Schmitt Pál javaslatára mássalhangzót ezután csak magánhangzó követhet, ami alól az államfő neve sem kivétel, de abban a második „t”-t ezentúl magáhangzónak kell tekinteni.

Szintén alkotmányi szintre emelkedhet néhány értelmetlen nyelvtani szabály is. Az új alkotmány értelmében ezentúl helyes lesz a ló tárgyeseteként a „lót”, a „köt” pedig a kő tárgyesete lenne, ami magával vonja a hosszú ékezetek megszüntetését is, mint fülkeforradalmárhoz méltatlan szocialista nyelvi csökevényt.

A köztársasági elnök sok évtizednyi polgári akaratnak eleget téve megszünteti az „ly”-t, ezentúl minden szót „j”– vel kell írni, még azokat is, amikben eredetileg nincsen „ly”. Ez a szabály viszont nem vonatkozik azokra a szavakra, amik tetszenek az elnöknek, mint például a „muszály”.

Szabad lesz keverni a "ban-ben"-t és "ba-be"-t, feltételes módban "nák"-kal kell ragozni és olyan szó, hogy "egyelőre" pedig nem is lesz.

Az egybeírás-különírás kérdését is egyszer, s mindenkorra rendezné az új alkotmány és egységes szabályként engedélyezi bármely szó egybeírását, sőt azt is, hogy szavakat akár egymásra írjunk. Az elnök e cikkelyhez fűzött kommentárjában kifejti, hogy a szabad egybeírás azért is indokolt, mert a "különírás"-t is egybeírjuk, ami szerinte vicces, bár nem biztos benne, hogy tényleg egybe kell-e írni.

Az alkotmányba foglalandó nyelvtani szabályokról szeretett volna véleményt mondani az MTA Nyelvtudományi Intézete is, amit csak az azonnali megszüntetése után fog tudni megtenni.

111 KOMMENT

  1. Fejlodve a korral, syerintem megoldható lehetne, hogy az ekeyetes betuket lehessen cserélni ay normal váltoyattal, illetve, hogz a z és y betuk syinten varialhatoak lehetnenek.

  2. …méla unalmamban azon gondolkodám , hogy Palibá ‘ hogyan

    írná ezt : a múzsa csókja megérintett egy talponállóban Sopronnál .

    –sztem így : rúzsa magda megérkezet egy talpon . áltam én ,

    Sopron ál .

  3. Pedig én a Pali bát az emút évek nyomán igazi falymadjarnak gondótam vóna. Asztá meg kiderül, hogy nemhogy, de még sőt se! Nincs is néki igazi anyanyelve se. Szegén mijen (ny)elvtelenül éte és éli a életét.
    Igazi basszuségés!!!

    Ui.: nem ám az Akotmányt kéne eziránt eterelni, inkáb Pali bá óvasson Relytőt, abbó is leginkáb a Füligdzsimi szövegelését. Ráfé az öregfiura.

  4. 1. Rá fogok szokni a Hírcsárdára 😀
    2. Azért Patkó Bandi ne lepődjön meg, ha majd hétfőn reggel a főnöke a vállára teszi a kezét, mélyen a szemébe néz és azt mondja:
    “Bandi! Mondd csak, szeretsz te egyáltalán itt dolgozni? … Nem éreznéd jobban magad egy másik munkahelyen?”
    3. Bocs, válára, és mond.

  5. @Goompah: Nem unjuk, pláne, amíg ő maga ad rá okot hétről-hétre. Azt úgy halkan megjegyzem, hogy ilyen helyesírással engem többször megbuktattak volna az alsó tagozatban, de valahogy Skic Palinak sikerült megúsznia.

  6. Szerintem a fülkeforradalmárok szavazzák meg, hogy a Nemzet Tollára ne vonatkozzon a Helyesírási Szabályzat. Ha már egyszer 2/3.
    Egyépkén mek natyon csunya dolog hoty a naty Skic Palyi bát esz a sok zember ity báncsa.

  7. Ez a blog egyszer az El Kúria elé fog kerűlni.
    Ot malyd köszőnhettek szépen Pali bácsynak.
    Az alispán majd 20 bitütésre foglya magukat idézni.
    Vagy kényszerbalneológiára!
    Ot köpködhetik az Orbán szobrott.

