A HírCsárdának nyilatkozott először a májusban alakult első magyar Vegán Vadászegylet elnöke, Füsti Lajos. Az elnök sáros, terepszínű ruhában, és kifestett arccal mesélt az egylet életéről.

Bocsássanak meg a ruházatomért, de éppen egy komoly kalandon vagyok túl, brokkolira mentem darts tűvel a szomszéd bolgárkertészetben” – mondta büszkén, majd az ablak előtt kiterített zsákmányra mutatott. „A fejét befőzöm, és kiteszem itthon a kandalló fölé, a rebarbara- és a zöld búzafű trófeák közé, a szárát pedig megnyúzom, és sok besamellel szépen csőben megsütöm.”

Mint arról beszámolt, azért van egyedül, mert az Egylet tagjai éppen Indiában vadásznak, ugyanis a tofuk párzási időszaka most kezdődött el, és ilyenkor lehet elejteni a legzaftosabb hímeket. Ami a módszert illeti, az Európában nem engedélyezett habverős tereléssel cserkészik be a méretes tofukat, és kókuszzsírban megforgatva végeznek velük.

Füsti úr elérzékenyülve mesélt a megtéréséhez vezető útról: „Én tényleg kemény vadász voltam. Régebben bazooka-val mentem zsiráfra, sőt, ha elkapott a hév, akkor az ML mercimre feltettem a scud rakétákat, meg a lándzsás kenguru rácsot, és úgy hajtottam be a Margit-szigeten a kisállat simogatóba, de annak már vége.

Az elnök vegán-vadásszá válásához azonban egy komolyabb baleset vezetett. „A Gemenci erdőben ültünk a lesen. Én buta, ráittam a kokainra egy deci abszintot és azt hittem a hajtókra, hogy egy vaddisznócsorda. A Gulácsi Csárlival együtt voltunk anno a KISZ-ben, ő simította el az ügyet végül, de így is 30-szor le kellet írnom, hogy „hajtóra nem lövök sörétessel, csak tolózáras ismétlőpuskával! Ekkor utáltam meg zsigerből a vadászatot.

 

Már megvásárolhatók az egylet saját kiadványai is:

  • Fehérfarkú ágáve-lesen Mexikóban – 106 perc, VHS

  • Az óriás aloe vera fárasztása erdélyi kopókkal – diafilm, 1200 kocka

  • Nyílpuskával almára – 14. századi svájci kódexfüzet, arany iniciálékkal

  • Rukkola bőgés Tihanyban – Hungaroton, LP

  • Szójafasírt hajtó voltam – Lepke Ferdinánd memoárjai – hangoskönyv

A Vegán Vadászegylet példaképe a német Vegan Waffen Verein Hamburgban, akik igazi specialistái a szakmának. Sajnos nem sikerült őket elérnünk, mert éppen uborkára vadásznak Spanyolországban.

36 KOMMENT

  1. Lapunknak azonban sikerült kiderítenie azt is, amit az elnök úr nem említett, nevezetesen, hogy a vegavadászok élete nem csak játék és mese. K. Mihály zöldségkerti tüzér a múlt héten súlyosan megsérült, amikor a tarisznyanaszádi Juliska néni konyhakertjében répára vadászott, mert a 77 éves asszony péklapáttal fejbe verte a lesben álló férfit, mivel betörőnek nézte.

    Semjén Zsolt kereszténydemokrata egyház-, abortusz-, vad-, hal-, és zöldséggazdasági miniszter – biztonság- és fajvédelmi okokból – már most a vegavadászati szabályok várható szigorításáról beszélt. A Kiskunságon egyre inkább terjedő orvszőlővadászat következtében a gazdák már nem tudnak megfelelő mennyiségű gyümölcsöt szüretelni a nemzetközi jelentőségű tájborexporthoz, ezért a Kunsági Homokgyöngyét egyre gyakrabban kényszerülnek a borászok tablettából előállítani. Semjén javaslata szerint ezért szezonban egyáltalán nem lehetne lőni, azon kívül pedig csak a peronoszpórás szemekre és kizárólag kemotoxot tartalmazó vízipisztollyal. Semjén megemlítette a tűrhetetlenül ritkuló kisalföldi cukorrépa- és szeged környéki gyapotültetvényeket is, amelyeket a kormány szintén védett fajokká nyilvánítana.

