19 éve nem volt ilyen előkelő helyezése a magyar labdarúgó-válogatottnak a FIFA ranglistáján. Egervári Sándor szövetségi kapitány lapunknak elmondta, miért.

HírCsárda: Amikor Kisteleki István MLSZ-elnököt a magyar labdarúgás elmúlt fél évéről kérdeztük, azt mondta, már nem ő a szövetség elnöke. Mit szól hozzá?

Egervári Sándor: Sajnálom, hogy rossz nevet adtam meg, én meg voltam róla győződve, hogy még ő az. Tényleg bocsánat.

Semmi baj. Beszéljünk inkább arról, hogy a legújabb ranglista szerint a magyar válogatott a világ 36. legjobbja. 

Igen, erre nagyon büszke vagyok. Úgy érzem, a fiúkkal nagyon sokat tettünk azért, hogy ezt elérjük. Koncentrált munkára volt szükség, mindenkinek 120 százalékot kellett nyújtania. Nem volt kifogás, előre kellett tekintenünk, mert tudtuk, csak az léphet előre, aki a jövőt tartja szem előtt.

De mégis, minek köszönhető ez a hirtelen előrelépés?

Őszintén megmondom, ilyen kevés meccset rég játszott a magyar válogatott. Általában a rangsor összeállítása úgy működik, hogy a FIFA szakemberei megnézik az adott ország meccseit. Mi át tudtuk ezt hidalni azzal, hogy az Aranycsapat felvételeit küldtük el nekik.

Vagyis azért vagyunk elöl, mert nem játszottunk?

Nézze, aki nem játszik, ki sem tud kapni. Míg Hollandia, Franciaország, vagy éppen Brazília azzal volt elfoglalva, hogy meccseken megveresse magát, mi inkább elutaztunk egy-két hétre nyaralni. Higgye el, megérte.

Ezért voltak Dubaiban is?

Hát igen, ott volt egy kis félreértés, az ottaniak nem annyira tudnak angolul, azt mondtam nekik, hogy városnézni szeretnénk és bengáli prostituáltakat, ezt ők úgy értették, hogy szeretnénk egy edzőmeccset játszani Azerbajdzsánnal.

Amit aztán meg is nyert a válogatott.

Hát igen, de már az elejétől féltünk, hogy elveszítjük. Tudja, otthon várt a vacsora, igazából a hátunk közepére se kívántuk az egészet. Addigra már a bengáli lányok is megérkeztek.

Hogyan tovább?

Hát először is ki akarjuk pihenni magunkat, mert nagyon húzós hónapok elé nézünk. Úgy néz ki, mindenképpen játszanunk kell Hollandiával, de megpróbáljuk elodázni egy kicsit a dolgot, hogy nyerjünk még egy kis időt. A FIFA munkatársai még nem is látták játszani a Nyilasi Tibiéket, szerintem pár helyet azzal is ugorhatunk előre. A keretből hálistennek a fiúk egyre kevesebb lehetőséget kapnak a klubjaiknál is, ez nagyon fontos, mert ha valakinek a lábában nagyon benne van a meccsrutin, az előbb vagy utóbb pályára akar lépni. Azzal meg ugye nem jutnánk sehova.

A magyar focinak azért csak az lenne a legjobb, ha már az Eb-re kijutna a válogatott, nem?

Vannak álmaink, de nem szabad túlzásba vinni ezt a dolgot. Lengyelország nyáron kifejezetten elviselhetetlen, én nem szeretnék ott leégni. Banglades, na oda kijutnék. Vagy India. Vagy na, tudja, ahonnan azok a kisfiúnak látszó lányok jönnek. Na, velük szívesen játszana a válogatott.