  8. @nyílméregbéka: rá fogok szokni – épp ezt éreztem most én is. eddig voltak aggályaim (agájaim?), de ez most nekem is tetszett, jól van megírva, nincs túlböfögve. jó, na.
    @Goompah: annyiban van igazad, hogy ha ez pár nappal korábban jön le, nagyobbat nevetünk. de: ezt tán mégse kéne irigyeld azoktól, akik még tudnak.

  9. Nem értem miért kell átalakitani a nyelvünk helyesirását? Teljesen jol van igy ahogy van! A dupla mássalhangzok teszik érdekessé, legföképp az j vagy ly különös használata. Muszáj változtatni??? Unatkoznak az alkotmányhozok? Nincs jobb dolguk? Annyi minden másban lehetne uj alkotmányt hozni, amire nagyobb szükség van.

  10. Miért bántjátok Pali bá-t? Nem ismeri a helyesírást! Na és? Amíg nem hugyoz oda a Sándor Palota oldalába, nyilvánosan nem vakarja a tökeit, nem fosik be az állami öltönyébe, addig elmegy. Nekünk ez jutott.

  11. @Goompah: A keddves álamfő bácsi tehet rólla, mert a hejjesírás védelmét (vagymiaszöszt) nagyon fontosnak tartya, és alkotmányba akarlya fogglalni, csak őmaga sem tuggya hogyan kel aszt csinálni. Teccikérteni? 😉

  12. A legnagyobb baj egyébként a hírcsárdás cikkek feltűnésével index címlapon, hogy elsőre full elhiszem, hogy a címben foglalt dolgok igazak, csak amikor megnyitom az oldalt, akkor lélegzek fel egy kicsit! 😀
    Kedves ‘csárdások, ejnye-ejnye! :)))

  13. Újab ok ara, hogy jól megbírságolja médiahatóság ezt a betyárbagázst: a czímben mindjárt 2x is kettős másalhangzót használ, pedig ugye az új Alkotmányban (sőt Új Alkotmányban) ez már tilos lesz, úgyhogy már előre is meg lehetne beneteket büntetni viszamenőleg, ezel szemben Szeretet Miniszterelnökünk már deczember óta ojan pecsétet használ, amelyen a Magyar Köztársaság(sőt Magyar köztársaság) helyet a Magyarország díszeleg.

  14. Szerintem az egesz helyeesirasi cirkusz csak azzal magyarazhato, hogy a Palika dislexias. Ez meg nem lenne baj, de akkor ne irogasson kezzel az isten szerelmere es a hivatalaban legyenek emberek akik tudjak a Word-t es a spell checkert hasznalni.

    Az a nagyobb baj, hogy a zember nem tudja, hogy mi egy al(l)amelnok feladata. A munkakoret meg nagy vonalakban sem olvasta el. Az egesz egy orulet…..megorult az orszag, hogy ezt a kormanyt valasztotta. Aliz csodaorszagban, csak sajnos nem ebredunk fel ebbol a (rem)alombol egyhamar.

  15. Soha nem fogom ezt a modositast elfogadni,vagy alkalmazni,tovabbra is a megszokott magyarral irok,nem fogadom el,hogy “lot”.Nem szoktam karomkodni,de ez odabasz.Ha ez a torveny tenyleg jogerore emelkedik,akkor befejeztem az “uj”magyar konyvek,cikkek olvasasat.Lehet,h regimodi vagyok(sot biztos)de szamomra ez nem a helyesiras megvaltoztatasanak az ideje,foleg ugy nem h,az otletgazda diszlexias.
    Annyira jo h nem elek M.o-n,soha de soha nem koltoznek vissza,ennek ellenere ez a torvenyjavaslat:zavar.

