Egyszerűsödhet a munka világának szabályozása, így versenyképesekké válhatnak a vállalkozások. A munkaszerződés akár egy söralátéten is elférhet, és arra törekednek, hogy annyit is érjen.

A kormány szerint túl bonyolult, munkáltató ellenes és kommunista a Munka  Törvénykönyve, ezért 10 parancsolatra csökkentenék. A munkavédelem szabályai is egyszerűsödhetnek, így csak ellenőrzéskor kell majd sisakot vagy más védőfelszerelést viselni, és a munkavállalók maguknak kötelesek gondoskodni ezentúl a biztonságos munkahelyről. A súlyos, halálos üzemi balesetektől új munkalehetőségeket várnak a munkáltatói érdekképviseleti szervek.

Az adminisztrációs terhek is csökkennek, így ezután elég lesz egy SMS-t küldeni a NAV-nak az alábbi szöveggel például a „Mészáros Laci nálam dolgozik, cső Pityu”, ami helyettesíti majd a munkaszerződést és a bejelentést is. Felmondási okként ezután elég lesz megjelölni akár azt is, ha a munkavállaló nem szimpatikus, vagy kellemetlen a szaga. A lényeg, hogy a munkáltatónak tényleg rossz legyen az a dolog, ami miatt megszünteti a munkaszerződést.

45 KOMMENT

  1. ja…ja……férfiaknál kis farok, pisze orr azonnali kirúgás, nőknél hónaljszag, görbe láb szintén……….

    ..ezen alapon munkavállalót piactér közepére kiállítani, körbemustrálni, licitálni az “értékére”vételi árra…….RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALOM.

    ..AKKOR mi is változott ? az elnevezések, izmusok ???!

    az ember ugyanolyan BAROM MARADT !!!.

  2. Itt mindenki pesszimista?
    .
    Az utóbbi időben minden (nőnemű) munkatársam jószagú volt, és nem a főnökkel keféltek, hanem velem. Mind az egy.
    A fiúk is jószagúak, de velük csak ebédelek.

  3. Szerintem “orbi” ne gyere el Ferencvárosba……..
    Hogy a fenébe gondoltad ezt? Ennyit ér egy melós?A csepeli szenyvíztisztítóban lenne a helyed,az “alapanyag” oldalon……..

  4. OFF (tényleg OFF):
    @kvadrillio:
    Majdnem minden egy helyen. Vegyük is át gyorsan:
    – Halmozott írásjelek (!!!, ……., ?!!!, !!.). (Hiányolom a klasszikus “!!44!!négy!!4” forumlát)
    – Minden mondatban legalább egy, de inkább több “…”. A legritkább esetben három darab. Személyes kedvencem az első mondat, amiben egyből három van, az első még három pontból, az utolsó mát tíz (10) pontból áll. Nagyon adja a balladai homály. Tetszik.
    – És egyébként is, felkiáltó jel mindenhová. Minden mondat pont ugyanolyan fontos, és hangsúlyos, mint az azt megelőző mondat!4!!44!!4!négy!!4
    – Mondat elvből nem kezdődik nagybetűvel. Sőt! Kár hogy nincs egy superLowerCase karakterkészlet is.
    – Minden felkiáltás után (gyakorlatilag minden mondat után) térköz. Szellősen, hogy emészthető legyen a súlyos mondanivaló. Tökéletesen jogos.
    – Bár mondat nem kezdődik nagybetűvel, ellensúlyként random csupa-nagybetűs kifejezés, néha csak egy-egy szó, ahogy esett. Na.
    – Olykor az írásjelek egészen újszerű párosítása: “???!”, “!!!. “. Most ez felkiáltás, vagy csak úgy mondod?
    – Extra pont a duplázásért: egy ilyen hozzászólásnál már csak az jobb, ha utána mindjárt egy ugyanilyen jön.

    Ugyanakkor valami hiányzik a külalakból: nem írtad oda a felhasználóneved a hozzászólás végére, mintha egy levél lenne, akinek a feladóját csak innen ismerhetnénk meg.

    A nyelvtani hibák túlmutatnak ezen hozzászólás keretein. A tartalmat is órákig lehetne elemezni, de így is nagy eredményt könyvelhetsz el: a következő 15 hozzászóló elküld engem a picsába, amiért nyelvtan náciskodok és flamelek. Végtére is igazuk van.

  5. @Labancz: Ez – mármint a munkavédelmi oktatás – annak idején, az első munkahelyemen egészen rendkívülien nagyszerű volt.
    “Ami mozog a gépben, ahhoz ne nyújjonak” – mondotta volt az illetékes.
    Később barátibb lett a viszony, és a főnök letegeződött velünk. Így esett, hogy amikor az éjszakai műszak munkakezdés után kezdte előszedegetni a táskájából a házibort meg a páleszt, akkor ugyanez a főnök így feddette meg a dolgozókat:
    “Jaj, gyerekek, gyerekek, csak aztán baj ne legyen.”

