A civilek bántalmazása és a kínvallatás mellett a jövőben tilos lesz a párnacsata és a számháború is.

A szombati országos párnacsata flashmob elérte a célját, és a világ felfigyelt arra, hogy a civil lakosság a reguláris haderőre nézve mekkora veszélyt jelent. A Genfi Egyezményt aláíró tagállamok még azelőtt szeretnék bevenni a párnacsata tiltását az egyezménybe, mielőtt a líbiai felkelők ilyen vagy más, kegyetlenebb eszközökhöz, például számháborúhoz nyúlnának.

A Nemzetközi Vöröskereszt álláspontja szerint ha a katonák nem támadhatnak civilekre, akkor a civilektől sem szép, hogy pizsamában, párnával a kezükben, álmosnak tettetve magukat a hadsereg közelébe férkőznek, és mit sem sejtő katonákról verik le a szemüveget. A számháborút pedig azért tiltaná az egyezmény, mert jelenlegi is vizsgálat folyik az amerikai haderő egyik alakulata ellen, amelynek tagjai egy márciusi afgán rajtaütésen a homlokukon számok helyett vonalkódot hordtak, a helyiek pedig már nem értek el a közeli Tescoba, hogy vonlakód-leolvasót szerezzenek maguknak.

A fentieken túl a nemzetközi hadijogászok egyéb megszorításokkal is számítanak: háborús övezetben szigorodhatnak a katicák vízből mentésének szabályai, és a magyar példa hatására tilos lesz páncélozott csapatszállító járművekben rágyújtani, ha azokban gyerekek is utaznak.

4 KOMMENT