    A képviselő egyéni indítvány benyújtását tervezi, hogy a kalocsai paprikára ceruzahegyezővel lehessen vadászni, így ugyanis az elejtett paprika kapásból darált formában jelenhetne meg. “Fontosnak tartom, hogy a vadászati törvény a zsákmány célszerű feldolgozására is kiterjedjen, a jó keresztyének félmunkát nem végeznek” – mondta el lapunknak Semjén.

  2. szerencsere a hamburgi vadasztarsak meg a kikotoi unnepseg elott elindultak sapanyolorszagba, hogy jo leshelyet talaljanak az uborkaszezon kezdetere, igy a tejet es marhat is feltalalo unnepsegen mar nem vettek reszt. 😉

    azonban Vegan Waffen Verein egy nyilatkozatot tett kozze spanyolorszagbol, mondvan ok “mar regota kezdemenyzzuk, hogy hagyjak, a kukoricafoldeken rendezett vegan vadaszatot es ne a marhakat etessek vele, amibol sulyos e.coli fertozesek szarmazhatnak.” a nyilatkozat vegen “jobbulast kivan, minden betegseget elkapott embertarsanak”. 😉

  3. “akkor az ML mercimre feltettem a scud rakétákat, meg a lándzsás kenguru rácsot, és úgy hajtottam be a Margit-szigeten a kisállat simogatóba, de annak már vége.”

    Meg is van nektek az idei Pulitzer, komolyan – ezért érdemes élni. 🙂

  4. Valaki tudja, hogy mennyit fut százon a nagyatádi fidesz képviselő? Lehet, hogy nem is menekült a nyugdíjasok elől, csak a helyes utat akarta megmutatni!

  5. A gyilkos galóca önként feladta magát.
    De mérgében miért vágta földhöz a kalapját?
    Az apácák ismét kaphatnak uborkát, hogy kiderült, mégsem mérgező? Természetesen felszeletelve.
    Azért volt, amelyik megjegyezte, „ mi vagyok én persely?”

  6. Weöres Dániel a Hírcsárdának adott nyilatkozatában ma kijelentette, hogy a jelenlegi a leggyengébb posztja eddig a Hírcsárdán.

    A Hírcsárda betyárai ma visszavárólagosan vállat postáztak Weöres Dánielnek, hogy azon kisírhassa magát.

  7. @Weöres Dániel: Hát nem azt írtam, hogy a Hírcsárdának adott nyilatkozatodban ma kijelentetted, hogy a jelenlegi a [Hírcsárda] leggyengébb posztja eddig a Hírcsárdán?

    Sebaj Weüres. Jó helyen vagy itt az idióták és kretének között, velem együtt. 🙂

  8. De hülye vagy, Würes! 🙂 De én így szeretlek, dinidani! <:hosszú csók:> Jössz velem hinárlesre Leszbosz szigetén? A strandon mindenki homokos! Még a víz is MELEG. <:kacsintás:>

  9. @Würes Dániel: Hát hogyne lennék, amikor anyai ágon zsidó, apai ágon cigány, zöldágon meg fekete vagyok. Ezt holnapra írom Neked, hogy ne kelljen ma kétszer hiába felkelned. Most nem írok többet, mert még fel kell hasogatnom a kredencet az ürgesütéshez az erkélyen. Küldjél további sületlenségeket, he!, bírom a stílusodat nagyon! Akkor jössz Leszboszra hinárlesre, drága?