  16. Szép kis bagázs, több a FIDESZ-KDNP-ben a kommunista, mint az MSZP-be!:) Analfabéta snittpalcsinál nem az a legszomorúbb, hoyg nem tud írni, hanem az, hogy egy kommunista káder, spicli és ügynök.
    Akkora antikommunista volt már a Kádár-rezsimben is, hogy csak 13 évig töltött be miniszterhelyettes pozíciót a kommunista Lázár-kormányban. Meg persze mindig is különleges helyekre került ez az analfabéta, beszélni nem tudó, egy értelmes gondolattal nem rendelkező tudatlan, ostoba féreg. Mi lehetett ennek az oka? Nem más, minthogy a titkosszolgálat használta spiclinek, talán SZT-tisztnek is.
    Tudjátok mi nagyon érdekes még? Snittpálról szóló iratok titkossága 2012-ben jár le, a FIDESZ pedig 2012-ben akar választást rendezni. Gondolom az előtt, hogy ki fog derülni, hogy a “zemberek zembere” egy büdös élősködő spicli volt, aki ezért kapott állami villát, luxusautókat, nemzetközi útlevelet, kiemelt fizetést…. Kötelet snittpálnak! Ajánlom, hogy az elmebeteg Wittner Prosti Marcsi kösse fel!

  17. @Eriba: Én si sajnálom, hogy igaz. Szívesebben élnék olyan országban, ahol rendes államfő lenne. Eddig egyet se sikerült “beszerezni”. Göncz papa lefeküdt a szociknak. Olyanokat tüntetett ki 56-os emlékéremmel, akik köztudottan és közismerten a kommunista rendvédelmi szerveknél voltak.
    Mádl egy szemét opportunista volt, aki a Kádár-rendszer egyik kiemelt figurája lehetett. Nem egy kandidátusi disszertációt utasított el azzal, hogy nem egészen érett bennük a szocialista szellem.
    Sólyom szintén a másik oldalon focizott. Karrierjét a hírhedt kommunista apósának köszönheti. Persze ő is “átállt” a másik oldalra, amikor szüksége volt az apósa bandájának arra, hoyg legyenek beépített emberek a “demokratáknál”. Mindent megtett azért, hogy a kommunista elit megúszhassa. Hatalmas szerepe volt abban, hogy a régióban egyedül Magyarországon nem zárták ki a pártállami vezetőket a demokratikus parlamentből, hoyg megúszhatták büntetlenül.
    Most meg itt ez a hülye, ostoba, analfabéta, ócska kommunista pártkáder és spicli, aki leégeti az egész országot.
    Szép kis “sorozat”!

  18. Anyám azt álmodta egyszer , hogy egy Győző nevű férfi vissza vezet minket őshazánkba, ennyi balszerencse után megtörve megfogyva megszégyenítve.
    A nyelvtanunkat leegyszerűsítjük a magunk szintjére , eszünk iszunk
    szaporodunk és eszünk ágában sem lesz eljönni a sógorok mellé.

  19. @Dub hadnagy: Csak el akarja terelni snittpál a figyelmet arról, hogy egy rohadt, szemét kommunista káder és spicli volt. Egészen jól csinálja!
    Gondoljátok el, se írni, se olvasni nem tud, szókincse cirka 2100 szó, mégis világ életében a felső tízezer életszínvonalán élt! A kommunista rendszerben járt neki villa, drága nyugati autó, sofőr, útlevél, kiemelt fizetés, pártkáder ellátás -egészségügytől kezdve az élelmiszerig-, a “rendszerváltás” után is mind-mind járt ez neki. De egyet észrevettetek? Ezt a büdös, hazaáruló, spicli patkányt mindig az adófizetők finanszírozták! Soha nem dolgozott rendes helyen életében, a “rendszerváltás” után is kizárólag az adófizetők pénzéből élt. Most lenyom 4 nehéz évet aláíró biorobotként, aztán kap élete végéig egy luxusvillát, kiemelt fizetést, állami autót, állami sofőrt. Tud élni ez a snittpál, csak az a baj, hoyg az adófizetők pénzéből!