  6. Az új törvény szerint a munkaadó nem fizeti ki a bért, hanem egy belső számlán tartja minden egyes munkavállaló esetében. A munkavállaló persze használhatja a fizetését, de minden egyes kivét esetében meg kell indokolnia az összeg felvételét, amelyhez egy okmánybélyeg köteles kérdőív tartozik. Azon fel kell tüntetni a bér kivételének okát: mire akarja költeni a pénzt, és egy indoklást is, aminek tartalmaznia kell azt is, hogy például pénz nélkül miért nem tudja kifizetni a gázszámlát, vagy az elromlott hűtőgép megjavításának költségét. Ezen felül fel kell tüntetni azt is, hogy hűtőgép nélkül miért nem tudja megoldani a mindennapi szükségleteit akkor, amikor pl. Afrikában ezrek éheznek, nincs hűtőgépük, de mégis élnek.
    Orwell! Nagyon gyenge vagy!

  7. „Há nem dógozom, ákkor ugyibá rám nem vonátkozik á tízpáráncsolát.
    Há ésetleg víírus támadná még áz elmím, és dógozó helyet kerisnék, ákko munkávídelmi kesztyűt húznék, és áz megvíd á munkátó.”
    (Lákátos M. szabadfoglalkozású)

  8. ha a 10 paracsolatot nem is, de érdemes lenne a munkatörvénykönvbe egy két dolgot beemelni a bibliából: itt vannak mindjárt az égbekiáltó bűnök közül a második, a munkások bérenek jogtalanul való visszatartása.

    Erős a gyanúm, hogy munkáltatók már abban az időben sem szerettek fizetni.

    Ha rajtam múlna ezt a passzust beemelném a büntető törvénykönvbe is, lehessen büntetni azt aki elköveti, mert most semmi következménye nincs a bér nem fizetésnek, az égbe kiáltás ugyan érvényben van, de úgy látszik ez nem jelent komoly fenyegetést.

  9. Már rég ezek a szabályok érvényesek. Ismerőseim nagy részét mondvacsinált indokkal rúgták ki eddig is, maximum többet költött a cég jogászra ahhoz képest amit ezután fog. Talán a közszférában volt kicsit másként, ott volt esély munkaügyi pert nyerni, de ott is inkább csak a jobb állásoknál.

  10. Egy jo munkavallalotol nincs a cegnek erdeke megvalni, mert tobbszorosen megtermeli a bele fektetett osszeget. Igy legalabb a sok ingyenelo elhuzhat a sunyiba sokkal gyorsabban.

  11. @Tiltsuk Bea: Persze hogy van lejjebb.Ha egy regisztrált munkanélkülit foglalkoztatsz,akkor egy évig nem kell fizetned utána semmit,de semmilyen oknál fogva nem mondhatsz fel neki te,csak ő mondhat fel neked!Vajh miért nem élnek ezzel a “csodálatos” lehetőséggel a munkaadók?Miért nem kapkodnak ezer kézzel a munkanélküliek után?

  12. @kvadrillio: A rabszolgatartók sokkal emberségesebbek voltak,mert fedelet adtak a fejük fölé(fizették a rezsijüket) és etették őket,meg némelyik vigyázott rájuk mint a jó borjúra,mivel igen fontos erőforrásnak számítottak.Most kap egy avas szalonnadarabot 16 óra munkáért azt viszlát!

  13. Az alkalmazott dolgozzon legjobb tudása szerint. Ezért kapja a munkabért és fizetik utána a többi járulékot. Amennyiben többre vágyik, úgy lehet vállalkozó és dolgozhat többet. Nem biztos, hogy többet fog keresni..
    Én alkalmazott voltam, mellette vállalkoztam, most csak egyéni vállalkozó vagyok. Sokkal többet dolgozom, mint az alkalmazottaim, de egyenlőre bírom.

  14. Mobilszolgáltató viszonteladónál melóztam.

    Tőlünk megkérdezte a főnökség, hogy mekkora összegre lenne feltétlen szükségünk a fizetésünkből? Nem vicc!

    Én azt mondtam, hogy a teljesre (számlák stb), de a kolléganőim annak reményében, hogy hamarosan a teljes fizetésüket megkapják kb. 20 EFt-ot mondtak.

    Megkapták a 20 EFt-ot, majd rá 3 HÉTRE a fizetés maradék összegét.

    Szerintetek mennyire örültek? kb 4 éve volt az eset.

    És ezt nem egyszer játszották el velünk.

  15. @Dandie: Nem Krokodil Dundee?
    Költői szabadság
    (poetica licentia), a közönséges nyelvhasználat szabályaitól eltérő kifejezések, szóalakok, mondatszerkezetek használata a költői nyelvben, a mérték és a rím kedvéért. A K. csak annyiban türhető, ha kis mértékben élnek vele, ha a használt formák mégis megvannak a nyelvben (p. dialektusokban), s ha a költői nyelv természetéből látszik eredni; ahol a mérték kényszere erősen érzik, nem lehet szabadságról szó.

    Forrás: Pallas Nagylexikon
    Lehet hogy kvadrillio átesett a paripa túl oldalára, de hát azt meg a Jóisten bocsássa meg neki! 🙂

  16. Hát ez nem is tűnik túl álhírnek, nekem csak ott esett le, hogy a Pityu szerint a Mészáros Laci nála dolgozik, pedig azt ismerem és már három éve volt annyi esze, hogy kihúzott külföldre.

    @Peca: nem lehet, hogy valamiért szar helyzetben volt a munkáltató, és ha mindenki elkéri a pénzét, akkor tönkremegy vagy ilyesmi? pláne, ha kis cég. mondjuk van állami cég is, ahol az idei üdülési csekket októberre ígérik a dolgozóknak…

    @Dandie: 😀