert hadunk csonthalmain
    Győzedelmi ének!
    Hányszor támadt tenfiad
    Szép hazám, kebledre,
    S lettél magzatod miatt
    Magzatod hamvvedre!

    Bújt az üldözött, s felé
    Kard nyúlt barlangjában,
    Szerte nézett s nem lelé
    Honját a hazában,
    Bércre hág és völgybe száll,
    Bú s kétség mellette,
    Vérözön lábainál,
    S lángtenger felette.

    Vár állott, most kőhalom,
    Kedv s öröm röpkedtek,
    Halálhörgés, siralom
    Zajlik már helyettek.
    S ah, szabadság nem virul
    A holtnak véréből,
    Kínzó rabság könnye hull
    Árvánk hő szeméből!

    Szánd meg Orbán a magyart
    Kit vészek hányának,
    Nyújtsd feléje lemondásod
    Mert nagy a baj.
    Bal sors akit régen tép,
    Hozz rá víg esztendőt,
    Megbűnhődte már e nép
    Fideszt és a jövendőt

  18. Himnuszunk költője, Kölcsey Ferenc is utálta a keresztet

    Biztosan hallottál róla Kölcsey Ferenc sírhelye környékén is csónak alakúak a sírjelek. Hiszen a kereszténység olyan, mint a ruszki kommunizmus, idegen a magyarságtól.

    Mifelénk a szatmári vidéken gyerekkoromban nem nagyon volt divat a világuralomra törő katolicizmus, sem kereszténység és még a kereszt alakú sírjel sem. Biztosan hallottál róla, még Kölcsey Ferenc (himnusz írója) sírhelye környékén is csónak alakúak voltak inkább divatban. A mi falunknak volt és van életfája, ami a magyarság ősi vallására utaló és megmaradt jelei.

    A himnusz, annak ellenére, hogy a szövegét egyik földim írta, a zenéje miatt, ami egy siratóének, valóban inkább temetésre való. Mondjuk, azért nem mindenkiére, mert nem mindenki csípi a bibliai SátánIstent, akit ott emlegetnek és dicsőítenek benne az elején. Bár Kölcseyt is korlátozta akkor a katolikus cenzúra és nem írhatott ősi magyar Isten neveket a szerzeményébe. Mint például Pán, Pan, Káp, Tar, Má-Tün.

    Kölcsey Ferenc ugyan is szabadkőműves volt.

    vilagnezet.blog.hu/2010/08/15/himnuszunk_koltoje_kolcsey_ferenc_is_utalta_a_keresztet

  19. @IGe:

    Így van! Kölcsey szabadkőmérges volt és nem a szövegét, hanem a zenéjét írta a Himnusznak. A szöveget még annak idején, két év három hónappal a Korán előtt, Mohamed próféta kapta a Mindenhatótól, de nem tudott mit kezdeni vele, mert magyarul volt. Eldobta, de a szél felkapta, ezerpár évig röptette, majd behajította Kölcsey ablakán, hogy nesze, erre varj gombot! Kölcsey erre ősi magyar kobzot ragadott és elkobozta a Himnuszt.

    Ez az igaz történet!