  20. @Jackni Konzol: Nyugodj meg, az új ÁVH, az Orbánvédelmi Hatóság már lenyomozta az IP-ket. Rajta vagyunk a halállistán. Ez egy ilyen “demokrácia”. I. Cigány Szaddam rezsimje nem lacafacázik az elégedetlenkedőkkel! Úgyhogy nekikezdhetünk pitizni!:)

  21. @ökörpöröly: az utodokhoz kepest, Goncz papa gyere vissza, te voltal a legjobb, messze – ot nem kellett a vilag elott szegyellni
    egyebkent is hol talalunk ebben az orszagban valaha is egy igazan partatlan, igazan tisztesseges, okos embert (lehet no is 🙂 ), aki a vilagban szepen kepviselni tudja az orszagot, aki erti, hogy az o szerepe az egyetlen ellensuly a kormannyal, aki megvesztegethetetlen, zsarolhatatlan – es aki el is vallaja ezt a (normali korulmenyek kozott) halatlan feladatot es nem hatalomvagybol vallalja hanem hivatas tudatbol …. no en is mekkorakat almodok itt 🙁

  22. Az alkotmányos kérdőívbe még beleírom akkor, de ha nem veszik be az alkotmányba, azaz a minimum, hogy népszavazást kezdeményezek:
    – szeretném ha a központozást is eltörölnék (a továbbiakban ezeket a jeleket csak a kedélyállapot kifejezésére lehetne használni szmájli formájában)
    – el kell törölni a nagy kezdőbetűket is
    – a szavakat mindenki a saját kiejtésének megfelelően írhassa, ez a jog az emberi jogoknál legyen feltüntetve (közvetlenül az élethez való jog után)
    A helyesírási szabályokat tartalmazó könyvek birtoklásáért már szabadságvesztést lehessen kiszabni.
    Ilyesmi. öööö…asszem…

  23. @Eriba: Állítólag a világ boldogabb részén vannak ilyenek. Mondjuk itt, az balkáni autokrácia és az eredeti tőkefelhalmozás korszakában nem jellemző…:)
    Itt snittpali van, a rohadt, mocskos, áruló, élősködő spicli féreg, aki egész életét abból élte le luxuskörülmények közt, minden érdemi munka nélkül, amit összedobott neki a lakosság. Gondolom előre dörzsöli a kezét az analfabéta spicli és kommunista káder, hogy választhat egy ingyenes villát a Budai-hegységben, meg persze teljes ellátást élete végéig. Nem sok analfabéta képes ilyen csínyekre! Emellett ez akkora jellemtelen, gumigerincű féreg, hogy arcizma se rezzen. Ebből a patkányból hiányzik az erkölcsi érzék, az értékrend.
    Ingyenlevessittpál, mindegy ki főzi neki, mindegy miből, csak semmitevésért kapja.
    Azt is csodálom, hogy a nevét sikerül helyesen leírni neki 5 perc alatt a törvények jóváhagyásakor! Gondolom jó sokat gyakorolja naponta! Kötélre vele!

  24. Jó kis írás, e.
    Semmi új a nap alatt. Alacsony a kerítés és alacsonyak az elvárások, eddig csak külföldiül tudtak rémesen rosszul ezek a drága emberek, de a töretlen fejlődésnek hála most már magyarul is megy, na bumm. Teremtettünk adópénzből egy jólfizető lektori állást korengedményes nyugdíjjal, mibehogy? Maradtál volna csöndben, te barom..
    Off, de miért ne, hamár: témába vágó történelmi dokumentum a sztékzabálók földjéről – http://www.ecphorizer.com/EPS/site_page.php?page=29&issue=7

  25. @lószúnyog: 😛 Beloptad snittpál szívébe magad! Ha elolvassa, rögtön rohan urához, I. Cigány Kadhafihoz, milyen jó ötlet pattant ki a fejéből!
    A fideszbirkák úgyis mindent megszavaznak, még a világ végét is, ha kegyuruk, I. Cigány Kadhafi parancsolja nekik!:)

  26. szerintem nagybetűkre és központozásra sincs már szükség úgyis sokkal bonyolultabb úgy írni főleg hasonfekve úgyhogy én javaslom hogy az újbeszélből a fenti elemeket is törölni sziveskedjen a tisztelt alkotmánybíróság
    én is megpróbálok leszokni a hosszú és nyakatekert mondatokról

  27. @Gerzsonka: Egy humoros szöveg elsőre humoros, másodszorra, harmadszorra is. Századszorra már csak unottan legyint az ember. Nem sok értelme volt egy százegyedik blogbejegyzést is írni Schmitt Pál rossz helyesírásáról, már az egész ország ismeri.

