A radioaktivitástól mindenki tart, de senki nem tudja, mi is az valójában. Ezért készül egy új oktató rajzfilmsorozat.

Tíz emberből csupán egy tudja helyesen, mi a radioaktivitás, az izotóp és a felezési idő. Ezért a Magyar Televízió úgy döntött, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek sikersorozata, a Vizipók-csodapók után újabb 13 részes animációs sorozatot készíttet Izotóp-csodatóp címmel.

A film címszereplője Izotóp-csodatóp, és szárazföldi barátja, a sátánista beállítottságú fordított keresztes pók.

Izotóp-csodatóp a Paksi atomerőmű hűtővizében él, csakúgy mint számtalan barátja, a ház nélküli kakaós csiga, a kis katicalány, akiről a főhős mindig elmondja, hogy a Piros Pöttyös az igazi. (Sajnos csak ezzel a szponzorációs kompromisszummal jött össze a sorozat költségvetése.)

A történet viszonylag egyszerű: a kis Izotóp az első részben megtudja, hogy nyolc nap a felezési ideje, ezalatt pedig számtalan kalandon keresztül arra is fény derül, hogy ő valójában egy orosz lefegyverezési projekt során egy atomtöltetből került hazánkba. A fordított keresztes pók pedig minden epizód végén elmondja, hogy „Hát ez az Izotóp, ez egy csodatóp!” 

20 KOMMENT

  1. “hogy ő valójában egy orosz lefegyverezési projekt során egy atomtöltetből került hazánkba”
    – Hmmm… jó, rajzfilm, ismeretterjesztő, de hát mégis. A leszerelt atom fegyverek plutónium töltetűek voltak, Paks pedig nem használ MOX üzemanyagot (uránium-plutónium keverék) csak dúsított uránt.
    Vagy rosszul tudom?

  2. Nézem a címet, de a Hírcsárda feliratot nem. Ha Frakk Károly bácsit oktatja a koleszterinszintről, a Mézga család meg tejtermékeket (joghurtot) reklámoz, akkor Vízipók miért ne tarthatna előadást a radioaktivitásról.

    Kissé gyanús lett a dolog, a Paksi atomerőmű hűtővizénél, majd a fordított keresztű Keresztespóknál, azután a ház nélkül kakaóscsiga verte ki a biztosítékot, és akkor láttam, hogy hírcsárda.

    Amúgy már nem lehetne új rész, mert Keresztespók Tunéziába ment… (ha jól értettem, amit mondtak) Annó nem láttam ezt a részt, csak pár napja találtam rá. (3. sorozat, utolsó része)

  3. nem tudom feltűnt-e a tény, hogy már az eredeti sorozatokban is 6 lába van mind a vízi, mind a keresztespóknak? a szereplők színéről már nem is szólok. ezek már akkor kaptak egy kis atomot és milyen jól elvoltak, mint befőtt.

  4. simán hihető.
    és arra is választ kapunk miért van 8 lába a póknak? esetleg 16,48… 🙂
    és az ezerlábú is elvileg valamikor pók volt csak beköltözött egy atomreaktorba…

  5. Igazából az origi vízipók lila színe megmaradhatott volna, tekintettel a nyomottvizes paksi reaktorban fellépő Cserenkov-sugárzás színére.

    (Amúgy direkt volt, vagy mák, hogy pont 8 napot mondtatok felezési időnek? Ld. Jód-131)

    Mellesleg a Túrórudi nem zavaró egészen addig, amíg minden epizódban el nem pezsegtetnek a reaktorvízben egy pár tabletta Béres Vitakid-et, egy kis Cerbona müzlit ropogtatva és Schultz-os tejet kortyolgatva.

  6. Az atomerőművek közel 100%-a működik leszerelt atomfegyverek hatóanyagával. Nagy szarban leszünk, ha nem marad mit szétszerelni, mert 4-5x-e fog ugrani az üzemanyagár, ha megint el kell kezdeni bányászni.