Az új alkotmány elfogadása után a nemzeti hitvallás példányaira cserélik le az eddigi Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatokat. A csere valódi okára azonban csak most derül fény. A HírCsárda tényfeltáró riportja.

Két nappal ezelőtt egy ismeretlen számú telefonfülkéből hívás érkezett a szerkesztőségünkbe. A nevének csak mássalhangzóit eláruló nőies, de férfihang tulajdonosa elmondta, információi vannak a magyar közintézményekben közel egy éve folyamatosan tartó nyilatkozatkifüggesztések hátteréről.

Egy Michelin-csillagos VI. kerületi étteremben találkozott az HírCsárda egész szerkesztősége a meglepő módon nem jól öltözött férfival."Nem gondolt bele senki, hogy miért díszítgetik a falakat nyilatkozatokkal? Nézzék meg a keretek hátulját!" – üvölti felpaprikázva, mielőtt még rendeltünk volna. És tényleg. Az étterem faláról leemelve látjuk, hogy az egyik legnagyobb, patinás képkeretező vállalkozás neve csillog a kereten, nem túl rejtve.

Közben megjelenik a pincér, rendelünk. Mindenki hallgat. Furcsa, mert nyolcan vagyunk. Az étteremben meg még legalább ennyien. Érezhetően fél az informátor, aki már majdnem elárulta a nevét a betűtésztalevesen keresztül.

"Az egész akkor kezdődött, amikor Kövér László eljött bekereteztetni néhány gyerekkori fényképét. Direkt elrontottuk az egyiket. Mikor látta, nagyon megrémült. Mondtuk neki, hogy a többi képe is így járhat, ha nem teszi, amit mondunk. Állami megrendelést akartunk. Válság volt, nem kell meglepődni." – meséli már-már az asztal alatt suttogva. Kiderült, hogy ő volt a cég egyik munkatársa. Rendelésfelvevő, de inkább kétkezi. Keretcsiszoló.

"Elegem lett a folyamatos zsarolásokból. A kövéret (László – a szerk.) rávettük, hogy ideküldje kereteztetni a haverjait a koalícióból. Őket is keretrontással zsaroltuk. Először nem tudtak milyen megbízást kitalálni. Aztán jött a főnök (az informátor volt főnöke – a szerk.) ötlete." – Nem magyaráz tovább. Mindannyian értjük mi volt az ötlet. Pedig néhányunk nem is figyelt. Milliárdos üzlet, egy kormány pedig sakkhelyzetben.

Az informátorunk összeomlott, megkérte ne idézzük tovább. Más formában kell leírnunk. Elmondta, hogy nem áll meg idén az üzlet, tavaly NENYI, idén preambulum, jövőre ki tudja mi lesz a falakon, kifogástalan keretekben. Egy fotó? Egy életrajz? Egy recept? Semmi sem lehetetlen.

A desszertet már nem vártuk. Kimentünk a hideg áprilisi szélbe. Éppen elment a villamos.