  28. “éneztnemértem”, mostakkor a schmitt hogan lészen,merthiszen nemcsak t követ t-t, hanem c s-t és h-c-t, vagy a c magánhangzó lesz?

    lényeg, addig kell elmenni, amig van eu, aztán magyarsztánban lészen ami lőssz, naszóval, csá, csumi, csá.

  29. @Goompah: Legalább a zemberek naponta elgondolkoznak, hogy I. Cigány Kadhafi rezsimjét ezért választották-e meg!
    Elgondolkoznak azon, hogy meddig lehet még lesüllyeszteni köztársasági elnök, mint az egyik legnagyobb közjogi méltóság színvonalát. Na meg azon is, hogy ki tette ezt az exkommunista, analfabéta, világ életében az adófizetők pénzéből élősködő szemét kommunista spiclit és ügynököt a nyakunkra. Talán a köztársaság elnökének biorobot funkció mellett más erényekkel is kellene rendelkeznie!

  30. @Egyed Ildikó: és képzeld, ez (bocs, ő) volt berni meg madridi nagykövet, samaranch seggnyalója, hogy aztén a nob választásokon úccsó legyen az elnőki poziért, a nyertes rogge, meg pikk-pakk (avagy a c magánhangzó miatt pick-pack?) kigolyózta. azóta töketlen.

  31. @jjoey: Igazad van, I. Cigány Kadhafi rezsimje nem sok lehetőséget hagyott számunkra. Vagy rabszolgaság, kuss, vagyonelkobzás, vagy kivándorlás egy kultúrállamba. Itt tartunk. Ja, hogy a fülkeforradalommal mindent szabad. Ezt elfelejtette jelezni a bolsevik cigánybűnöző és bandája. Pol Pot és Rákosi irigykedve forog a sírjában, I. Cigány Kadhafi kevesebb mint 1 év alatt lekörözte őket.:)

  32. @jjoey: Elég az is, hogy hazai szinten égeti magát. Mondjuk szerintem rövidesen világhír lesz a funkcionális analfabéta köztársasági elnök, aki olyan jó bandát szedett össze a fidesz funkcionáriusok fattyaiból, hogy egy sincs, aki képes lenne egy negyedikes általános iskolás szintjén helyesen írni. Pontosan hány milliárd forintjába is kerül az adófizetőknek a KEH? Ideje lenne már ott is kurtítani. Elég lenne egy íróasztal, egy szék, illetve napi egy toll. Mindjárt jobban állna a költségvetés!
    Tiltakozzunk, nem akarunk az adófizetők pénzéből milliárdokat költeni egy szarházi, kommunista spiclire és csürhéjére! Facebook?
    MENNYIBE IS KERÜL A MAGYAR ADÓFIZETŐKNEK A FUNKCIONÁLIS ANALFABÉTA KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉS CSÜRHÉJÉNEK ELTARTÁSA ÉVENTE?

    Az elnöki hivatal 2010. évi költségvetési támogatási előirányzata 1 milliárd 493,1 millió forint, amely 59,3 százalékkal, azaz több, mint félmilliárd forinttal magasabb a 2009. évi eredeti előirányzatnál.

    Tovább: http://www.jogiforum.hu/hirek/22139#ixzz1HedAIORj

    1,5 MILLIÁRD FORINT AZÉRT, HOGY ELTARTSUK A HAZAÁRULÓ, ANALFABÉTA SPICLIT ÉS A FIDESZ ELITJÉNEK FATTYAIT!

    Egyetértetek ezzel? Kellene egy tüntetés a pénzpazarlás ellen! OLCSÓBB BIOROBOTOT!

  33. Pali bá’ vanílilyás szemüvegen keresztül nézi a világot.
    Azé csinál vices dógokat.

    Az a baj, hogy mostanában sokat találkozik külföldiekkel is, és közben képvisel engem is.
    Gyanítható, hogy amellett, hogy hungarikum, a világökörség része is lesz.

