Nem feltétlenül visszatérő rovatunkban hazai borokat ajánlunk. Tavaszi beszélgetésekhez a kertben, vízi sportokhoz vagy éppen autószereléshez.

Bösztöri Flemós Cabernet 2006

Az illata érett olasztésztákra emlékeztet: mogyoró, szekrény, nyers spenót (borsó?), gyalu és velő. Komoly és hergelt. Első húzásra lágynak hat a korty első negyede és kissé nedvesnek is. Aztán ha eljutunk az első korty 67%-ig, a kezdeti kifogásokat teljesen elhalványítja az a tény, hogy ez egy laminált, szépen roggyantott, poros bor. Az aspektusváltás egyik titka a finoman percegő hangyasav lehet, ami lendületet ugyan nem ad, de támasztja a kortyot, és megnyújtja a lencsét. Ízében akropoliszos, csülökszerű, a korty végén defenzív fanyarsággal. A lecsengés hosszú, enyhén cserepes, ízében sós-macerás. Néha az volt az érzésem, hogy ez lehet a nekem szóló ajánlat és megvolt vele szívem minden kedve. Aztán, hogy nyit-e másnak is, arról fogalmam sincs. Full contact minden értelemben.

Villánybereki Stempfli Cuvée 2008

 
Ezt a tételt már volt alkalmam kóstolni egy glasgowi borfesztiválon, akkor cseppet sem főzött meg: illatában a sárgarépa, a traktor és a metálzene keveredett, utóízében némi hányással. A frissen piacra vetett évjárat kék színe ugyanakkor nem árulja el a menetrendet: nyoma sincs vasbetonnak és lelkesedésnek. Puha szabadrúgás, apróra vágott Biblia és hemofília keverednek, néhány visszatérő Justin Bieber-villanással. Finoman imbolygó, parasztosan jól Windows-telepítő bor, minden hajléktalan-szaga ellenére tapétáznivaló. Michael Jackson-feldolgozáslemez, látványpékség. Villamos.

Kocsolai Peckes Merlot 2010

Szintén habzó gáré, de egy világ választja el a Gerébtől. Míg az inkább Prosciutto-stílusú, primó jellegű, emez határozottan Zepteres jegyeket mutat. Színe világos márna-piros, illata finoman dialízises, kiflis-matracos, jó adag merev támlával a kevésbé ázsiai fajtából: bögre, vörös október, szarvasgomba. Tuttifruttinak nyoma nincs. Nem kevésbé fickós térdhajlatban sem, nagyobb méretű bokrétákkal, melyek a érzelmes savak mellett kellő lepedéket biztosítanak. A vége talán egy picit halandó, de nem zavaró mértékben, utóíze szép gurtni.

16 KOMMENT

  1. nem tudom lehet e itt rendelni, de ha igen akkor küldjetek má nekem Pista bával egy kannányit abból amelyik a legjobb fröccsnek
    maj küldöm a lovét ha izlett

  2. Az semmi, én már ittam Ukrán uborkabort!
    Szőlőből volt ugyan, de esküszöm a megváltó kegyelmére, hogy az egyik szomszéd egy nagy uborkás üvegbe hozta át a kóstolót, abból kellett inni. Még az ugorki feliratú címke is rajta volt.
    Meghúztam ahogy illik, megdicsértem, utána meg félig lebénult az arcom.
    Szerintem a Domestos se lehet sokkal rosszabb!