  34. Jó lenne, ha legalább annyi tisztelet szorult volna belétek, hogy az Magyar Köztár… miafaszom… Magyarország Köztársasági Elnökének a nevét helyesen írnátok:

    Schmit Pál

  35. Feltenném itt a kérdést!

    Lehet személyesen levélben garantálni? (Inkább írásban lehet, ha már leírják, vagy minden rendőrhöz elmennek ezek a bitangok?)

    Orbán és Pintér leültek a 180 négyzetméterben és írtak a rend őreinek. Professzor Doktor Schmitt is betett egy szót, alárni nem engedték, de azért bevették: Tört vényt fogadott el a parlament, szerencsére nem az országgyűlés. vastagbor.blog.hu/2011/03/25/level_a_rendoroknek_es_valasz_arra#comment-form

    “A levél aláírói egyebek mellett azt írják, hogy sem a kormánynak, sem a kormánypártok frakcióinak nem célja, hogy “a feladataikat rendkívüli áldozatvállalással, magas erkölcsi és szakmai színvonalon, jogszerűen teljesítő rendőröket elbizonytalanítsa.” A kormány támogatja őket és elismeri munkájukat. A miniszterelnök és a belügyminiszter azt kéri a rendőröktől, hogy “a törvény életbe lépése ne vonja el a figyelmét a munkájától, szakmai elkötelezettségében és hivatástudatában ne ingassa meg.”

    Sem a kormánynak, sem a frakciónak nem célja! Hát akkor ki a fasznak, azoknak a célja, akik nem hoztak törvényt.

  36. Szerintem a szellemi képességekkel baj van, de nagyon nagy baj van Orbán Pintér duónál!

    “A levél aláírói egyebek mellett azt írják, hogy sem a kormánynak, sem a kormánypártok frakcióinak nem célja, hogy “a feladataikat rendkívüli áldozatvállalással, magas erkölcsi és szakmai színvonalon, jogszerűen teljesítő rendőröket elbizonytalanítsa.” A kormány támogatja őket és elismeri munkájukat. A miniszterelnök és a belügyminiszter azt kéri a rendőröktől, hogy “a törvény életbe lépése ne vonja el a figyelmét a munkájától, szakmai elkötelezettségében és hivatástudatában ne ingassa meg.”

    Tehát sem a kormánynak sem a frakciónak. Hát akkor kinek érdeke?

    Szijjártó azt mondja majd, hogy az MSZP, LMP, érdeke volt, lehetséges ez?

  37. @Eriba

    ” legyenek emberek akik tudjak a Word-t es a spell checkert hasznalni. “

    helyesen: Word-öt
    ejtsd: vördöt (magyarosan ejtve)
    rag: -t (tárgyrag)
    kötőhang: ö
    teljes rag: -öt
    szótő: Word
    szótő kiejtve: vörd (magyarosan)
    szótő+teljes rag(kötőhanggal együtt): Word-öt
    ————————————————————–
    végeredmény: Word-öt

    ********
    ez olyan kibaszott nehéz?

  38. Ennye bennye, még mindig roszakóttok? Éccaka meg fönn vagyunk? Ki fog máma dógzani He? Na! Ádámka! Minden ,gép kikapcs ölég a viccbű, mindenki mennyen a dógára, senkinek semmi dóga itten!
    Akinek meg humora nincsen ! Az minden aljasságra képes! Állítólag!
    Na, dologra!

  39. kis segédlet a toldalékos szavak leírásához:

    egyet = 1-et (kötőhang: e)
    kettőt = 2-t (kötőhang nincs)
    hármat = 3-at (kötőhang: a)

    és így tovább

    pözsót: Peugeot-t
    rönót: Renault-t

  40. Szeggény Relytő Lyenő! Palli bátjátok, anno még nemm is selytehete, hogy menyire nem is roszúl tud írni, amikorr valammi Törrög Szúltán (kijis lehettet???;đ) márr lyavvávan gyakkorolta mindeztet.

    Ne tudd KIJAZ!
    Tissztelletel ATörrög Szúltán!

  41. @Lajosforras: ÁLLAMFŐ ? Egy hazaáruló vár volt ! István Király személyében aki a sok ezer éves a földön a legtökéletesebb és kifinomultabb írásunkat a rovásírást megváltoztatta a primitív latin írásra ( lásd jelenleg is az Angol ÁBC-t 26 betű, de 53 kiejtés ) És mivel ezzel a csodálatos latinnal nem lehetett a Magyar nyelvünket leírni ezért kellett toldozni foldozni kettős betűket alkotni, hogy valamilyen szinten írhatóvá legyen a nyelvünk. Elnézést de mikor fog már oda jutni szerencsétlen nemzetünk hogy a hatalomra jutott analfabéta állatok ne tegyék tönkre a kultúránkat.

  42. A hejesirás szabájait is meg kel változtatni. Mostantol minden sima pontos j és nem lehet a másalhangzokat duplázni – csak a kőccségtérítést. Hiszen tudjuk, ere is adot a nép felhatalmazást! Ugy ám.

  43. Schmitt Parlamentjének elnöke volt, vagy az Országgyűlésjének (?) az elnöke? Mi volt ez a Schmitt?

    http://www.keh.hu/index.php?submenu=schmitt_pal_eletrajz&cat=51

    A Magyar Köztársaság Parlamentjének elnöke (2010. május 14 – 2010. augusztus 5.)
    A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alelnöke (2003 – 2007)
    Az Európai Parlament alelnöke (2009. július 14. – 2010. május 14.)
    Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának alenöke (2004 – 2010)
    Az Európai Parlament Küldöttségi Elnökök Értekezletének tagja (2004 – 2010)
    Az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség elnöke (2004 – 2010)
    Az Európai Parlament Japánnal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének póttagja (2004 – 2010)

  44. Vajon az APEH elkezdte-e vizsgálni az eltartási szerződést?

    “Eltartási szerződés keretében birtokol felerészben egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakást.”

    Nagyon jól tudjuk, ha nem számla ellenében adunk ki pénzt
    akkor súlyos bűncselekményt követünk el.
    Schmitt Pál házelnök felerészben tulajdonosa egy II. kerületi, 901 négyzetméteres telken álló, 320 négyzetméteres családi háznak, melyet 2003-ban vett. Szintén felerészben övé egy másik II. kerületi ingatlan: egy 438 négyzetméteres telken álló 195 négyzetméteres lakóház. Van egy harmadik II. kerületi, 529 négyzetméteres telken lévő, 295 négyzetméteres lakóháza is, ebben ugyancsak 50 százalékos tulajdonrésze van. Eltartási szerződés keretében birtokol felerészben egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakást. Szintén feles tulajdonosa egy lupaszigeti nyaralónak. A felesége nevén van egy 2006-ban vett Volkswagen Passat autója. Van két Harley Davidsonja is, közülük az egyik egy 1942-es veterán. Bankban 4 millió forintot és 130 ezer eurót (körülbelül 36,4 millió forint) tart Schmitt, tartozása nincs. Olimpiai bajnoki életjáradékként havi bruttó 220 ezer forintot kap.

    Valami ilyen szerződést köthetett?

    Eltartási szerződés

    mely létrejött egyrészről <név> (szül.:<leányk.név> , <szül hely> ,<szul.idő>.,<anyja neve>, <szem.szám> ) <irszam + cím> sz. alatti lakos ,mint eltartott, (továbbiakban :jogosult ),
    másrészről <név> (szül.:<leányk.név> , <szül hely> ,<szul.idő>.,<anyja neve>, <szem.szám>) <irszam + cím> szám alatti lakos mint eltartó (továbbiakban : kötelezett ) között az alulirott helyen,időben és feltételekkel:

    1.A jogosult a <hrsz. szám> alatt felvett <megn.>lakóház , udvar ,gazdasági épület megjelölésű ingatlanon fennálló <tulajdoni hányad>, ( mely a természetben<irszam + cím>.sz. alatt van ) az ingatlanban található valamennyi ingósággal együtt – eltartás fejében – átruházza a kötelezettre ,saját tartási kikötményi jogának feltüntetése mellett.

    2. A kötelezett -az 1.pontban megjelölt és az általa ismert ingatlan illetőség és ingóságok tulajdonjogának átruházása fejében- vállalja ,hogy a jogosultat lakásában haláláig eltartja .

    3. A tartási kötelezettség kiterjed a jogosult gondozására, gyógyíttatására, ápolására és illő eltemettetésére.

    4.A jogosult a 2-3.pontban irt kötelezettségvállalást az ott leirt tartalommal tudomásul veszi és elfogadja. Hozzájárul ahhoz a jogosult ,hogy a kötelezett a szerződés aláírásával egyidejűleg az 1. pontban megjelölt ingatlant birtokba vegye.

    5.A jogosult kéri ,hogy az 1.pontban megjelölt ingatlan illetőségre – a 2-3.pontban foglalt tartalommal – tartási kikötményi jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék .Egyúttal ezennel hozzájárul ahhoz , hogy az 1.pontban megjelölt ingatlanra a tulajdonjogot a kötelezett javára az ingatlan-nyilvántartásba eltartás jogcímen bejegyezzék .

    6.A kötelezett ezennel hozzájárul ahhoz ,hogy az 1.pontban megjelölt ingatlanra a tartási kikötményi jogot a jogosult javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék.

    7. A jogosult szavatolja, hogy az 1.pontban megjelölt ingatlan per-, teher-, és igénymentes.

    8. A szerződő felek az ingatlan forgalmi értékét <összeg>,-Ft-ban, azaz: <összeg betűvel> forintban állapítják meg. A tartás egy havi értékét <összeg>,-Ft-ban ,míg egy évi értékét <összeg>,-Ft-ban állapítják meg.

    9. A szerződő felek magyar állampolgárok, akik kijelentik, hogy a szerződés megkötésének velük szemben törvényi akadálya nincs .

    10.A tulajdonjog átruházási illeték továbbá az ennek bejegyzésével felmerülő ingatlan-nyilvántartási illeték a kötelezettet terheli. A szerződő felek jelen szerződés aláírásával egyidejűleg meghatalmazzák <név> ügyvédet <cím> jelen szerződés szerkesztésével és ellenjegyzésével valamint a <földhivatal> Körzeti Földhivatal előtti eljárással. <elhagyható>

    11. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésékben a Ptk. vonatkozó rendelkezései irányadóak.
    Alulírott szerződő felek jelen szerződést elolvastuk, tartalmát közösen értelmeztük és azt akaratunkkal mindenben megegyezőnek találtuk.

    <hely>, <dátum> . napján

    …………………………………. ……. ………..…………………………………..
    <név> eltartott <név> eltartó

    Előttünk, mint tanuk előtt :

    ………………………. Név …………………………………. Cím

    ………………………. Név …………………………………. Cím

    A szerződést szerkesztette és ellenjegyezte: <hely>, <dátum> . napján ………………………………. név

  45. Mint elröppent lehetőség
    múlnak felettünk a percek,
    tűzön sülő libapörcként
    elnök urunk tolla serceg.

    Köznép elhányt hangzók között
    bóklászik csak szerte, lenn,
    s riad: álnok elnök miért
    irkál is ily szertelen?

    Kétharmados államformánk
    új nyelvtanban kulminál:
    értelmébe behatolnánk,
    bár alapja új, min áll.

    Pajtás, fajtárs, nemzet szívén
    fattyúhajtás, várj! Mondd, én
    ítélem meg falsul, hogy míg
    elnökünk, a víg, mondén,

    nyalka, snájdig, csudára fess
    levente ott fenn posztol:
    nemzetünk csak nemesedik
    minden benyelt riposzttól?

    Ha tévednék, nézd el, komám,
    nem vagyok oly nagy elme,
    mint akiknél dúl a dohány
    s Istenünk fél kegyelme.

    Alaphangon poroszkáló
    jog-megjárta proszt vagyok,
    szívem szerint megszolgáltan
    észt nem, de szót oszthatok.

    S míg egyesek hányavetin
    újmagyarul dadognak,
    vezért lóvá teszek, ütök,
    s megmaradok – gyalognak.

  46. A magyar kormány módosította, két szavunkat is mert elavultnak találták. Eredeti helyesírás, “legény-nyel, lány-nyal” az új törvény szerint: “legény-nyal, lány-nyel”!